הקריטריונים להיפראקטיביות יכולים להתבטא בתנועתיות רבה, עזיבה של מקום ישיבה כאשר מצופה להישאר, קושי להשתתף במשחק בשקט, דיבור מופרז, התפרצות עם תשובות, התנהגות אימפולסיבית, הפרעה לאחרים ועוד.
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר באוכלוסייה. בקרב ילדים ונוער היא אף נפוצה עוד יותר. הילד 'על קוצים'? מוסח בקלות? מאבד את החפצים? אם אתם חוששים שילדכם סובל מהפרעת קשב וריכוז הכתבה הזו בשבילכם. מהי הפרעת קשב וריכוז, כיצד מתבצע האבחון ואילו סוגי טיפולים קיימים? המשיכו לקרוא.
מהי הפרעת קשב?
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה שכיחה באוכלוסייה, בפרט בקרב ילדים ונוער. ההפרעה מתאפיינת בחוסר קשב ולעתים בהיפראקטיביות. הקריטריונים לחוסר הקשב יכולים לכלול קושי לשים לב לפרטים, קושי לשמר את הקשב בפעילות או משחק, חוסר הקשבה כאשר מדברים ישירות אל הילד. קושי בארגון וסיום משימות, הימנעות, שכחנות ועוד. הקריטריונים להיפראקטיביות יכולים להתבטא בתנועתיות רבה, עזיבה של מקום ישיבה כאשר מצופה להישאר, קושי להשתתף במשחק בשקט, דיבור מופרז, התפרצות עם תשובות, התנהגות אימפולסיבית, הפרעה לאחרים ועוד. קריטריונים נוספים לאבחון ההפרעה הם הופעת הסימפטומים מתחת לגיל 12 וקיומם בשני הקשרים ויותר, למשל, גם בבית וגם בבית הספר.

כיצד מאבחנים?
על מנת לאבחן הפרעת קשב וריכוז יש לפנות לרופא מומחה: נוירולוג, פסיכיאטר או רופא ילדים עם ניסיון מוכח בהתפתחות הילד. לאבחון זה יש שני מרכיבים עיקריים ומומלץ להעזר בשניהם כדי לקבל תמונה ברורה יותר. השלב הראשון הוא מפגש עם הרופא המומחה בו הוא מאבחן את ההפרעה. האבחון כולל בדיקה נוירולוגית, שיחה עם ההורים והילד, ראיון מקיף ואיסוף מידע לגבי הרקע הרגשי, הלימודי והפיסי של הילד. למפגש זה כדאי להגיע לאחר מילוי שאלונים בנוגע לתפקודו של הילד וכן להביא גם מידע מצוות בית הספר. השלב השני הוא שימוש בכלי אבחון של בדיקת קשב ממחושבת כמו T.O.V.A , B.R.C , MOXO שבהן הילד מבצע מטלות מחשב הבודקות את רמת הקשב, המוסחות האימפולסיביות וההיפראקטיביות.
מהן אפשרויות הטיפול?
להפרעת קשב וריכוז ישנם כמה אפיקי טיפול אפשריים: טיפול תזונתי, טיפול פסיכוסוציאלי, (התנהגותי) וטיפול תרופתי. הטיפול התזונתי הוא חשוב וכיום ידוע כגורם מרכזי בשינוי מצבי בריאות. הטיפול כולל הקפדה על תזונה מספקת ועשירה הכוללת פירות וירקות רבים, אגוזים ושקדים והפחתת מאכלים מעובדים. ניתן לשלב גם תוספי תזונה כמו אומגה 3 אשר נמצאו יעילים בטיפול בהפרעה זו. הטיפול התנהגותי שייך לתחום החינוכי ובו ניתן גם להעזר בצוות בית הספר. טיפול זה כולל הקניית הרגלים ואסטרטגיות למידה, ניהול זמן, אימון חשיבה, התארגנות ללמידה, אשר יעזרו לילד להתמודד בצורה טובה יותר עם התפקוד הלימודי. במידת הצורך ניתן גם לשלב טיפול רגשי תומך, טיפול קוגניטיבי או אימון אישי. הטיפול התרופתי הנפוץ הוא רטלין (מתילפנידאט) אשר החומר הפעיל שבו מעכב את ספיגת הדופאמין, החומר המעורר במוח, ובכך גורם להגברת העוררות ולהגברת הריכוז. יש לשים לב שכמו כל תרופה כימית, השימוש בתרופה עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כמו ירידה בתאבון ונדודי שינה, כאבי ראש וכאבי בטן, עצבנות ואפאטיות ולעתים דכדוך. על מנת לצמצם תופעות לוואי אלו, אם קיימות, ניתן לעשות שימוש בתכשירים שונים ולהתאים את המינון בצורה מיטבית. כיום ישנן שיטות חדשניות לאימון קשב כמו נוירופידבק. הטיפול בשיטה זו נעשה באמצעות חבישת קסדה שמזהה את גלי המוח. באמצעות משחק מחשב הילד מקבל משוב חיובי כאשר הוא משתמש באזורים רצויים במוח ומשוב שלילי על שימוש לא רצוי ובכך הוא מתאמן לשלוט ביכולת הריכוז.
הורים רבים מתלבטים בשאלה איזה טיפול הוא הטיפול המתאים ביותר עבור הילד. זו אכן שאלה שצריך לתת עליה את הדעת, כאשר לכל הורה יש את תפיסת העולם והאמונות שלו לגבי בריאות, טיפול וחינוך. אך אין ספק שטיפול בהפרעת קשב, כמו כל טיפול, צריך להיות מערכתי ואינו יכול לכלול רק רכיב טיפולי אחד. לכן מומלץ ללמוד על שיטות הטיפול השונות, להעזר באנשי מקצוע ולהתייחס לכל הרבדים – הפיסיים, ההתנהגותיים והרגשיים.