רכיבה טיפולית - למה סוסים ?


למה סוסים ?

הפתגם "להיות על הסוס" כנראה נכתב על ידי רוכב סוסים.

תחושת הישיבה על סוס - שהוא בעל חיים חזק ועוצמתי - מעבירה לכל אחד אנרגיות חיוביות, נותנת כוח ומעבירה את עוצמת החיה אל הרוכב הישוב עליה.

לסוסים יש יתרונות רבים, שהמרכזי בהם הוא תנועת הסוס. תנועת הסוס מחקה את תנועת האדם ולכן יש לה יתרון רב. רכיבה טיפולית נעזרת ביתרון התנועה של הסוס ומנצלת אותו לטובת המטופל. הרכיבה גורמת להפעלת שרירים שאינם מופעלים בדרך כלל, או אינם מופעלים כלל.



הפעלה זו יכולה להיות אקטיבית, או במקרים קשים פסיבית, אך תמיד ישנה הפעלה בעזרת תנועת הסוס. לפיכך, הרכיבה הטיפולית עוזרת לשיפור ולחיזוק של יכולת תנועה, שווי משקל, איזון (גוף ונפש) דימוי גוף, קואורדינציה ודימוי עצמי.

מחקרים מראים כי אנשים בעלי צרכים מיוחדים ממצים עצמם ברכיבה על סוסים, הן גופנית והן פסיכולוגית וחברתית. הרכיבה הטיפולית מתחלקת למספר תחומי טיפול:

ריגשי , מוטורי , סנסורי , למידה , תקשורת .

הסוס מהווה כלי טיפולי מרתק. אפשר לרכוב עליו, ללמוד ממנו דרך התבוננות על התנהגותו וכן ללמד אותו. הטיפול בסוס יוצר קשר חברי מענין בין חיה גדולה ואצילית לבין המטופל, ומאפשר לשקף את האני שבנו בעזרת החיה.


היסטוריה :

רכיבה טיפולית מוכרת בעולם זה מאות שנים רופאים הוכיחו במחקרים כי רכיבה על סוסים משפרת בעיות בתחומים רבים. בשתי מלחמות העולם השתמשו בתי החולים באירופה בסוסים ככלי לשיקום חיילים שנפגעו בקרבות. באולימפיאדות רבות זכו רוכבים עם צרכים מיוחדים במדליות בענף הרכיבה האומנותית. הזכיות הפכו את הרכיבה מתחום העבודה או השעשוע לבריאים, לתחום טיפולי המסייע רבות לבעלי צרכים מיוחדים.



לאחרונה זוכה הרכיבה הטיפולית לתנופה בארץ ובעולם ואף נכללת בסל הבריאות של קופות החולים .

כללי :

הרכיבה הטיפולית, כוללת מגוון פעילויות, התורמות לשיפור חייו של רוכב עם לקויות – תוך הנאה מעצם הרכיבה.

המפגש רוכב-סוס מתבסס על קשר וקבלה ללא שיפוטיות. לא מבחינת מראה חיצוני, יכולות קוגניטיביות ואחרות – קבלה ללא תנאי.

במהלך הטיפולים, אנו מתמודדים עם תחומים רבים בהם מתקשה הרוכב ויחד מתגברים על קשיים באופן פעיל. במהלך פעילויות הקרקע והטיפול בסוס, מתפתח חוש האחריות, ומתוך הקשר מתפתחת בו תחושת האמפתיה.

במהלך הטיפול אנו מציבים אתגרים רבים לרוכב, ועם זאת מזמנים לו חוויות של הצלחות וסיפוק. עם הזמן, נהיה הרוכב עצמאי יותר על הסוס, משתפר הביטחון העצמי , מתהדק הקשר עם הסוס והמדריך ( קבלת מרות וסמכות , הצבת וקבלת גבולות ועבודה בצוות ).

יתרונות השיטה :

הרכיבה הטיפולית מיועדת לכל טווח הגילאים ולמגוון לקויות רחב ביותר ויתרונותיה בין היתר:
  • חיזוק הביטחון העצמי והמודעות
  • שיפור היציבה, שיווי משקל וקואורדינציה
  • שיפור מוטוריקה גסה ועדינה, מנחי גוף וחזרה לקו האמצע
  • חיזוק חגורת כתפיים
  • שיפור תקשורתיות ואינטראקציה חברתית
  • פיתוח ושיפור כישורים גופניים
  • שיפור יכולות קוגניטיביות
  • חיזוק עצמאות ויציבות רגשית
  • תורם לטיפול בבעיות קשב וריכוז

כן מטופלים ברכיבה בעלי לקויות פיזיות, מנטאליות וקוגניטיבית כגון: ניוון שרירים, שיתוק מוחין, עיוורים, חירשים, נפגעי אירוע מוחי, מחלות נפשיות, ליקויי למידה ועוד.

תחומי הטיפול ותרומתם :

תחום התקשורת ( ללקויות התקשורת לסוגיהן : PDD , אוטיזם , קשיי שפה ועוד )

יצירת קשר( קשר מילולי , שפת גוף וקשר עין ) עם הסוס והמטפל.

שיפור התקשורת המילולית ושפת הגוף מאפשרים לרוכב שליטה בסוס

כאשר הרוכב יושב גבוה על הסוס , ההפעלות והמשחקים מועצמים וחוייתיים לאין ערוך . ההתעוררות החושית וההתרגשות מחווית הרכיבה אותם חש הרוכב בזמן הרכיבה מעודדים אותו ליצירת קשר עם הסובבים אותו ולשתף אותם בחוויותיו .

תחום הלמידה:(ללקויות וקשיי למידה,קשב וריכוז,היפראקטיביות,עיכוב בהתפתחות/ופיגור.)

ברכיבה טיפולית מתאפשרת למידה חוויתית בסביבה תומכת ומוגנת, תוך קבלת משוב מיידי להצלחה ואפשרות לתקן כאשר עולה קושי- עד לביצוע מושלם של משימות פשוטות כמורכבות.



רמת הריכוז עולה תוך תרגול משימות וחוויה על גב הסוס. השיפור ביכולת הקשב והריכוז הנו תוצאה של תרגול המשימות, אנו מתחילים במשימות פשוטות , ועולים במורכבות המשימות מול התקדמות הרוכב. הליך ההתקדמות נבנה עם התקדמות הרוכב, הבנת המשימה וביצועה המדוייק.

התהליך ארוך ומצריך סבלנות והתמדה והרוכב לומד להיות סבלני.

הרוכב לומד כי בתהליך הוא חייב לשתף פעולה עם הסוס ולזרום איתו. לימוד סבלני והדרגתי של הסוס יקל את המשימה ויאפשר הצלחה משותפת ...

תחום רגשי : (ילדים ונוער עם דימוי עצמי ובטחון עצמי ירודים, נערים ונערות בסיכון, והלם. קשיים רגשיים וכו' )

השליטה בסוס מחייבת שליטה עצמית של הרוכב על גופו והתנהגותו. הצלחתו של הרוכב להניע ולהשתלט על החיה הגדולה מעצימה את הרוכב גורמת לו להאמין בעצמו וכמובן מעלה את בטחונו העצמי. העבודה באורווה יחד עם אחרים, מדגישה את תחושת האחריות ועבודת הצוות, וחשוב ביותר- זוהי חוויה מהנה אשר יוצרת קשר מיוחד בין הרוכב והסוס ומציבה בפני הרוכב אתגרים אישיים. הסביבה, שאינה מזכירה שום סביבה טיפולית, מאפשרת לרוכב עם מורכבות רגשית והתנהגותית – לחוות הצלחות , שיתופי פעולה בינו לבין הסוסים ולבין חברי חווה. הרוכב לומד להעריך את הסיכונים, לצמצם אותם עד כמה שניתן, ולקחת סיכונים מחושבים.

הפעילות באוויר הצח יוצרת סביבה נעימה, פתוחה וחמה. הרוכב הופך ממטופל למטפל, הטיפול והרכיבה על סוסים שונים מובילה את הרוכב להכיר סוגים שונים של התנהגות , ודגש של הצוות על הנושא יוביל למקומות אחרים .

התחום המוטורי (נפגעי תאונות דרכים , שיתוק מוחין , לקויות פיזיות לסוגיהן ועוד):

תנועת הסוס מדמה את תנועת האדם. הישיבה על גב הסוס, מעבירה למוח גירוי נורמאלי של תנועת ההליכה. הגירוי מועבר ישירות דרך הגב ועמוד השדרה ומאפשר הנעת גוף ושרירים שבפעילויות אחרות לא תמיד מופעלים .

המצב המשתנה של הסוס בתנועה בקצבים ובמהירויות שונים מחייב את הרוכב לשנות את היציבה ולהתאים את עצמו לסוס, ותוך כדי כך לעבוד על שיווי משקל, לשמור על יציבה, להפעיל שרירים שלעיתים אינם פעילים כלל - ולהתאים את מנח גופו לתנועת הסוס.


השרירים מופעלים ומתחזקים, היציבה משתפרת, הקואורדינציה, קו האמצע, וכמובן – הכושר הגופני .

התחום התחושתי/סנסורי: (ליקוי במערכת החושית ,קשיי וויסות:קולי,תנועתי ליקויי ראיה ועיוורים, וכד')

הרכיבה מעוררת את חוש המישוש ע"י המגע בסוס והגירויים הסביבתיים.

שיווי המשקל מתאזן ע"י תנועת הסוס והרוכב מתעורר מהמהירות ומהשינויים בתנוחת הרוכב.

חוש הריח מגיב לריחות השונים שבסביבות חווה ומערכת הראיה מגורה בכל רגע ומשמשת לשליטה בסוס, לכיוונו, ללימוד התנועה והתקשורת.

חוש השמיעה משמש לזיהוי קולות בעלי החיים שבחווה ומתפתח בגלל התפקיד החשוב של התפיסה השמיעתית בזמן הטיפול. כל החושים האלו עובדים יחד תוך כדי הרכיבה.

הרכיבה על הסוס מהווה הזדמנות להיחשף לגירויים והתנסויות חדשים ולא מוכרים. ההתמודדויות מול ומצבים חדשים. מציבה אתגרים רבים ליכולות שונות ומגוונות ועל ידי כך מאפשרת לפתח מיומנויות חדשות, אשר דרכן מתפתחים גם דפוסי בטחון והערכה עצמית גבוהים יותר.

חשוב מהכל- הרכיבה מקנה לרוכב הצלחות וסיפוק ,התמודדויות, התמקדות ביכולות ומעלות ולא רק בחולשות. אלו מעלים את המוטיבציה וממלאים ברוכב תחושה של גאווה, יכולת עצמית והישגיות ובכך פותחים אפיקים חדשים לעוד ועוד התמודדויות, למידות והצלחות.

הטיפול בעזרת הרכיבה היא הנאה שמניעה קדימה...


הסוס הוא החבר אמיתי –

חבר טוב הוא אחד שלידו אני רוצה להיות יותר טוב

חבר אמיתי הוא כזה שלידו אני כבר יותר טוב (הרב שלמה קרליבך )