רווקות מאוחרת – האם זו בעיה הדורשת טיפול?
צוות על הספה
המציאות החברתית לא השתנתה באופן מהותי ועדיין קיימת ציפייה חברתית מהצעירים להקים משפחה ולהתמסד
מגמה נוספת היא עלייה משמעותית בגיל הנישואין, כאשר הממוצע לגברים עומד היום על גיל 27.3, לעומת 25 בשנות השבעים, אצל נשים המגמה בולטת אף יותר והגיל הממוצע של כלות בישראל כיום עומד על 24.9 לעומת הגיל הממוצע בשנות השבעים, שהיה 21.7.
השפעות נפשיות של רווקות מאוחרת
הפן החיובי שניתן למצוא בנתונים הללו, הם שהלחץ, שהופעל בעבר על צעירים וצעירות להתחתן עם בני/בנות זוגם ולהקים משפחה בגיל צעיר יחסית, התמתן. החברה מבינה כיום כי לצעירים, ובעיקר לצעירות, יש חלומות נוספים ושאיפות שהם מבקשים לממש, ולא תמיד עולות בקנה אחד עם חיי נישואין ומשפחה בגיל צעיר.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי למרות "הדחייה" המקובלת בגיל הנישואין, המציאות החברתית לא השתנתה באופן מהותי ועדיין קיימת ציפייה חברתית מהצעירים להקים משפחה ולהתמסד, עובדה המפעילה לחץ לא מבוטל על רווקים/ות מבוגרים וגורמת להם, פעמים רבות, מצוקה נפשית של ממש.
רווקות מאוחרת מביאה איתה, לא פעם, תחושות של בושה ואשמה ("מה לא בסדר בי, שכולם מוצאים בני זוג ורק אני לא"), בדידות, כעס עצמי וכעס על המעגלים הקרובים ("לא ראיתי זוגיות טובה בבית ההורים ולכן קשה לי לייצר אחת כזו", או להיפך – "ראיתי זוגיות טובה מדי ואין לי סיכוי לעמוד בסטנדרט") ותחושת חרדה מהעתיד ("אני אזדקן לבד?").
לחץ סביבתי הוא מובן אך אינו מסייע
המעגלים החברתיים והמשפחתיים של הרווקים המבוגרים מנסים לסייע, בדרכים שונות, חלקן יהיו דרכים קונסטרוקטיביות כמו ניסיון להכיר לרווק/ה בני זוג מתאימים וחלקן יכללו רק הפעלת לחץ אקטיבי או פסיבי. ברוב המקרים, הניסיון לסייע יגרום לתוצאה הפוכה ויגביר את המצוקה הפסיכולוגית של הרווק/ה המבוגרים.
לחץ כזה עלול להוביל לניסיונות של הרווק/ה להחזיק קשר זוגי, גם כאשר אינו מתאים בעליל, או להיפך – יביא לבררנות יתר והימנעות מקשרים זוגיים שלא נראה כי "יש להם עתיד", פעמים רבות יבחרו הרווקים המבוגרים להימנע ממפגשים חברתיים או משפחתיים כדי לא לעמוד בפני עולם שמחולק לזוגות ובאופן כללי – הם עלולים לחפש זוגיות מתוך תחושה של לחץ ופאניקה. וזה, כידוע, לא מתכון טוב לשום דבר.
האם רווקות מאוחרת היא סיבה להגיע לטיפול?
התשובה היא, בהחלט כן. במידה והרווקות המאוחרת גורמת למצוקה נפשית, כדאי מאוד לגשת לטיפול כדי לנסות ולברר מה הגורמים שהביאו למצב ולבחון את העמדה הפנימית האותנטית ביחס לרווקות המאוחרת.
יתכן שאתה לא מוצא בן/בת זוג כיוון שמשהו מונע ממך להביע את עצמך בדייטים וכך נוצר רושם ראשוני מוטעה, יכול להיות שאת שוללת כל בחור/ה שאת פוגשת כי יש בך ציפייה לא ריאלית לתקשורת זוגית כמו שהיתה להורייך, תהיינה הסיבות אשר תהיינה – בחינה עצמית פתוחה וכנה במהלך קשר טיפול בטוח ומקבל, יכולה לסייע לכם לגלות דברים חדשים על עצמכם. זה לא אומר שתצאו מהטיפול עם הבטחה לזוגיות, אבל זה בהחלט אומר שתחזרו לעולם הדייטים עם מודעות גבוהה יותר לעצמכם ולדפוסים שמוליכים אתכם, וזה, לכשעצמו, עשוי להוות שינוי גדול.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית ומדריכה
התמחות: התמודדות עם מעברים ומשברי חיים,חרדה ופוביה,OCD,דיכאון,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים,מחלות כרוניות,בריאו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בראייה הוליסטית של האדם: סבלו,המכשולים עימם מתמודד, וכוחות הריפוי הטבעיים הגלומים בו משלבת בין כלים ממוקדים ברווחה נפשית (
עובדת סוציאלית, מטפלת התנהגותית-קוגנטיבית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,לקויות למידה קשב וריכוז,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: מרכז,פתח תקווה, ראש העין והשומרון
שפה: עברית
עובדת סוציאלית, מטפלת C.B.T , מומחית שיקום עובדת עם בני נוער , ומבוגרים מאמינה במפגש פתוח, קשוב ובגובה העיניים, המאפשר שינוי וצמיח
עובדת סוציאלית קלינית (MSW)
התמחות: בריאות הנפש : דכאון , חרדות, טראומה , תחלואה כפולה, התמכרויות , הפרעות אישיות, הגשה לסל״ש ומיצוי ז
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
טיפול ייחודי , פחות קונבנציונאלי למבוגרים אשר חווים קושי בהתמודדות עם משוכות החיים בעקבות מגבלה/ משבר נפשיים, כולל התערבויות משפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה הוא התקף פסיכוטי? צוות על הספה
התקף פסיכוטי הוא מצב פסיכולוגי קיצוני, המתאפיין בעיקר בשיבוש בוחן המציאות, פגיעה ביכולת ההתמצאות והיעדר יכולת לבצע אבחנה ושיפוט אובייקטיביים של המציאות.
החלטות לשנה החדשה – למה כל כך קשה לעמוד בהן ואיך אפשר להגדיל את הסיכוי? צוות על הספה
בין אם אתם נמנים עם הנושמים לרווחה לאחר סיומה של שנת 2021 ובין אם השנה החולפת הייתה טובה עבורכם, אתם כנראה חושבים עכשיו על השנה החדשה ומבטיחים לעצמכם מיני הבטחות לדברים שתעשו אחרת.
The first Mantra of Thich Nhat Hanh’s Four Relationship Mantras A Review by Aaron Roy Spungin, Ph.D.
נוכחות הורית בעידן הקורונה צוות על הספה
האתגר ההורי, שנולד ביחד עם הילד הראשון, התעצם לאחרונה והפך למורכב הרבה יותר – דאגות בריאותיות וכלכליות, חרדות חדשות שצומחות ככל שמתארך המשבר והצורך להתמודד עם כל אלו, כאשר הילדים בבית, רואים הכל וזקוקים לנוכחות הורית רבה מהרגיל.