
על הקשר בין כישורים חברתיים ולחץ חברתי אצל ילדים
לימור רותם - מטפלת בהבעה ויצירה
אצל בנים קל יותר לזהות קשיים חברתיים-רגשיים, שבאים לידי ביטוי הרבה פעמים בבעיות התנהגותיות כגון אלימות פיזית, אלימות מילולית, תוקפנות, כעס ועוד. אצל בנות מאתגר יותר לזהות קשיים רגשיים-חברתיים בשל נטייתן להתכנסות והתבודדות.
מיומנויות חברתיות הן מכלול של מיומנויות ויכולות שתורמות ליצירת קשרים ותקשורת עם האחר. הכישורים החברתיים של אדם מסוים משפיעים על התנהגותו במצבים חברתיים.
ילדים הלוקים בכישורים החברתיים עלולים להיות מושפעים מבחינת תפקודם בחיים האישיים. חוסר בכישורים חברתיים עלול להקשות עליהם להשתלב בחברה וליצור קשרים עם קבוצת השווים ( קבוצת בני אותו גיל וסטטוס) ובכך לפגוע באיכות חייהם.
במקרים קיצוניים של פגיעה חמורה בכישורים החברתיים עלולות להתעורר תגובות שליליות מהסביבה כגון לעג, זלזול ועוינות. שיכולים להוביל לחרם חברתי.
אצל בנים קל יותר לזהות קשיים חברתיים-רגשיים, שבאים לידי ביטוי הרבה פעמים בבעיות התנהגותיות כגון אלימות פיזית, אלימות מילולית, תוקפנות, כעס ועוד. אצל בנות מאתגר יותר לזהות קשיים רגשיים-חברתיים בשל נטייתן להתכנסות והתבודדות.
שני גורמים מרכזיים משפיעים על הכישורים החברתיים של ילדכם:
הגורם הראשון הוא ההורים: ההורים משמשים מודל לילד. הורים חברותיים בעלי קשרים חברתיים ויכולות חברתיות יהוו מודל ליצירת קשרים עבור הילד. הורים לא חברותיים, שמתקשים ביצירת קשרים חברתיים יקשו על הילד ללמוד איך לנהל וכדאיות קשרים חברתיים.
הגורם השני הוא אופי מולד: כל ילד נולד עם טמפרמנט שונה. ילדים ביישנים, ילדים עם קשיי ויסות, לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז. כל אלה ועוד ישפיעו על היכולות החברתיות של הילד.
קשיים במיומנויות החברתיות יכולות לבוא לידי ביטוי בקושי בהבנת סיטואציות חברתיות. במקרה זה, הילד מתקשה לקורא נכון את הסיטואציה ומתקשה להבין למה הצד השני התכוון (הרבה פעמים מפרשים לא נכון את הסיטואציה). ביטוי אחר לקושי במיומנות חברתית הוא קושי ליצור ולתחזק קשרים ויחסיים בין אישיים עם האחר בחברה. במקרים כאלה נראה ילדים שמגיבים בתוקפנות או בהימנעות.
חרדה חברתית
בגיל ההתבגרות (10 ומעלה) הצורך בחברים הוא צורך בסיסי עבור כל נער/ה. קבוצת השווים הופכת להיות הקבוצה החשובה ביותר עבורם, והמשפחה הופכת להיות פחות משמעותית בגיל הזה. הנער או הנערה עוברים תהליך טבעי של היפרדות ובניית זהות עצמית ומתרחקים מההורים.
נערים ונערות שחוו קשיים חברתיים בגיל הילדות מתפתחים פעמים רבות להיות נערים ונערות עם קשיים במיומנויות חברתיות בגיל ההתבגרות. כתוצאה מכך עלולה להתפתח חרדה חברתית שתשפיע על ההתפתחות הנפשית שלהם על הקשרים החברתיים שלהם, הביטחון העצמי והדימוי העצמי שלהם.
החרדה החברתית מקשה עוד יותר על המיומנויות החברתיות ולרוב נוצר מעגל קסמים שמקשה עוד יותר את המצב.
שיח לא שיפוטי
אם אתם הורים לילד או מתבגר, בשלב הראשון חשוב פשוט לשים לב. אם אתם רואים שהילד שלכם מתבודד או נמנע מקשרים חברתיים נסו לנהל אתם שיח פתוח ולא שיפוטי. שקפו לו בעדינות שאתם רואים שקשה להם ותשמחו לעזור לו. במידה שהילד לא מעוניין בעזרתכם, הציעו להם ללכת לאיש מקצוע בתחום שיעזור לבדוק ביחד איתם מה מעכב אותו ואיך ניתן לעזור לו.
באמצעות טיפול ניתן לסייע לנער/ה להבין מה מעכב אותו, להעצים אותו, לשפר את איכות חייו - ולסייע בשיפור הכישורים החברתיים שלו לעכשיו וגם לעתיד.
*המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך מתייחס לשני המינים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: טיפול פרטני, התמודדות עם משברי ומכשולי החיים, חרדה,דיכאון,הפרעות אכילה,בעיות זוגיות ומשפחתיות,טיפול
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו, רמת גן, גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
(MA) מומחית לטיפול במתבגרים, מבוגרים וזוגות. פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית עובדת במרכז הרפואי איכילוב ובקליניקות במרכז תל

טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
הסוד – יחסים בין הורים למתבגרים צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
איך עושים את זה? מתי זה יגמר? השאלות המציפות הורים למתבגרים הן רבות וקשות. זהו גיל בו מצד אחד הגוף משתנה, מוצף בהורמונים שמקשים על יכולות לויסות עצמי ועם כל אלו- כל כך רוצים בסתר ליבם, תוך כדי מרד, חוצפה, התרסה – להרגיש אהובים ומוערכים על ידי הוריהם.
איך מדברים עם ילדים על המצב הביטחוני? צוות על הספה
מצב החירום הבטחוני הנוכחי בישראל פוגש כמעט כל בית במדינה. האירועים רודפים זה את זה והחדשות נכנסות הביתה, דרך הטלוויזיה בסלון או באמצעות הרשתות החברתיות בהן שוהים גם הילדים. איך מדברים איתם על מה שקורה?
ריבים בין אחים – מתי צריך טיפול משפחתי? צוות על הספה
אין אחים שלא רבים ולמעשה, כפי שתראו מיד, למריבות הללו יש תפקיד התפתחותי חשוב. יחד עם זאת, לעיתים תדירות הריבים או עוצמתם חורגות מהנורמה ופוגעות במרקם החיים בבית. במקרים הללו כדאי לגשת לטיפול משפחתי.