במקרים רבים של גירושים, בני הזוג מאמינים שהקשיים הזוגיים שחוו היו רק תוצר של חוסר ההתאמה הספציפית ביניהם ובטוחים שבמערכת היחסים הבאה, הכל יראה שונה.
במציאות, אנשים שעברו גירושים, בדרך כלל מגיעים לזוגיות פרק ב' כאשר הם נושאים עמם מטען של משקעים רגשיים הקשורים בזוגיות - חששות, תקוות, הרגלים ודפוסי חשיבה והתנהגות מסוימים.
במידה מסוימת, הזוגיות הקודמת מהווה שחקן נוסף במערכת היחסים בין בני הזוג.
הם מתמודדים עם זיכרונות כאובים מפירוק המשפחה, חוששים למצוא את עצמם שוב באותו מצב, לא יכולים להימנע מהשוואות לבני ובנות הזוג הקודמים ורגישים במיוחד לסיטואציות רגשיות ספציפיות, שבעיניהם מבטאות שחזור של חוויות שליליות מהעבר.
הרגשה של רגשות אשמה
אנשים שעברו גירושים מתמודדים עם רגשות אשמה, כמעט בכל חזיתות החיים.
איך לא הצלחנו להחזיק את המשפחה? מה זה עשה לילדים? איזה מחיר רגשי וכלכלי הם משלמים? אפילו ההורים שלנו נהיו חולים מזה שנפרדנו, כל מי שסביבנו סובל בגללנו.
אשמה כזו מובילה לניסיונות פיצוי בלתי נגמרים של הילדים או של בני הזוג הקודמים ש"ננטשו". ניסיונות הפיצוי הללו באים, לא פעם, על חשבון הזוגיות החדשה ומייצרים בה מתחים וטינות.
משפחות מעורבות
הילדים שלו, הילדים שלה - זה אף פעם לא פשוט.
לא פעם יש לאנשים השגות על האופן בו בני ובנות הזוג שלהם מחנכים את הילדים שאינם משותפים להם וכאשר חיים ביחד עם הילדים, הפערים בתפיסות החינוכיות מתחדדים ועלולים להוביל למריבות ומאבקים.
בני הזוג במשפחות מעורבות, עלולים להיות רגישים במיוחד להבדלים ביחס של בן או בת הזוג לילדיהם ולהשוות אותו ליחס שהוא נותן לילדיו שלו.
כאשר לבני הזוג נולדים ילדים משותפים, המצב הופך למורכב הרבה יותר.
בחלק גדול מהמקרים, הילדים עצמם משדרים בתחילת הקשר שהם מקבלים את המצב ומאוד נקשרים לבני הזוג החדשים ורק בשלב מאוחר יותר, מתחילים להתנגד לקיומה של המשפחה המעורבת ו"מתחשבנים" עם כל הנוגעים בדבר.
כאשר מתבוננים בנתונים, ניתן לראות כי מרבית הטיפולים הזוגיים בפרק ב' התחילו, במידה כזו או אחרת, בגלל מתחים שקשורים לילדים.
טיפול זוגי לפרק ב'
כפי שראינו, האתגרים הרגשיים בזוגיות פרק ב' הם כה רבים ומגוונים, שנראה כמעט בלתי אפשרי לצלוח אותם בלי סיוע ואכן, זוגות רבים מגיעים להדרכה או לטיפול זוגי בעקבותיהם.
מילות המפתח הן מודעות וכנות
טווח הרגשות המעורב ביצירתה של זוגיות חדשה, ובעיקר כזו שכוללת ילדים, הוא עצום ולא מלבב במיוחד: לצד השמחה, ההתרגשות והאהבה יש סוגיות של אמון ונאמנות, אשמה, אבל על פירוק משפחת המוצא ואובדן של הפנטזיה הראשונית על משפחה מאושרת.
הבעיה מתחילה כאשר בניסיון לשמר את פנטזיית המשפחה החדשה, בני הזוג נמנעים מחלוק זה עם זו את הרגשות הקשים והלא נעימים.
טיפול זוגי מאפשר להעלות את התכנים המאיימים למודעות ולהוציא אותם החוצה.
מקום בטוח
הטיפול מאפשר סטינג בטוח בו ניתן לבטא בקול את הפחדים, את האשמה ואת הרצון האותנטי של כל אחד מבני הזוג.
הטיפול נותן לגיטימציה לכל קשת הרגשות ופעמים רבות מאפשר לבני הזוג להבין שהם חווים תחושות די דומות בעצמם.
המרחב הטיפול הבטוח מאפשר לבני הזוג לעבד את התחושות שעולות ולהסתייע בתיווך המטפל, כאשר הדבר נדרש.
מה ההבדל בין טיפול זוגי בפרק א' לטיפול בפרק ב'?
ההבדל המרכזי הוא העמדה הנפשית שבה מצויים בני הזוג כאשר הם מגיעים לטיפול.
בעוד שטיפול זוגי בפרק א' יתמקד בדרכים להעמקת האינטימיות ושיפור התקשורת, טיפול בפרק ב' יאלץ להתמודד עם ההשלכות של אובדן המשפחה הקודמת ועם תחושות האשמה הקשות שמזמן תהליך הגירושים.