על הספה - פורומי מומחים

פורום קלינאית תקשורת


התפתחות תקשורת, משחק ושפה, דיבור, היגוי, שטף דיבור וקול אצל ילדים

פורום קלינאית תקשורת

פורום קלינאית תקשורת מנהלת פורום תמר לבין-שרון קלינאית תקשורת מוסמכת, בוגרת החוג להפרעות בתקשורת באוניברסיטת תל אביב(.B.A). בעלת תואר שני (.M.A).בחוג לחינוך באוניברסיטת תל אביב. מומחית בהתפתחות הילד.

בעלת ניסיון עשיר באבחון וטיפול בלקויות שפה ודיבור, כולל:

עיכוב בהתפתחות השפה בגיל הרך, קשיי תקשורת, לקויות שפה בגיל בית ספר, דיספרקסיה, מובנות דיבור נמוכה ושיבושי היגוי, צרידות ובעיות קול, בעיות בשטף הדיבור ('דיבור חטוף' וגמגום).

בעלת ניסיון טיפולי עשיר ומגוון במסגרות שונות, כגון: מכונים להתפתחות הילד, מכוני שמיעה ודיבור.

בעלת ניסיון בהדרכה של קלינאיות מתמחות וסטודנטיות.

כיום- עובדת כקלינאית תקשורת עצמאית, בעלת קליניקה פרטית ברחובות.

 X

שלום רב, אני מבינה את הצורך במתן סיוע לילדה, ואת הרצון שלך לקדם אותה, לאור העיכוב הקיים. עם זאת, פורום זה נועד לשאלות כלליות יותר. יהיה נכון יותר לפנות לקלינאית המטפלת ולבקש ממנה הדרכה והכוונה ספציפית, עם מטלות ספציפיות לקושי של הילדה. באופן כללי, נראה שיש צורך בתיווך של איש צוות במהלך סדר היום בגן, תוך משחק בפינות הגן ושימוש במשחקים שאני מניחה שכבר נמצאים בגן, כמו בפינת המטבח או הבובות, במשחקי לוטו שונים, בחשיפה לספרים, ואפילו בחצר. כמובן בדגש על חשיפה לאוצר מילים ופעלים רחב יותר, להבנת הוראות ועוד.. בהצלחה!


שלום רב, לפי מה שאת מתארת נשמע שמדובר בעיכוב מאוד משמעותי ביחס לבני גילה. לא ציינת האם הילדה מטופלת אצל קלינאית תקשורת. אם כן, מומלץ ליצור קשר עם הקלינאית המטפלת ולקבל הנחיות ספציפיות יותר, מתוך ההיכרות שלה עם הילדה. האם הילדה מקבלת סייעת במסגרת הגן? נשמע שיש צורך בהמון תיווך וסיוע במסגרת הגן. בנוסף, מומלץ על תהליך השמה לגן שפתי בו הילדה תוכל להשתלב בשנה"ל הבאה. כרגע במסגרת הגן, הייתי ממליצה לנסות לתווך בין הילדה לבין החברים בגן, ולנסות להתמקד בקידום הבנת השפה, חשיפה לאוצר מילים ומושגים רחב יותר, וממתן מודלינג לבקשות ומבעים פשוטים. כמובן ששימוש בהמחשה ויזואלית ובפעילות מוחשית יוכל לסייע מאוד בכך (כמו הכנת תמונות שימחישו את סדר היום בגן, לוח מאכלים או משחקים עליו תוכל להצביע לשם בחירה ועוד).


שלום סיון, האם שוחחתם עם הקלינאית לגבי ההתקדמות של בתך בטיפול? האם הקושי הוא ברכישת הצליל עצמו או בהכללתו לדיבור החופשי? באופן כללי, אם אתם מודאגים מכך שאין התקדמות מספקת, ממליצה להתיעץ עם הקלינאית המטפלת, ובמידת הצורך, לפנות לחוות דעת נוספת, עדיף אצל קלינאית שמתמחה בשיטת פרומפט. בהצלחה!


שלום שון, מעבר לקושי הספציפי בהטיות פעלים מנחי ל"ה, גזרה שנרכשת מאוחר יחסית, אתה מתאר שקיים אוצר מילים מוגבל. מעבר לכך, נראה שקיים קושי בסיטואציות של למידה, וקושי להפנים ולרכוש את ההטיות האלו גם לאחר מספר רב של חזרות. ממליצה לפנות לאבחון של נוירולוג התפתחותי וקלינאית תקשורת, על מנת לבחון את הקושי בלמידה, ואת הפערים השפתיים, ולקבל המלצה לטיפול שפתי במידת הצורך. בהצלחה!




היי לילי, בחשיפה לשתי שפות במקביל, אכן עלול להיווצר עיכוב מסוים, אך מצד שני יש לכך גם יתרונות רבים. ההחלטה על הדרך להקנות את שתי השפות היא אכן החלטה מורכבת ותלויה בגורמים שונים, ולכן מומלץ להתיעץ עם קלינאית תקשורת המתמחה בדו-לשוניות. ההמלצה הכללית היא לא לערבב בין השפות, למשל, שכל הורה ישוחח עם הילד בשפה אחת בלבד. ניתן גם להגדיר זמנים ספציפיים לחשיפה לכל שפה בנפרד- למשל, כחצי שעה ביום בו תחשפי את בנך באופן ממוקד לשפה האנגלית דרך משחק, שירים וסיפורים למשל.



שלום שירן, לשאלתך, בהחלט דרושה התערבות. ממליצה לך לפנות בהקדם לקלינאית תקשורת שמתמחה בבעיות בליעה אצל תינוקות. בהצלחה!




שלום אלינור, לגבי הבנת הרקע לקושי של בנך- הייתי ממליצה לפנות לרופא הילדים ולבקש הפנייה לנוירולוג התפתחותי. רצוי לפנות גם לבדיקה של פיזיותרפיסט, שיתרשם מהתשתית הגופנית (מטונוס השרירים, יציבה ותכנון תנועה). לגבי שיפור מובנות הדיבור- מומלץ לפנות לקלינאית המתמחה בגישת פרומפט. בהצלחה!