על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

מכון הקבע

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  מכון הקבע  -  (א)


שלום 1. אם קצין התחיל טיפול נפשי אצל קבן כשהוא עוד היה בשרות הסדיר ובהמשך נכנס לקבע לכמה שנים - הוא אמור להחליף את הקב"ן המטפל ביחידתו - בפסיכולוג של אחד ממכוני הקבע? 2. אם קצין צריך מכתב סיכום רפואי מהקבן לצרכים משפטיים לצורך הצגה בבית משפט, לא רשומה רפואית אלא אישור על עצם קיום הטיפול - האם יש נוהל כלשהו להוצאת מסמך כזה או שהקבן יכול לתת משהו מטעמו? למשל רופא רגיל האזרחות כתוב תחת אישור מחלה שהוא לא מיועד למוסדות משפטיים אז רציתי לדעת מה הנוהל מבחינת קבן 3. האם יש נהלים ולא אחריות כללית אחא נהלים ברורים לכל קבן - מתי עליו להפנות חייל לפסיכיאטר והאם אפשר לאלץ חייל לפנות לפסיכיאטר? תודה.

תשובה:  מכון הקבע - (טל גרגי)


1. אנשי קבע זכאים לפנות לטיפול במכון לאנשי קבע ומשפחות החל משנת הקבע השניה, הטיפול ניתן באמצעות פריסה ארצית של מטפלים. במידה ואיש הקבע החל טיפול אצל קב"ן היחידה הוא יכול להמשיך בטיפול אצל קב"ן היחידה לשם שמירת הרצף הטיפולי, כמובן בתיאום עם הקב"ן המטפל ובהתייעצות עימו, לרבות באשר למשמעויות המשך או סיום הטיפול ועיתוי סיום הטיפול, או לחילופין להמשיך טיפול במכון הקבע. 2. חוק זכויות החולה מגדיר כי זכותו של המטופל לקבל כל רשומה רפואית לגביו, לרבות רשומה בתחום בריאות הנפש. באשר לאישורים מעבר לכך – לא מכיר נוהל מדוייק באשר למקרה שציינת, מניח שיש לפנות לגורם המטפל ולבחון זאת מולו. 3. הפניית חייל להערכה פסיכיאטרית נעשית מתוך שיקול דעת מקצועי של הקב"ן המטפל (לדוגמא לצורך קבלת חוות דעת נוספת, התאמת טיפול תרופתי ועוד). הוראת בדיקה פסיכיאטרית כפויה הינה הליך חריג המבוצע רק למול מקרים בהם יש חשש למסוכנות (לאדם או לסביבתו) על רקע תחלואה נפשית או חשד לתחלואה נפשית וללא שיתוף פעולה מצד הנבדק, מעבר לכך לא ניתן לחייב אדם להגיע לבדיקה פסיכיאטרית, וככלל רצוי שבדיקה או טיפול יהיו מתוך רצון, שיח ושיתוף פעולה ולא בכפיה... טל גרג'י פסיכולוג קליני מומחה מדריך

על הספה הוא גוף פרטי, ניתן לפנות ישירות למכון הקבע בטלפון - 03-5258729
 X