על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

לימודי פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  לימודי פסיכולוגיית ספורט  -  (ג'וני פרי)


רציתי להתייעץ עמכם בנושא של לימודי פסיכולוגיית ספורט, אני מתעניין בנושא ועדין מנסה להבין את התהליך המלא של הפיכה לפסיכולוג ספורט, מפני שלהבנתי למעט במכללה האקדמית ביפו שמלמדת תואר ראשון בנושא, אין תואר שני או התמחות כלשהי שמלמדים בארץ. לכן רציתי להבין איפה לצורך העניין הכי ממולץ ללמוד פסיכולוגיה (האם באקדמית, אונ' ת"א, והמרכז הבינתחומי לצורך העניין), והאם בכדי להיות פסיכולוג ספורט חייבים תואר שני בתחום? ואם כן האם זה מחייב גם כן תואר בפסיכולוגיה קלינית ורק אחר כך השתלמויות בתחום הספורט? בתודה מראש.

תשובה:  לימודי פסיכולוגיית ספורט - (0)


היי, לאורך השנים שואלים אותי על כך לא מעט, אנשים המעוניינים להיכנס לתחום. אני רק יכול לענות לך מהמבט האישי שלי על הדברים, ולכן חשוב שתיקח דברים אלו בהקשרם הצר הזה. לגבי השאלה הראשונה: אין לי היכרות מספקת עם התוכניות שציינת בכדי לענות לך היכן כדאי ללמוד. בכל מקרה, התואר הראשון בפסיכולוגיית ספורט בארץ לא קריטי בשביל ההתפתחות שלך בתחום. זה יכול להיות חשוב, מעשיר ותורם, אך התואר השני בפסיכולוגיה קובע את הבסיס לזהות המקצועית שלך. שאלה שניה: האם כדי להיות פסיכולוג ספורט חייבים תואר שני בתחום? לא, אך כדי להחזיק בתואר פסיכולוג בישראל חייבים תואר שני בפסיכולוגיה. הסיבה שאתה לא חייב תואר שני בפסיכולוגיית ספורט היא כי אין התמחות מוכרת בישראל. לכן, בהיעדר התמחות מוכרת ומוסדרת, כגון פסיכולוגיה קלינית חינוכית וכדומה, התחום בעצם פתוח מבחינה חוקית לכל פסיכולוג לעסוק בו. כמובן שזהו מצב מצער מאוד, שלבטח גובה את "קורבנותיו", ובסופו של דבר פוגע במידה כזו או אחרת באמינות המקצוע. מצד שני, מצב זה יאפשר לך לעסוק בתחום לאחר תואר שני כלשהו בפסיכולוגיה. בארה"ב למשל, אם לא למדת פסיכולוגיית ספורט לא תוכל לעסוק בתחום. אגב, למצב כמו בארה"ב גם יכולים להיות חסרונות. כגון הכשרת אנשי מקצוע בעלי רקע תיאורטי ומקצועי צר מדי. בכל מקרה, לאור המצב בארץ (בהקשר של התמחות מוכרת בפסיכולוגיית ספורט), שלא נראה שעומד להשתנות בשנים הקרובות, הייתי ממליץ לך לעשות תואר שני טיפולי, כגון פסיכולוגיה קלינית וחינוכית, ולאחריהם התמחות. זה אומנם מסלול ארוך ולא קל, אך לתפיסתי פסיכולוגיית ספורט הינו מקצוע טיפולי לכל דבר. לטעמי אפילו מקצוע טיפולי מאתגר ביותר, מסיבות שלא ניכנס להם כאן. על כן, השאלה שאולי אתה צריך לשאול היא: מה עלי לעשות כדי להיות פסיכולוג ספורט מקצועי ומוצלח בישראל. ותשובתי היא שעליך להחזיק גם בידע מקצועי רב בתחום פסיכולוגיית הספורט (תוכל לבנות אותו גם לבד וגם בהדרכות ובהשתלמויות), אך גם בבסיס מקצועי טיפולי רחב ומובנה היטב. גבי
 X