על הספה - פורומי מומחים

פורום הגיל השלישי

דמנציה או אלצהיימר

פורום הגיל השלישי

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי מנהלת פורום שרון האס-שופטי
עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מומחית לגיל זיקנה. בעלת ניסיון רב בטיפול ויעוץ לאדם הזקן ולבני פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי
משפחתו. עובדת בדיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי, בו מעניקה טיפול ויעוץ אישי, זוגי ומשפחתי ומייעצת במגוון רחב של שאלות והתמודדויות הכרוכות עם גיל זיקנה.

בפורום זה אתן מענה לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. גיל זיקנה מזמן לאדם המזדקן ולבני משפחתו התמודדויות רבות, שברובן קשורות בשינויים תפקודיים ובצורך להסתגלות והתאמה למצבי חיים חדשים: שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..

אני מזמינה אותכם להתיעץ ולשתף בהתלבטויות ובשאלות המעסיקות אותכם ולקבל בפורום זה מענה אישי ומקצועי. לא אוכל לענות בפורום על שאלות רפואיות.


שאלה:  דמנציה או אלצהיימר  -  (נורית)


רציתי לברר למה הכוונה כאשר אומרים דמנציה? והאם זו מילה נרדפת לאלצהיימר?

תשובה:  דמנציה או אלצהיימר - (0)


זו שאלה חשובה ובאמת המושג פעמים רבות איננו בהיר. כאשר אומרים דמנציה (שטיון בעברית) הכוונה למצב בו לאדם יש ירידה תפקודית: קוגנטיבית, התנהגותית ונפשית. הירידה באה לידי ביטוי בבעיות וירידה בזיכרון ובהתמצאות, האטה וירידה בחשיבה ובתפקוד, בעיות בתפיסה ובשיפוט. כתוצאה משינויים אלו נראה פעמים רבות את האדם הדמנטי אדיש יותר, מתעניין פחות בתחומים שעסק ואהב וכן נרתע ממעורבות חברתית. כ-40% מהלוקים בדמנציה סובלים גם מדיכאון. המונח דמנציה הינו מושג כולל למחלות שונות הגורמות לתופעות שהזכרתי. המחלה העיקרית והנפוצה ביותר הגורמת לדמנציה הינה מחלת האלצהיימר.מחלות נוספות שעלולות לגרום לדמנציה הינן מחלות הפוגעות בכלי דם מוחיים (לדוגמא ארועים מוחיים) ופרקינסון. הדמנציה שכיחה בגיל זקנה ומבני ה-80 ומעלה כ20% סובלים ממנה. לעיתים קרובות הדמנציה מתפתחת באופן איטי מאוד והדרגתי והאדם הסובל ממנה יוכל להמשיך ולתפקד טוב ובאופן עצמאי יחסית ברוב תחומי חייו. כאשר האדם עצמו מתלונן על התופעות שהוזכרו או שבני משפחתו שמים לב לכך - יש חשיבות רבה לפנות לרופא פסיכוגריאטר שיבדוק את האדם ויאבחן אותו. הרופא על פי הצורך ימליץ על טיפול תרופתי, שיכול להאט ולעכב מעט את התפתחות המחלה ולסייע לסובלים מדיכאון ומתופעות נפשיות או התנהגותיות אחרות.
 X