הרשמה לאינדקס על הספה   |  כניסת מטפלים רשומים   |     על הספה בפייסבוק
אודות על הספה   |  הרשם לניוזלטר שלנו   |  צור קשר
לוגו על הספה
  • בית
  • חפש מטפל
    •    חיפוש באינדקס
    •    מטפלים אונליין
    •    טיפול פסיכולוגי
    •    טיפול פסיכולוגי אונליין
    •    טיפול זוגי
    •    טיפול פסיכולוגי לילדים
    •    טיפול במתבגרים
    •    טיפול CBT
    •    טיפול פסיכולוגי בשיטת EMDR
    •    הדרכת הורים
    •    טיפול מוזל
    •    ריפוי בעיסוק
    •    קלינאית תקשורת
    •    טיפולים בהבעה ויצירה
    •    מטפלים לקהילה הגאה
  • פורומים
    •    הפורומים שלנו
    •    פורום טיפול פסיכולוגי ילדים
    •    פורום שירות צבאי
    •    פורום התמכרויות
    •    פורום טיפול פסיכולוגי
    •    פורום זוגיות , טיפול זוגי
    •    פורום דיכאון, חרדה
    •    פורום הגיל השלישי
    •    פורום אמהות, היריון ולידה
    •    פורום גיל ההתבגרות
    •    פורום ייעוץ לקהילה הגאה
    •    פורום קלינאית תקשורת
    •    פורום הדרכת הורים
    •    פורום פסיכולוגיית ספורט
  • ערוצי תוכן
    •    מאמרים
    •    גיל ההתבגרות
    •    טיפול בילדים
    •    דיכאון וחרדה
    •    לקויות למידה
    •    זוגיות ומשפחה
    •    טיפול פסיכולוגי
    •    איכות חיים
    •    ערוץ וידאו
    •    סרטוני הדרכת הורים
    •    הכנה לכיתה א
    •    הצבת גבולות וסמכות הורית
    •    מידע כללי
    •    מילון מונחים
    •    השירות הציבורי
    •    מכונים טיפוליים
    •    מידע על סוגי טיפול
    •    הכשרות והסמכות
  • לאנשי מקצוע
    •    מאגר מדריכים מקצועיים
    •    מאמרים מקצועיים
    •    הצטרפות לאינדקס שלנו
    •    לוח לקהילה המקצועית
    •    כלים ושירותים למטפלים
    •    הרשמה לניוזלטר
    •    פרסום מאמרים בעל הספה
    •    כניסת מטפלים רשומים
  • תחומי טיפול
    •    תחומי טיפול
    •    טיפול בדיכאון
    •    טיפול בחרדה
    •    הפרעות אכילה
    •    לקויות למידה והפרעות קשב
    •    נכויות ומחלות כרוניות
    •    אבחונים
    •    התמכרויות
    •    מיינדפולנס
    •    פסיכולוגיה תעסוקתית
    •    פסיכודרמה
    •    התפתחות הילד
    •    גיל ההתבגרות
    •    בעיות משפחתיות וזוגיות
    •    אבל ואובדן
    •    טיפול רגשי בילדים
    •    הגיל השלישי
    •    טיפול בקשיים מיניים
  •     |         חפש באתר
לוגו על הספה

לוגו על הספה

על הספה אינדקס המטפלים של ישראל
  • בית
  • חפש באינדקס
  • חפש מטפל
    • טיפול פסיכולוגי
    • טיפול זוגי
    • מטפלים אונליין
    • טיפול במתבגרים
    • מטפלי CBT
    • מטפלים בשפה הרוסית
    • מטפלים לקהילה הגאה
    • אבחונים
    • טיפול לילדים
  • תחומי טיפול
    • פוסט טראומה
    • טיפול בדיכאון
    • טיפול בחרדה
    • טיפול בהתמכרויות
    • טיפול בהפרעות אכילה
    • קשב וריכוז
    • מטפלים לגיל השלישי
    • פסיכודרמה
    • מיינדפולנס
  • כתבות ומאמרים
  • הפורומים שלנו
  • הרשמה לאינדקס
  • לוח לקהילה המקצועית
  • האזור האישי למטפל

על הספה - כתבות ומאמרים

כתבות ומאמרים מקצועיים בתחום הטיפול הנפשי, איכות חיים ומשפחה שנכתבו על ידי צוות אתר על הספה ואנשי מקצוע נבחרים עבור פורטל על הספה.

לנוחיותכם המאמרים בנושאי בריאות הנפש מחולקים עפ"י נושאים



  •  בית
  •  המגזין
  •  כתבות ומאמרים
  •  טורטיקוליס - מה זה בכלל?
חזרה לדף מאמרים   
א | א | א | א | (שנה גודל אות)
טורטיקוליס - מה זה בכלל?
נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
טורטיקוליס מולד קלאסי הינו תוצאה של אסימטריה בשרירי הצוואר, כאשר השריר הלקוי העיקרי הוא השריר המחבר בין עצם הבריח, עצם החזה והגלגלת. במרבית המקרים האסימטריה קיימת בשריר זה בלבד אך יכולה להופיע אסימטריה נוספת ראשונית או משנית לאסימטריה זו.
התפתחות הילד


בשנים האחרונות יותר ויותר תינוקות מאובחנים כבעלי טורטיקוליס או אסימטריה צווארית.
מטרת מאמר זה היא להציג במילים פשוטות את מהות הבעיה, כיצד ניתן להשפיע עליה וכיצד ניתן למנוע אותה ואת השלכותיה.

אז מה זה בכלל טורטיקוליס?


פירוש המילה טורטיקוליס הוא פיתול צווארי, ואכן בדרך כלל התינוק יהיה במנח צוואר וראש אופיינים: הראש נוטה לצד אחד ומסובב לצד אחד באופן עקבי. כאשר הראש נוטה לימין הטורטיקוליס נקרא טורטיקוליס ימני וכאשר הראש נוטה לשמאל הטורטיקוליס נקרא טורטיקוליס שמאלי.
כאשר אנו משתמשים במילה נוטה אנו מתכוונים לכך שכאשר מסתכלים על התינוק מלפנים או מאחור, נראה תמיד אוזן אחת קרובה יותר לכתף מאשר האוזן השנייה (הטיית הראש הצידה), כאשר אנו משתמשים במילה מסובב ניראה כי סנטרו של התינוק פונה באופן עקבי לכיוון כתף אחת.
חשוב לזכור כי כמו שהתינוקות שונים האחד מהשני ביניהם, כך גם הטורטיקוליס יכול להופיע בדרגות חומרה שונות ובמנחים מגוונים.

מדוע זה קורה? ומה הם הגורמים לטורטיקוליס?

טורטיקוליס מולד קלאסי הינו תוצאה של אסימטריה בשרירי הצוואר, כאשר השריר הלקוי העיקרי הוא השריר המחבר בין עצם הבריח, עצם החזה והגלגלת. במרבית המקרים האסימטריה קיימת בשריר זה בלבד אך יכולה להופיע אסימטריה נוספת ראשונית או משנית לאסימטריה זו.

הגורמים לטורטיקוליס הם שונים ולרוב לא ניתן לקבוע מהו הגורם הספציפי בכל תינוק:
מנח התינוק ברחם, פעמים רבות נראה טורטיקוליס בתאומים שהיו צריכים לחלוק את הרחם ולכן הראש היה במנח אסימטרי בשבועות האחרונים של ההיריון.
טראומה במהלך הלידה- לידה קשה, ואקום, היתקעות בתעלת הלידה וגורמים נוספים עלולים ליצור טראומה בשרירי הצוואר שבעקבותיה נוצר הטורטיקוליס.
טיפול בתינוק בשבועות הראשונים לחייו, טיפול אסימטרי כתוצאה מהעדפה של התינוק או העדפה של הורים יכול להוביל לטורטיקוליס נרכש, או להתחזקותו של טורטיקוליס קל שהיה קיים כבר בלידה.
בעיות אורתופדיות שונות, כמו ליקויים במבנה החוליות בעמוד השדרה.
בעיות בחושים שונים כמו קשיים בראייה או בשמיעה.

כיצד הטורטיקוליס בא לידי ביטוי?

תינוקות צעירים מתפתחים באופן סימטרי. בשבועות ובחודשים הראשונים לחיי התינוק איננן מצפים לראות העדפת צד בתפקודו של התינוק. הטורטיקוליס בא לידי ביטוי בכך שלתינוק יש העדפה ברורה לגבי מנח הראש: בסל קל הראש לרוב נוטה לאותו הצד, במיטה התינוק ישן עם הראש מסובב לצד קבוע, בהחזקה על הידיים הראש "נופל" לצד אחד באופן עקבי (במיוחד בשבועות הראשונים בהם שליטת הראש של התינוק עדיין לא מפותחת) או שבזמן המקלחת התינוק מסובב את ראשו לצד אחד בלבד.
לעיתים נראה כי התינוק יכול לסובב את הראש לשני הצדדים או להחזיק את הראש ישר לפרקי זמן קצרים אך בכל זאת במרבית הזמן יעדיף באופן ברור צד אחד .
במקרים מסוימים ניתן לראות או להרגיש את האסימטריה בשריר עצמו: השריר נראה מעובה יותר וניתן אף להרגיש מעין גוש על השריר, שהינו התעבות מקומית של השריר, במורד הצוואר. מקרים אלו נפוצים פחות אך קיימים אצל חלק מהתינוקות עם טורטיקוליס.

מדוע לטפל בטורטיקוליס? זה לא יעבור מעצמו?

טורטיקוליס הינה בעיה אופיינית לתינוקות צעירים ובעזרת הדרכה וטיפול פיזיותרפי נכון בראשית חייו של התינוק היא יכולה לחלוף ולא להשאיר סימנים. במידה והטורטיקוליס לא מטופל ואינו חולף עלולות להופיע בעיות התפתחותיות שונות כמו אסימטריה בצורת הגלגלת והפנים (פלגיוצפליה). במקרים אלו במבט מאחור נראית הגולגולת שטוחה מצד אחד וקמורה מהצד השני, והפנים נראות אף הן לא סימטריות. כמו כן עלולה להתפתח אסימטריה תפקודית בהמשך חייו של התינוק שיכולה להתבטא בישיבה לא ישרה וכדומה.

אז איך מטפלים? למי לפנות?

הטיפול בטורטיקוליס מתחיל מזיהוי הבעיה ואבחונה. על פי רוב יזהו אותה לרוב רופא הילדים או האחות בטיפת חלב. לאחר האבחון הראשוני מומלץ לפנות לפיזיותרפיסטית מומחית בתחום התפתחות הילד לצורך אבחון מקיף וטיפול.
מטרת טיפול הפיזיותרפיה בתינוק עם טורטיקוליס היא השבת הסימטריה הצווארית ובהתאמה עידוד התפתחות תקינה וסימטרית של התינוק.
מחקרים מראים שככל שטיפול הפיזיותרפיה בתינוק עם הטורטיקוליס מתחיל בגיל צעיר יותר כך תוצאותיו טובות יותר ומשך הטיפול מתקצר.
הפיזיותרפיסטית בודקת ומאבחנת את התינוק באופן מקיף, על מנת לראות האם הבעיה היא טורטיקוליס בלבד או שישנם קשיים התפתחותיים נוספים. לאחר האבחון והבדיקה הראשוניים, תלמד הפיזיותרפיסטית את ההורים כיצד להחזיק את התינוק וכיצד לתרגל איתו מנחים אקטיביים ופסיביים שיעודדו אותו לסימטריה ולחיזוק השריר החלש.

קיים מגוון גדול של תרגילים ואופני טיפול, המותאמים לכל תינוק לפי גילו, צרכיו ויכולותיו.

מה אתם, ההורים, יכולים לעשות?

ראשית – אל תתעלמו, אם נראה לכם שקיימת אסימטריה אתם כנראה לא מדמיינים. המשפט: "אמא יודעת הכי טוב" נכון גם כאן. שנית עוד לפני הפניה לאיש מקצוע ניתן להתחיל בהתערבות ובהשפעה על תפקודו של התינוק:
רצוי להשכיב את התינוק זמן רב ככל האפשר, בשעות הערנות, על הבטן. השכיבה על הבטן היא המפתח להתפתחות תקינה של התינוק. מנח זה יחזק את שליטת הראש של התינוק ויעזור לתינוק בהמשך בהתפתחות הכללית ובתיקון האסימטריה בעקבות הטורטיקוליס.
לעתים השכיבה על הבטן קשה לתינוק. נסו להרגילו באופן הדרגתי, בפרקי זמן קצרים ההולכים ועולים- תחילה יש להשכיבו למשך חצי דקה לאחר מכן למשך דקה וכך הלאה. ניתן להיעזר בפיזיותרפיסטית לקבלת הדרכה לעידוד יכולת השכיבה על הבטן.
גירויים סימטריים- יש להקפיד לתת לתינוק גירויים סימטריים במנחים השונים, בזמן השכיבה על הבטן, על הגב , על הצד, בסלקל או במיטה. שימו לב שאתם מניחים צעצועים ותמונות משני צדי התינוק במידה שווה. אין צורך להרבות בצעצועים בשלב זה. שניים- שלושה צעצועים מספיקים בהחלט.
זכרו- התינוק בשלב הזה של ההתפתחות אמור לתפקד באופן סימטרי ולכן לא נכון יהיה לומר "הוא מעדיף להסתכל לחלון" או "הוא יותר אוהב לשכב על צד שמאל". ,התינוק צריך להיות מסוגל לסובב ולהניח את הראש לשני הצדדים בכמות ולמשך זמן שווה.

ומה אחר כך? האם זה עובר?

טורטיקוליס הינה בעיה שחולפת לרוב בעזרת טיפול ותרגול מתאימים. לעתים לאורך ההתפתחות והשגת יכולות מוטוריות חדשות הטורטיקוליס חוזר במידה כזו או אחרת. לכן מומלץ להמשיך במעקב הפיזיותרפי עד שהתינוק משיג את כל אבני ההתפתחות הראשוניות ומתחיל ללכת.

אין במידע המפורט במאמר זה להחליף ייעוץ מקצועי. בדבר שאלות ומידע ספציפי יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך.

נעמה גוטמן וייזר
פיזיותרפיסטית BPT
הקליניקה- מקום לפיזיותרפיה ולהתפתחות במושב כפר הרא"ה.
[email protected]





חפש מטפל לפי שם:




טיפול פסיכולוגי

הדרכת הורים

טיפול זוגי

קלינאית תקשורת

טיפול במתבגרים

פסיכיאטר

ריפוי בעיסוק

טיפול משפחתי

טיפול בהבעה ויצירה

טיפול מיני

טיפול פסיכולוגי לילדים

פסיכותרפיה

קבוצות טיפוליות

טיפול באומנות

CBT טיפול קוגנטיבי

אבחונים

EMDR

פיזיותרפיה

גיי פרנדלי

מטפלים אונליין




מרכז

תל אביב

צפון תל אביב

דרום תל אביב

חולון

בת ים

ראשון לציון

יבנה

רמת גן

גבעתיים

בני ברק

ראש העין

בקעת אונו

פתח תקווה

גבעת שמואל

ירושלים

מבשרת ציון

בית שמש

שומרון

שרון

הרצליה

רמת השרון

כפר סבא

רעננה

הוד השרון

נתניה

אבן יהודה

כפר יונה

תל מונד

חדרה

עמק חפר

פרדס חנה

חריש

דרום

באר שבע

אשדוד

אשקלון

טיפול אונליין

צפון

חיפה

קריות

חוף כרמל

בנימינה

זכרון יעקב

עפולה

קרית טבעון

כרמיאל

העמקים

משגב

עמק יזרעאל

יקנעם

נצרת

קרית שמונה

צפת

גליל עליון

גליל תחתון

גליל מערבי

עכו

טבריה

עמק הירדן

נהריה

רמת הגולן

שפלה

רחובות

נס ציונה

מודיעין

גדרה

שוהם

רמלה

לוד




טיפול בדיכאון

טיפול בחרדה

הפרעות אכילה

לקויות למידה

הפרעות קשב וריכוז

הגיל השלישי

התמכרויות

טיפול בטראומה

על הספה

צוות אתר על הספה, משלב אנשי מקצוע טיפוליים יחד עם אנשי אינטרנט. לכולנו, חוויה מדהימה ועם זאת כל כך שונה של טיפול פסיכולוגי. לשם כך יצרנו את "על הספה" מתוך רצון לעזור לכל מי שחש אי נוחות או קושי בחייו, למצוא את העזרה המקצועית הנכונה ולהתחיל, כבר היום, במסע לקראת איכות חיים טובה יותר.

  •    אודות על הספה
  •  service @ alhasapa.co.il
  •  054-5690181
  •  על הספה בפייסבוק
  •    צור קשר
  •    האזור האישי למטפלים
  •    לאנשי מקצוע
 אודות ועזרה
אתר על הספה מקשיב לכם על מנת לשרת אתכם טוב יותר, נשמח לקבל מכם תגובות, הערות וביקורות.
מטפלים ממליצים עלינו
אין תחליף למפגש הבינאישי. אך בימינו המפגש הראשוני מתחיל הרבה לפני ששני אנשים נפגשים פנים אל פנים
הצטרפות לאינדקס מטפלים - "על הספה" מציע לך מגוון שירותים וחבילות אטרקטיביות שיאפשרו לכם שליטה מלאה ואיכותית בתכנים שיקראו אודותכם לקוחות וקולגות

 ערוצים מומלצים


  •    פורומים בעל הספה
  •    ערוץ הוידאו של הספה
  •    כתבות בעל הספה
  •    תחומי טיפול
  •    אזור אנשי מקצוע
  •    אינדקס מדריכים
  •    טיפול פסיכולוגי מוזל
  •    לוח לקהילה המקצועית
  •    הבלוגים של על הספה

 אינדקס על הספה


  •    טיפול פסיכולוגי
  •    טיפול זוגי
  •    הדרכת הורים
  •    פיזיותרפיה
  •    קלינאית תקשורת
  •    ריפוי בעיסוק
  •    טיפול פסיכיאטרי
  •    קבוצות טיפוליות
  •    CBT


התכנים והמידע המוצגים באתר זה מספקים מידע בלבד. אין לראות בהם אבחנה ו/או חוות דעת ו/או המלצה רפואית והם אינם מהווים בשום מקרה תחליף לייעוץ עם גורם מקצועי מוסמך.
השימוש באתר או בתכניו הוא על אחריותו הבלעדית והמלאה של המשתמש. שימוש באתר ובתכניו ייחשב כהסכמה מצד המשתמש לתקנון האתר .
  כל הזכויות שמורות לאתר על הספה ©

הצהרת נגישות
הצהרת נגישות