על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

נלחץ במשחקים

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  נלחץ במשחקים  -  (אמיר)


שלום, אני שחקן כדורסל בן 15. אני שחקן מאוד טוב, תמיד הייתי מהטובים בקבוצה ותמיד צפו לי עתיד. הבעיה היא שאני נלחץ במשחקים ולפעמים משחק ממש גרוע. המאמן ממש מתוסכל ממני כי לעיתים אני נעלם במשחקים, משחק בלי ביטחון, או שלא מגיע למשחק בכלל. מה אני יכול לעשות?

תשובה:  נלחץ במשחקים - (0)


היי אמיר, אולי תשמח לדעת שלחץ או חרדה תחרותית הינה תופעה נפוצה מאוד בספורט. אולי יפתיע אותך לדעת שמחקרים על ספורטאי עלית (ספורטאים בינלאומיים או אולימפיים) מראים שגם הם סובלים מלחץ תחרותי, בדומה לרמות הלחץ הגבוהות המאפיינות ספורטאים צעירים. ההבדל ביניהם הוא בעיקר ביכולתם של ספורטאי העלית להרגיע את הלחץ ולהתמודד עם השפעותיו (למשל רגשות פחד וחרדה). נשמע שסוגיה זו מלווה אותך זמן מה ולכן הייתי ממליץ לך להיפגש עם פסיכולוג ספורט. כמו כן, הערתך לגבי העתיד שתמיד צפו לך הינה מעניינת והייתי מייעץ לך לחשוב עליה. לעיתים הפער בין הציפיות של הסביבה שלנו ורצוננו למלא אותם, ובין התפקוד בפועל יכול לגרום למגוון תגובות רגשיות כגון חרדה תחרותית ודיכאון, אשר כמובן פוגעים בתפקוד הספורטיבי. אלו לעיתים פועלים ברמה פחות מודעת, ובשיחה עם פסיכולוג ניתן להבין אותם טוב יותר ולהתגבר על השפעתם. לבסוף, ניתן לומר שתחום הלחץ והחרדה התחרותית הינו 'הלחם והחמאה' של פסיכולוגיית הספורט, אשר פיתחה כלים יעילים ביותר בכדי להתמודד עימם. אם אינך מעוניין לפנות לפסיכולוג ספורט אני ממליץ לך לבצע את הצעדים הבאים: א. בצע תרגילי נשימות, במיוחד לפני משחקים. תוכל למצוא מגוון של תרגילים טובים באינטרנט, אך תצטרך לתרגל אותם לפחות 3 פעמים בשבוע. ב. נסה להיזכר במשחקים טובים שלך. תנסה להיזכר מה קרה שם? מדוע שיחקת טוב? כיצד התנהגת ומה חשבת והרגשת? לאחר שביררת לעומק, נסה להביא את המחשבות, הרגשות וההתנהגות הללו למשחק, אם הצלחת לעשות זאת בעבר מדוע שלא שתצליח עכשיו? ג. קבע לעצמך מטרה אחת או שתיים למשחק. חשוב מאוד שהמטרה תתמקד 'בדרך' ולא בתוצאה! למשל, להילחם חזק בכל נקודה, או להיות מאוד טכני, או בעצם כל דבר אחר שתבחר. שתף את המאמן שלך במטרות ובקש שייתן לך ציון עליהם בסוף המשחק. דבר זה יעזור לך להתמקד בדברים שתחת שליטתך, יתרום למיקוד נכון יותר, ומוטיבציה וביטחון עצמי גבוהים יותר, אשר יפחיתו את תחושות הלחץ.
 X