על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

טורט

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  טורט  -  (ארנון)


שלום, הבן שלי בן 17.5 אובחן בגיל שמונה עם תסמונת טורט, לאחר שהיו לו טיקים תנועתיים וקוליים. כמו כן אובחן גם עם בעיות קשב. במהלך השנים היו עליות וירידות בתפקודו. הוא טופל תחילה במרפאת טורט בשניידר, ואח"כ בסורוקה במחלקה הפסיכיאטרית, ונטל מספר תרופות. למעשה, הוא מתפקד בצורה מאוזנת מגיל 12 עם טיקים מינוריים בלבד (רק תנועתיים, שלא נראים לעיין). כיום הוא נוטל תרופה אחת בשם סרוקואל seroqual)) במינון קטן מאוד 12.5 מ"ג, שמטרתה להקל ולווסת את הטיקים. למד להתמודד עם בעיות הקשב והריכוז, וכעת אין לו יותר בעיית קשב. הוא מתפקד בצורה נפלאה בבית הספר ובבית - הוא בכיתת מצוינות, והוא עושה בגרות מלאה עם 4-5 יח"ל באנגלית ובמתמטיקה. הוא קיבל קהס 42 ופרופיל 64 בעקבות התסמונת טורט. הוא ממש לא מרוצה והוא רוצה לשנות את הקהס ולהעלות את הפרופיל ולהיות כמו כולם, האם ניתן לעשות זאת? ואיך? תודה.

תשובה:  טורט - (טל גרגי)


במסגרת תהליך הגיוס לצה"ל מתבצעת הערכה מקיפה בלשכת הגיוס על ידי גורמי הרפואה וגורמי בריאות נפש. כפי שציינת, בנך סובל מתסמונת טורט וטופל ועדיין מטופל ומן הסתם יצטרך להמשיך טיפול במהלך השרות הצבאי. הפרופיל שהותאם הינו פרופיל נוירולוגי ולכן לא אוכל להתייחס לכך בפורום זה. באשר לציון הקה"ס – מדובר במדרג הגנה אשר נועד לסייע בהבטי שיבוץ והמשך מעקב גורמי בריאות נפש בשרות הצבאי. לאורך השנים היו עליות ומורדות בתפקודו ונראה כי הדבר משתקף בציון הקה"ס. במידה והנכם משוכנעים כי ציון הקה"ס אינו משקף את המצב בשנים האחרונות ניתן לערער על כך בפניה ללשכת הגיוס. המלצתי הינה להתייעץ קודם לפניה עם גורם בריאות נפש (פסיכולוג או פסיכיאטר באזרחות) אשר יחווה את התרשמותו באשר לתפקוד של בנכם ולצורך במדרג הגנה בשרות ורק לאחר קבלת חוות דעתו לבצע את הפניה ללשכת הגיוס. בהצלחה! טל גרג'י פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X