על הספה - פורומי מומחים

פורום קלינאית תקשורת

בן שנתיים וחצי דו-לשוני התחיל לגמגם

פורום קלינאית תקשורת

פורום קלינאית תקשורת מנהלת פורום תמר לבין-שרון קלינאית תקשורת מוסמכת, בוגרת החוג להפרעות בתקשורת באוניברסיטת תל אביב(.B.A). בעלת תואר שני (.M.A).בחוג לחינוך באוניברסיטת תל אביב. מומחית בהתפתחות הילד.

בעלת ניסיון עשיר באבחון וטיפול בלקויות שפה ודיבור, כולל:

עיכוב בהתפתחות השפה בגיל הרך, לקויות שפה בגיל בית ספר, מובנות דיבור נמוכה ושיבושי היגוי, צרידות ובעיות קול, בעיות בשטף הדיבור ('דיבור חטוף' וגמגום).

בעלת ניסיון טיפולי עשיר ומגוון במסגרות שונות, כגון: מכונים להתפתחות הילד, מכוני שמיעה ודיבור.

בעלת ניסיון בהדרכה של קלינאיות מתמחות וסטודנטיות.

כיום- עובדת כקלינאית תקשורת עצמאית, בעלת קליניקה פרטית ברמת גן.

שאלה:  בן שנתיים וחצי דו-לשוני התחיל לגמגם  -  (ליאורה)


שלום רב. בני בן שנתיים וחצי ואינו הולך למסגרת . הוא דובר שתי שפות- מבין הכל ומדבר די טוב לגילו ויש לו אוצר מילים מאד רחב בשתי השפות אך התחביר של המשפטים עדיין לא כל כך טוב. לאחרונה התחיל לגמגם בשתי השפות. הגמגום בעיקר בתחילת משפטים כאשר הוא נתקע די הרבה זמן לפעמים על אותה אות. וגם זה לא קבוע. לעיתים מגמגם ולעיתים פחות. פחות במשפטים קצרים שהוא כבר מכיר וחוזרים על עצמם הרבה במהלך היום ויותר כאשר הוא רוצה להסביר לנו משהו ארוך ומורכב. כאשר מנסה לדבר עם מישהו קרוב בטלפון הגימגום ממש מחמיר כי הוא גם מאוד מתרגש וגם מתחיל לערבב שתי שפות וממש אי אפשר בטלפון להבין אותו בכלל. קראנו הרבה ואנחנו יודעים לנהל את זה בסבלנות והקשבה. לדבר לאט ולהמתין לקצב שלו. השאלה היא האם זה נשמע מהתיאור המפורט שלי כמו משהו שיחלוף או כמו משהו שיש לבדוק אצל קלינאי/ת תקשורת? האם הוא צעיר מדי לבדיקה ואין טעם? האם הדו-לשוניות משפיעה על הגמגום? תודה רבה מראש

תשובה:  בן שנתיים וחצי דו-לשוני התחיל לגמגם - (0)


שלום ליאורה, קודם כל, לא ציינת כמה זמן נמשך הגמגום. בגילאי 2:6-3:0 יש תופעה של 'חוסר שטף התפתחותי'. זו תופעה די שכיחה (אצל כ- 5% מהילדים), וברוב המקרים- חולפת. יחד עם זאת, את מתארת מצב בו בילד חשוף לשתי שפות, שסביר להניח שלכל אחת מהן, מערכת תחבירית משלה. וכן, שבמצבים מאתגרים יותר של מלל ארוך ומורכב- יש יותר גמגום. הדיבור היא פעולה מוטורית מורכבת, וכמו כל פעולה מוטורית חדשה, כמו, למשל: השחלת חרוזים או קשירת שרוך, לא נצפה מהילד להגיע לשליטה מלאה. עם זאת, אצל ילדים עם נטייה לגמגם, במצב בו הדרישות עולות על היכולות- יכולה להיות החמרה בגמגום. מאחר ומדובר כאן במצב מורכב, בו הילד חשוף לשתי שפות במקביל, דבר שכנראה מקשה עליו (ציינת גם שיש מצבים בהם הוא מערבב בין שתי השפות, כמו בטלפון)- הייתי ממליצה לפנות לייעוץ אצל קלינאית תקשורת שמתמחה בגמגום לגיל הרך ובדו-לשוניות, שתוכל להתרשם מרמת ההבעה השפתית של בנך, וגם לתת לכם הדרכה לגבי הגמגום וההתנהלות מבחינת החשיפה לשתי שפות במקביל. המון הצלחה!
 X