EMDR- Eye Movement Desensitization and Reprocessing
שיטת הטיפול אשר בעברית שמה הוא הקהייה ועיבוד מחדש בעזרת תנועות עיניים.
שיטה זו היא שיטת טיפול אשר מקורה בהמצאה משנות ה80 של ד"ר פרנסין שפירו, פסיכולוגית אמריקאית. ד"ר שפירו הבחינה יום אחד, כאשר טיילה ביער, כי הרגשות השליליים שמרגישה נחלשים ככל שמזיזה את עיניה מצד לצד. לאחר מכן ראתה שאותו אפקט עבד על מטופליה.
במקורה, יועדה שיטת הטיפול הוכחה על ידי מחקרים רבים כיעילה בטיפול במקרים של טראומה (בעקבות תאונות, אסונות, מלחמות, פיגועים וכדומה) וחרדה. מחקרים רבים הראו כי ההקלה אשר חוו מטופלים בתסמינים הנפשיים והפיזיים של הטראומה היתה יציבה לאורך זמן רב. השיטה הסתמכה על גירוי תנועת העיניים להקהייה של זכרונות טראומתיים.
כיום מטפלים רבים הוכשרו לעבודה בשיטת הטיפול EMDR ומטפלים בה בילדים ובמבוגרים, בטיפול בהפרעות חרדה, בקשיים בתפקוד המיני, בתסמיני פוסט טראומה (PTSD) בהתקפי חרדה, ובהתמכרויות. הרעיון המרכזי של השיטה הוא עיבוד מחדש של חוויות טראומטיות אשר לא עובדו כראוי בעת התרחשות המקרה ובמסגרת הטיפול המגנה ניתן לפתוח מחדש חוויות אלו ולעבדן באופן אשר יאפשר חיים עם הזכרון אך ללא תופעות הלואי הכרוכות בו. הטיפול עובד על יצירת גירוי של שני צידי המוח (שתי ההמיספירות) וכך מאפשר לעקוף את ההגנות ולגעת בחוויה השלילית לצורך עיבוד מחדש של הזכרון המודחק.
על מטפל המשתמש בשיטת הטיפול EMDR לעבור הכשרה מסודרת ומוכרת לטיפול בשיטה זו.
לא כל מטופל מתאים לטיפול בשיטת EMDR. רק לאחר הערכת התאמת המטופל לשיטת הטיפול, יתחיל תהליך הטיפול. בשלב הראשון, יועלה זכרון חיים מרכזי הכרוך באותה חוויה שלילית. בחינת הזיכרון תעשה דרך העלאת כל התחושות והחושים אשר המטופל מצליח לזכור סביב זכרון זה על מנת לאפשר למטופל לחוות את כל הכרוך באותו זיכרון. לדוגמה, המטופל יתבקש לנסות להזכר מה הרגיש פיזית ורגשית בסיטואציה, מה קלט בחושיו, מה היו המחשבות שחשב במהלך אותו רגע וכן הלאה.
לאחר מכן יתבקש המטופל להתמקד באותו זכרון על כל פרטיו כפי שהעלה בשלב הקודם, כאשר המטפל נותן לו גירוי פיזיולוגי כלשהו- גירוי שמיעתי, מגע בברך, גירוי של אצבע או עט הזזים מול עיניו. המטרה היא הפעלה של האונה החושבת והמרגישה יחד עם האונה החווה את הגירוי הפיזי.
בשלב זה ינסה המטפל לייצר עם המטופל אמונה חיובית, מחשבה חיובית או זכרון נעים, כך שכאשר יועלה שוב הזכרון הטראומתי או גורם החרדה, הוא ייקשר עם האמונה החיובית וכך גם הסימפטומים הגופניים יפחתו. ניתן לשלב בטיפול גם טכניקות של הרפיה.
גישות ושיטות רבות אחרות משתמשות בדרכים שונות ברעיות המרכזי של ה EMDR- היפנוזה, שיטות קוגניטיביות שונות, פסיכותרפיה המושתתת על גישות המזרח ועוד. למרות כל המחקרים והעבודות שנעשו בנושא לא ידוע עדיין איך בדיוק זה עובד ומדוע גירוי דו צידי זה מאפשר באמת הקלה בסימפטומים.
יותר ויותר מטפלים בארץ ובעולם רוכשים הכשרה לטיפול בEMDR. לשיטת הטיפול אין תופעות לוואי ולא תוארו נזקים אפשריים. מחקרים רבים מראים יעילות הטיפול בסובלים מתסמונת פוסט טראומטית.