על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

חשיבות חדרי הכושר בזמן הקורונה

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  חשיבות חדרי הכושר בזמן הקורונה  -  (דניס ביכלר)


היי, בעקבות סגירת חדרי הכושר, רבים מעידים על ירידה בכמות האימונים וברמת האימונים, יתרה מזאת רבים טוענים שלא מצליחים למצוא תחליף הולם לאימונים. אשמח לדעת, עד כמה היעדר העיסוק בספורט עלול לפגוע במצב הרוח ובנפש האדם?, מהם היתרונות המנטליים העיקרים כאשר עוסקים בפעילות ספורטיבית? כמו כן, רבים מעידים שהעיסוק בספורט עוזר להם להתמודד עם חרדה ומתחים של היום היום. מה ניתן להמליץ לאותם אנשים לעשות לאור המצב?

תשובה:  חשיבות חדרי הכושר בזמן הקורונה - (גבי זקס)


. אין ספק שירידה בפעילות ספורטיבית עלולה לגרור ירידה במצב רוח ואף פגיעה פסיכולוגית, אך כמובן שזה ישתנה מאדם לאדם בהתאם להרבה מאוד דברים. למשל, אדם שסובל מדימוי גוף נמוך מאוד ומרגיש תלוי בספורט על מנת לשמר את דימוי הגוף או המשקל הרצוי עלול לחוות פגיעה משמעותית מהמצב. או כמובן אצל אנשים שספורט ופיתוח גוף מהווה מרכיב משמעותית בתחושת הזהות שלהם או מספק במידה מסוימת משמעות, ללא ספק יחוו תחושת אבדן ומעין וואקום פסיכולוגי. השאלה לגבי עוצמת המצוקה לדעתי תהיה תלויה גם בשאלה מה דברים אלו "פוגשים" (קרי מצוקה פסיכולוגית עקב גורמים אחרים). לצד זאת, יש המון מחקר שהצביע על הקשר בין פעילות ספורטיבית לירידה בסטרס ולעלייה במצב רוח (שיפור תחושת חיוניות), שיפור בדימוי עצמי ובשינוים הורמונליים רצויים (עלייה מתונה בטסטוסטרון). הייתי מציע לאנשים לנסות לשמר רמה מסוימת של פעילות ספורטיבית ולו הקטנה ביותר. לאנשים יש נטייה להפסיק פעילויות עקב חשיבה בינארית של הכל או כלום. כמו כן, רצוי לקבוע שגרה שכזו עם חבר/ה או להצטרף לקבוצת אימונים, ובכך אולי לענות על צרכים חברתיים שהם חשובים לא פחות אם לא יותר. כמו כן, היעדר חדרי הכושר דווקא יכול להוות הזדמנות לנסות פעילות ספורטיבית אחרת שמכורח השגרה לא נוסתה או נזנחה. סתם לדוגמא, חתירה עם סאפ, רכיבה על אופניים, street workout , יוגה ועוד ועוד. גם כאן, דפוסים פסיכולוגיים סביר שיעמדו בדרך, שכן באופן כללי בני אדם נרתעים ונמנעים משינויים.
 X