
וויסות רגשות וכלים להתמודדות
אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג חברתי, קואצ'ר לחיים ודוקטורנט לפסיכולוגיה
וויסות רגשי אופטימלי יכול לשנות לנו את המציאות היום יומית, ככל שנדע לנהל את הרגשות שלנו טוב יותר נהיה רגועים יותר, ואירועים חיצוניים פחות ישפיעו עלינו.
רגשות משחקים אצלנו תפקיד כל כך חשוב בחיים כי הם פשוט נמצאים בכל תחום, הם חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו. הם קשורים לאופן שבו נקבל החלטות, למידת המתח שנחווה ולאספקטים נוספים ומרכזיים בחיינו. הם יכולים להניע אותנו לפעולה אך גם לשתק אותנו מלהתקדם. ישנם יתרונות מובהקים לוויסות רגשי מיטבי, וניתן לשפר את היכולת הזאת לאורך החיים, גם על ידי כלים פשוטים ואימון לאורך הזמן. ככל שנדע לנהל את הרגשות שלנו טוב יותר, נדע לא רק לשפר את השקט הנפשי, אלא ניתפס שונה על ידי החברה. איזון רגשי הרבה פעמים מוביל לזה שגם אחרים יתפסו אותנו כדמויות שקולות וסמכותיות יותר, מה שיכול לקדם אותנו בעבודה ובמערכות יחסים אחרות.
כמובן שהיכולת שלנו לשלוט על רגשות מוגבלת במידת מה, היא גם תלוי בגורמים רבים ולכן אנחנו שונים בעוצמה שבה נחווה רגשות ובאופן שבו הם יתבטאו כלפי חוץ. במצבים מעוררי רגש כמו עמידה בכביש בזמן פקק ארוך, חלקנו יצעקו מרוב כעס בעוד שאחרים ייהנו מהמוזיקה המתנגנת ברדיו. מי שחווה באופן קבוע רגשות בעוצמה גבוהה יכול לסבול משינויים תכופים של מצבי רוח ועומס נפשי. ישנן מגוון סיבות מדוע אנו חווים רגשות באופן שונה כמו: הבדלים בפעילות נוירונלית, חוויות עבר, גנטיקה, חינוך, טמפרמנט ועוד. אבל לא נעסוק פה בסיבות הללו, אלא בכמה טכניקות שיאפשרו לנו לשפר את השליטה על הרגשות.
דרכים לשיפור הוויסות הרגשי באופן עצמאי:
הערכה מחדש: אחת מאסטרטגיות הוויסות היעילות ביותר. הרעיון מאחורי זה הוא שביכולתנו לתפוס אירוע שעורר בנו רגשות שליליים באופן שונה. למעשה, אנחנו יכולים ליצוק משמעות שונה לרגש ולאירוע שעורר בנו רגשות לא נעימים. האסטרטגיה הזאת נקראת הערכה מחדש כי בעזרתה אנחנו בעצם מעריכים מחדש את הסיטואציה הרגשית ונותנים לה משמעות חדשה.
זיהוי סיטואציות: להבין מהם המקומות שמעלים אצלנו יותר רגשות שליליים ולשאול כיצד ניתן לנהל את אותן סיטואציות אחרת. כך לדוגמא, אם נלמד שתנועה כבדה בכביש עלולה ליצור אצלנו חוויה רגשית שלילית שתלווה אותנו במהלך היום, נסו לצאת בזמן אחר. אולי מוקדם יותר?
לשפר את אורח החיים: הרבה פעמים רגשות שליליים הם תוצאה של עייפות, תזונה לא נכונה או מחסור בפעילות גופנית. שימו לב איפה ניתן לשפר את הפעולות הללו ואם יש צורך להתייעץ עם איש מקצוע בנושא.
תפיסה עצמית: יכול להיות שאתם חווים רגשות בעצימות גבוהה יותר מתוך תחושה של חוסר נוחות או חוסר שביעות רצון בחיים. ככל שהתפיסה העצמית שלנו תהיה גבוהה יותר, כך ננהל את הרגשות שלנו בצורה יעילה יותר. תפיסה עצמית שלילית לא פעם יכולה להוביל אותנו לתחושת תסכול, מה שיקדם חוויה של רגשות שליליים.
קבלת החלטות: לעיתים אנחנו מקבלים החלטות לא אופטימליות וכתוצאה מכך נכנסים למצבים לא נוחים וחווים רגשות שליליים או קיצוניים יותר. לכן, ניתן ללמוד טכניקות לקבלת החלטות יותר אופטימליות. זה יכול להיות מפתח לרווחה אישית ולירידה בתחושות שליליות.
השוואה חברתית: חלק מהשינויים הרגשיים שלנו הם תוצר של השוואה חברתית, ובפרט כזאת שאינה תורמת לנו. לכן, נסו להיות יותר מודעים לכך ולראות איך ניתן לצמצם את הנטייה להשוואה חברתית.
דרכים לשיפור הוויסות הרגשי בעזרת גורם חיצוני:
טיפול ממוקד רגשות :EFT) Emotion-Focus Therapy)
הנעשה על ידי פסיכולוגית, פסיכותרפיסט וכו'. הגישה יוצאת מנקודת הנחה שיש כוח משמעותי לחיבור עם הרגשות שלנו. גם החיוביים וגם השליליים, ועל כך שהתמודדות יעילה עם העולם הרגשי שלנו יכולה לתרום לרווחה נפשית. במצב בו נתקשה להתמודד עם רגשות שליליים נהיה חשופים לקשיים פסיכולוגיים, התנהגותיים וחברתיים. לכן, חלק מהעבודה עם מודל זה היא קבלה וניהול רגשות מכל גווני הקשת. בנוסף, הטיפול מתמקד בהגברת המודעות לרגשות בשל תפקידם בגיבוש הזהות העצמית שלנו וביכולת שלנו לקבל החלטות.
תהליך קואצ'ינג:
במהלך תהליך קואצ'ינג, הקואצ'ר יכול להוביל אתכם במסע שבו תלמדו לזהות טוב יותר מה מפעיל אצלכם רגשות שליליים, באיזה עוצמה ומדוע. מתי ואיך ניתן לשפר את הוויסות הרגשי בעזרת מודעות מפותחת יותר וכלי שונים. חשוב לזכור שתהליך קואצ'ינג לא מתמקד ברגשות כמו שטיפול ממוקד ברגש עושה, מהסיבה שקואצ'ר מתמקד בעיקר במטרות שלכם, בתהליך קצר טווח שלא מאפשר להתמקד רק בנושא הרגשי. התהליך כן עוסק ברגשות באופן יחסי, אך ככלל, הוא עוסק בעוד סוגיות שצריכות לקבל ביטוי גם כן.
וויסות רגשי אופטימלי יכול לשנות לנו את המציאות היום יומית, ככל שנדע לנהל את הרגשות שלנו טוב יותר נהיה רגועים יותר, ואירועים חיצוניים פחות ישפיעו עלינו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, דכאון, אובססיביות, טראומה, משברי חיים, אובדן, פרידה, מיניות, התמכויות, זוגיות, משפחה, קריירה,
אזור בארץ: תל אביב יפו, חולון, בת ים, רמת גן, אזור המרכז, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
מטפל במתבגרים ומבוגרים. מטפל זוגי ומשפחתי. יועץ לעסקים משפחתיים. חשוב לי לסייע למטופלי לחוות הקלה במצוקה וסבל, להחלץ ממצבים קשים

מטפלת זוגית משפחתית מוסמכת,מדריכה מוסמכת
התמחות: חרדה ופוביה ,דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, פרק ב', הורות, משברים אישיים, אבל ואובדן, טיפול במתבגרי
אזור בארץ: אזור השפלה, מודיעין
שפה: עברית,אנגלית
אסתר גאמס מדריכה ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מדריכה מוסמכת, מנהלת תחנה במגזר הציבורי, התמודדות עם משברי חיים שפת אם אנגלית ועברי

טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו

פסיכותרפיסטית ילדים ונוער ומבוגרים, מטפלת CBT, עו''ס M.S.W
התמחות: טיפול רגשי בחרדה ודיכאון, OCD, טראומה ופוסט טראומה, משברי חיים, קשיים בהורות.
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית דינמית לילדים, נוער ומבוגרים. מטפלת במקרים של משברי חיים: גירושין, קשיים בזוגיות, חולי, דכאון וחרדה, קשיי ויסות רגשי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טבע ובריאות נפשית צוות על הספה
החוקרים ג'ון זלנסקי ואליזבת ניסבת' מצאו שככל שנבדקים דיווחו על חיבור משמעותי יותר לטבע, הם דיווחו גם על שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם. המחקר שלהם אישש מחקרים קודמים שנתמכו גם הם בשאלונים ומצאו קשר חד משמעי בין טבע לרווחה נפשית.
טיפול פסיכולוגי למגזר הדתי והחרדי – האם יש דבר זה? צוות על הספה
אם אתם אנשים שומרי תורה ומצוות, ואתם או מישהו מיקיריכם סובל מקושי נפשי, אתם אולי מתלבטים מה היא דרך הטיפול הנכונה עבורכם. חשוב לכם למצוא מענה מקצועי, ומצד שני אתם חוששים מהתערבות של מטפל במקום הרגיש ביותר לפי תפיסת האמונה- נפש האדם.
טיפול זוגי – עוזר או לא עוזר? צוות על הספה
אם חשבתם בשלב כלשהו ללכת לטיפול זוגי והחלטתם להתייעץ עם חברים ובני משפחה בנושא, בוודאי תשמעו מגוון סיפורים מאנשים שחוו בעצמם טיפול כזה ותתבלבלו עוד יותר - חלק מהזוגות יספרו כי הטיפול הזוגי "הציל" אותם ואת הזוגיות שלהם וחלק יטענו בלהט שטיפול זוגי פשוט לא עוזר.
זמן איכות – האם יש דבר כזה? צוות אתר על הספה
ההורות המודרנית והקריירה- האם אנחנו באמת מצליחים לתת לילידם מה שהם צריכים או שזה מושג שנועד לטפל ברגשות האשם שלנו?