הפרעות על הספקטרום האוטיסט
ASD- Autism Spectrum Disorder
הפרעה תקשורתית המתבטאת בקושי לבטא צרכים ורצונות באופן הולם וקושי להבין את מה שקורה בסביבה. המאפיינים העיקריים של הקשת האוטיסטית הוא קשיים ביצירת קשרים חברתיים והבנה חברתית קשיי בתקשורת ובהבנת הסביבה, ותחומי עניין מצומצמים וחזרתיים.
האגודה הפסיכיאטרית האמריקנית, מגדירה ומכלילה את תסמונת האוטיזם כקשת של הפרעות אשר נעות על רצף שבין תפקוד גבוה לתפקוד נמוך. כאשר בתפקוד נמוך מאובחנים אנשים אשר רמות התפקוד היום יומי שלהם והתפקוד התקשורתי מורכב ביותר ואילו בתפקוד גבוה יכולים להיות אנשים בעלי אינטליגנציה תקינה לחלוטין, תפקודי היום יום נורמטיביים והקושי הוא בהבנת קודים חברתיים, יצירת קשרים חברתיים או לקות בויסות החושי.
מעבר להגדרה רחבה זו קיימים קריטריונים רבות ומפורטים לאבחון הפרעת על הרצף האוטיסטי ולכן האוטיזם יכול לבוא לידי ביטוי באופן שונה מאוד אצל אנשים שונים.
שכיחות הילדים והאנשים המאובחנים על הפרעה על הרצף האוטיסטי עולה בשנים האחרונות עומדת על אחד ל100 כאשר השכיחות אצל בנים היא פי ארבעה מאשר אצל בנות.
נכויות התפתחותיות
מוגבלות שכלית התפתחותית מבטאת את מצב תפקודו הנוכחי של האדם (מיומנויות שכליות והסתגלותיות) מול ציפיות החברה בה הוא חי. נכות המאופיינת במגבלות משמעותיות בתפקוד האינטלקטואלי ובהתנהגות מסתגלת, המתבטאת במיומנויות הסתגלותיות, תפיסתיות, חברתיות ומעשיות
הגדרה על פי חוק הסעד (טיפול במפגרים) 1969: "מפגר"- אדם שמחמת חוסר התפתחות או התפתחות לקויה (מוטיב ההתפתחות) של כושרו השיכלי, מוגבלת יכולתו להתנהגות מסתגלת והוא נזקק לטיפול.
הגורמים למוגבלות שכלית התפתחותית:
לא ידוע – 55%
טרום לידה (פרה-נטליים) – 28% (תסמונות גנטיות, זיהומים בהיריון, התמכרויות, תת תזונה, מצוקה עוברית)
בלידה (נאו-נטליים) – 18% (פגות, סיבוכי לידה)
לאחר הלידה (פוסט נטליים) – 4% (זיהומים, דלקת קרום המוח, תאונות)