טורטיקוליס - מה זה בכלל?
נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
טורטיקוליס מולד קלאסי הינו תוצאה של אסימטריה בשרירי הצוואר, כאשר השריר הלקוי העיקרי הוא השריר המחבר בין עצם הבריח, עצם החזה והגלגלת. במרבית המקרים האסימטריה קיימת בשריר זה בלבד אך יכולה להופיע אסימטריה נוספת ראשונית או משנית לאסימטריה זו.
מטרת מאמר זה היא להציג במילים פשוטות את מהות הבעיה, כיצד ניתן להשפיע עליה וכיצד ניתן למנוע אותה ואת השלכותיה.
אז מה זה בכלל טורטיקוליס?
פירוש המילה טורטיקוליס הוא פיתול צווארי, ואכן בדרך כלל התינוק יהיה במנח צוואר וראש אופיינים: הראש נוטה לצד אחד ומסובב לצד אחד באופן עקבי. כאשר הראש נוטה לימין הטורטיקוליס נקרא טורטיקוליס ימני וכאשר הראש נוטה לשמאל הטורטיקוליס נקרא טורטיקוליס שמאלי.
כאשר אנו משתמשים במילה נוטה אנו מתכוונים לכך שכאשר מסתכלים על התינוק מלפנים או מאחור, נראה תמיד אוזן אחת קרובה יותר לכתף מאשר האוזן השנייה (הטיית הראש הצידה), כאשר אנו משתמשים במילה מסובב ניראה כי סנטרו של התינוק פונה באופן עקבי לכיוון כתף אחת.
חשוב לזכור כי כמו שהתינוקות שונים האחד מהשני ביניהם, כך גם הטורטיקוליס יכול להופיע בדרגות חומרה שונות ובמנחים מגוונים.
מדוע זה קורה? ומה הם הגורמים לטורטיקוליס?
טורטיקוליס מולד קלאסי הינו תוצאה של אסימטריה בשרירי הצוואר, כאשר השריר הלקוי העיקרי הוא השריר המחבר בין עצם הבריח, עצם החזה והגלגלת. במרבית המקרים האסימטריה קיימת בשריר זה בלבד אך יכולה להופיע אסימטריה נוספת ראשונית או משנית לאסימטריה זו.
הגורמים לטורטיקוליס הם שונים ולרוב לא ניתן לקבוע מהו הגורם הספציפי בכל תינוק:
מנח התינוק ברחם, פעמים רבות נראה טורטיקוליס בתאומים שהיו צריכים לחלוק את הרחם ולכן הראש היה במנח אסימטרי בשבועות האחרונים של ההיריון.
טראומה במהלך הלידה- לידה קשה, ואקום, היתקעות בתעלת הלידה וגורמים נוספים עלולים ליצור טראומה בשרירי הצוואר שבעקבותיה נוצר הטורטיקוליס.
טיפול בתינוק בשבועות הראשונים לחייו, טיפול אסימטרי כתוצאה מהעדפה של התינוק או העדפה של הורים יכול להוביל לטורטיקוליס נרכש, או להתחזקותו של טורטיקוליס קל שהיה קיים כבר בלידה.
בעיות אורתופדיות שונות, כמו ליקויים במבנה החוליות בעמוד השדרה.
בעיות בחושים שונים כמו קשיים בראייה או בשמיעה.
כיצד הטורטיקוליס בא לידי ביטוי?
תינוקות צעירים מתפתחים באופן סימטרי. בשבועות ובחודשים הראשונים לחיי התינוק איננן מצפים לראות העדפת צד בתפקודו של התינוק. הטורטיקוליס בא לידי ביטוי בכך שלתינוק יש העדפה ברורה לגבי מנח הראש: בסל קל הראש לרוב נוטה לאותו הצד, במיטה התינוק ישן עם הראש מסובב לצד קבוע, בהחזקה על הידיים הראש "נופל" לצד אחד באופן עקבי (במיוחד בשבועות הראשונים בהם שליטת הראש של התינוק עדיין לא מפותחת) או שבזמן המקלחת התינוק מסובב את ראשו לצד אחד בלבד.
לעיתים נראה כי התינוק יכול לסובב את הראש לשני הצדדים או להחזיק את הראש ישר לפרקי זמן קצרים אך בכל זאת במרבית הזמן יעדיף באופן ברור צד אחד .
במקרים מסוימים ניתן לראות או להרגיש את האסימטריה בשריר עצמו: השריר נראה מעובה יותר וניתן אף להרגיש מעין גוש על השריר, שהינו התעבות מקומית של השריר, במורד הצוואר. מקרים אלו נפוצים פחות אך קיימים אצל חלק מהתינוקות עם טורטיקוליס.
מדוע לטפל בטורטיקוליס? זה לא יעבור מעצמו?
טורטיקוליס הינה בעיה אופיינית לתינוקות צעירים ובעזרת הדרכה וטיפול פיזיותרפי נכון בראשית חייו של התינוק היא יכולה לחלוף ולא להשאיר סימנים. במידה והטורטיקוליס לא מטופל ואינו חולף עלולות להופיע בעיות התפתחותיות שונות כמו אסימטריה בצורת הגלגלת והפנים (פלגיוצפליה). במקרים אלו במבט מאחור נראית הגולגולת שטוחה מצד אחד וקמורה מהצד השני, והפנים נראות אף הן לא סימטריות. כמו כן עלולה להתפתח אסימטריה תפקודית בהמשך חייו של התינוק שיכולה להתבטא בישיבה לא ישרה וכדומה.
אז איך מטפלים? למי לפנות?
הטיפול בטורטיקוליס מתחיל מזיהוי הבעיה ואבחונה. על פי רוב יזהו אותה לרוב רופא הילדים או האחות בטיפת חלב. לאחר האבחון הראשוני מומלץ לפנות לפיזיותרפיסטית מומחית בתחום התפתחות הילד לצורך אבחון מקיף וטיפול.
מטרת טיפול הפיזיותרפיה בתינוק עם טורטיקוליס היא השבת הסימטריה הצווארית ובהתאמה עידוד התפתחות תקינה וסימטרית של התינוק.
מחקרים מראים שככל שטיפול הפיזיותרפיה בתינוק עם הטורטיקוליס מתחיל בגיל צעיר יותר כך תוצאותיו טובות יותר ומשך הטיפול מתקצר.
הפיזיותרפיסטית בודקת ומאבחנת את התינוק באופן מקיף, על מנת לראות האם הבעיה היא טורטיקוליס בלבד או שישנם קשיים התפתחותיים נוספים. לאחר האבחון והבדיקה הראשוניים, תלמד הפיזיותרפיסטית את ההורים כיצד להחזיק את התינוק וכיצד לתרגל איתו מנחים אקטיביים ופסיביים שיעודדו אותו לסימטריה ולחיזוק השריר החלש.
קיים מגוון גדול של תרגילים ואופני טיפול, המותאמים לכל תינוק לפי גילו, צרכיו ויכולותיו.
מה אתם, ההורים, יכולים לעשות?
ראשית – אל תתעלמו, אם נראה לכם שקיימת אסימטריה אתם כנראה לא מדמיינים. המשפט: "אמא יודעת הכי טוב" נכון גם כאן. שנית עוד לפני הפניה לאיש מקצוע ניתן להתחיל בהתערבות ובהשפעה על תפקודו של התינוק:
רצוי להשכיב את התינוק זמן רב ככל האפשר, בשעות הערנות, על הבטן. השכיבה על הבטן היא המפתח להתפתחות תקינה של התינוק. מנח זה יחזק את שליטת הראש של התינוק ויעזור לתינוק בהמשך בהתפתחות הכללית ובתיקון האסימטריה בעקבות הטורטיקוליס.
לעתים השכיבה על הבטן קשה לתינוק. נסו להרגילו באופן הדרגתי, בפרקי זמן קצרים ההולכים ועולים- תחילה יש להשכיבו למשך חצי דקה לאחר מכן למשך דקה וכך הלאה. ניתן להיעזר בפיזיותרפיסטית לקבלת הדרכה לעידוד יכולת השכיבה על הבטן.
גירויים סימטריים- יש להקפיד לתת לתינוק גירויים סימטריים במנחים השונים, בזמן השכיבה על הבטן, על הגב , על הצד, בסלקל או במיטה. שימו לב שאתם מניחים צעצועים ותמונות משני צדי התינוק במידה שווה. אין צורך להרבות בצעצועים בשלב זה. שניים- שלושה צעצועים מספיקים בהחלט.
זכרו- התינוק בשלב הזה של ההתפתחות אמור לתפקד באופן סימטרי ולכן לא נכון יהיה לומר "הוא מעדיף להסתכל לחלון" או "הוא יותר אוהב לשכב על צד שמאל". ,התינוק צריך להיות מסוגל לסובב ולהניח את הראש לשני הצדדים בכמות ולמשך זמן שווה.
ומה אחר כך? האם זה עובר?
טורטיקוליס הינה בעיה שחולפת לרוב בעזרת טיפול ותרגול מתאימים. לעתים לאורך ההתפתחות והשגת יכולות מוטוריות חדשות הטורטיקוליס חוזר במידה כזו או אחרת. לכן מומלץ להמשיך במעקב הפיזיותרפי עד שהתינוק משיג את כל אבני ההתפתחות הראשוניות ומתחיל ללכת.
אין במידע המפורט במאמר זה להחליף ייעוץ מקצועי. בדבר שאלות ומידע ספציפי יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך.
נעמה גוטמן וייזר
פיזיותרפיסטית BPT
הקליניקה- מקום לפיזיותרפיה ולהתפתחות במושב כפר הרא"ה.
[email protected]
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית, נוער ומבוגרים.
התמחות: ערך עצמי ודימוי גוף פגוע. קושי ביחסים בין אישיים. משברי חיים. דיכאון, חרדה. ישראלים החיים בחו''ל.
אזור בארץ: ירושלים
שפה: עברית
אני רואה את הטיפול הפסיכולוגי כמסע שלשניים, בגובה העיניים, כשהמבט לאחור הוא לשם הבנת החוויה עימה מגיע המטופל, ואילו המבט להווה ולע
מטפלת אישית, זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות אישיות, משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,קשב וריכוז,פוסט טראומה,חרדות,הדרכת הורים,משברי חיים וטיפול
אזור בארץ: מרכז, תל אביב וגוש דן,ראשון לציון, טיפול אונליין
שפה: עברית
מאמינה בקשר אישי ומשמעותי.כמו כן מאמינה שלצד שינוי אמיתי הקורה בתהליך ארוך ,חשוב לכולנו להתחיל ולהרגיש טוב כבר אחרי מספר מפגשים.
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: משברי חיים, לחץ וחרדה, דיכאון, אבל, טראומה, אתגרים במערכות יחסים וקשרים זוגיים, תעסוקה, הריון ולידה,
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מעל 20 שנה במבוגרים ונוער ומדריכה אנשי מקצוע. משלבת טיפול נפשי עם ליווי רוחני למציאת עוגן פנימי יציב ומצפן מדויק. הטיפול ממו
פסיכותרפיסטית ועו"ס קלינית
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, מתבגרים, הריון לידה וטיפולי פוריות, מערכות יחסים
אזור בארץ: מרכז,רמת גן,גבעתיים,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית ועו"ס קלינית מומחית. מנוסה בטיפול במבוגרים ומתבגרים. מטפלת בדיכאון, חרדה, משברי חיים, טראומה, פריון, הריון ולידה. הט
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הדרכת הורים – גידול תאומים צוות על הספה
בשעה טובה! ההיריון שחיכיתם לו נקלט ובבדיקת דופק ראשונה אצל הרופא אתם נדהמים לשמוע שני לבבות קטנים הולמים ומבינים שיש לכם בדרך לא רק תינוק אחד, אלא שניים.....
של מי השיעורים הללו לעזאזל ? ליאת פורז
הכנת שיעורי הבית נתפסת בקרב רבים כ"מטלה" משמימה ומיותרת ,הורים לא מעטים רואים בה מעמסה כבדה המוטלת בעצם, על כתפיהם, שכן, הם שמים את נושא שיעורי הבית במוקד היחסים בינם לבין ילדיהם. שעות הפנאי המשותפות הופכות לשעות נטל ומתח.
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
פוביה ממחטים אצל ילדים: מה הסיבות ואיך לטפל בילד שפוחד להתחסן? נכתב על ידי שוקי קדוש, פסיכולוג בהתמחות קלינית, Experts ייעוץ פסיכולוגי והדרכת הורים אונליין.
מגיפת הקורונה שממאנת לעזוב, יחד עם זני השפעת החדשים שצצים מידי שנה, מצריכים את הילדים ובני הנוער להתחסן. הורים רבים מוצאים עצמם מתמודדים עם ילדים שמפחדים ממחטים ומסרבים להתחסן.