אינטימיות
צוות אתר על הספה
אינטימיות היא תהליך דינאמי בו לומדים השותפים ליחסים האחד על השני (Reis & Shaver, 1988). מילוי הצרכים האינטימיים של אדם עשויה לנבא את מידת שביעות הרצון שלו ממערכת היחסים הזוגית (Kirby, Baucom & Peterman, 2005).
אינטימיות היא תהליך דינאמי בו לומדים השותפים ליחסים האחד על השני (Reis & Shaver, 1988). מילוי הצרכים האינטימיים של אדם עשויה לנבא את מידת שביעות הרצון שלו ממערכת היחסים הזוגית (Kirby, Baucom & Peterman, 2005). יכולתו של האדם לאינטימיות ומיניות בבגרות מוסברת באמצעות מעקב אחר הקשר האירוטי והאינטימי הראשוני של התינוק עם המטפל העיקרי, לדרך בה הביע שאיפות אינפנטיליות והדרך בה הגיבו כלפיהן. על מנת שיחסים בין שני אנשים יהפכו לאינטימיים חייבים להתרחש שלושה שלבים. אדם א' צריך לגלות לאדם ב' מידע על הפנימי העצמי כלשהו. גילוי זה עשוי להיות מילולי או לא מילולי, כגון דרך שפת גוף. בשלב השני, אדם ב' מגיב לגילוי של אדם א'. תגובה זו צריכה לכלול שלושה מרכיבים שיועברו בתקשורת לאדם א', הבנה, תיקוף (validation) ודאגה. בשלב השלישי, התחושה אותה חווה אדם א' ביחס לאיכות תגובתו של ב' קריטית להיווצרותה של אינטימיות ((Reis & Shaver, 1988.
מרכיבי האינטימיות
אינטימיות כוללת מספר מרכיבים. האחד, קשר קרוב והמצאות מרובה ביחד, השני, ידע מיוחד אחד על השני וידיעה – הבנה, מעבר למובן הקוגניטיבי, המותרת רק לאלו שאהובים ובוטחים בהם. המרכיב השלישי, סימפטיה והבנה רגשית המערבת גם תובנה עמוקה לתוך העצמי הפנימי. אינטימיות כוללת אמון כי מי שניתן לו אמון זה לא יבגוד ולא יעשה שימוש כנגדו בידע האינטימי. מימדים נוספים של אינטימיות הם אהבה, אכפתיות ושיתוף. למימדי האינטימיות גם משמעות של הבנייה חברתית תרבותי והיסטורית. מה שאנשים רוצים, מצפים ומרגישים במושגים של אהבה קשורים להבניות אלו.
חשיפה עצמית והענות ותגובתיות לחשיפה של בן הזוג, חשובות ליצירת אינטימיות במערכת היחסים. אנשים הרוצים להגיע לתחושה נוחה ביחסים האינטימיים, עליהם להיענות לתקשורת המועברת מבן הזוג, לחזק את אמונו ברצון ובכוונות הטובות ולקדם יותר את החשיפה האינטימית (טיפול זוגי). סגנון התקשורת הינו מימד חשוב של החשיפה העצמית, יותר מהתוכן והנושא של המידע המועבר. מרכיב נוסף הוא הרגש – תחושה של השותפים ליחסים האינטימיים כי רגשותיהם מובנים, מקבלים תוקף ומעוררים אכפתיות ודאגה מצד בן הזוג.
הגדרה נוספת של מושג האינטימיות מכילה היבטים מבניים ותוכניים. מבחינה מבנית, חבר אינטימי הוא זה אשר האדם מתייחס אליו ומגדירו ככזה. על פי הגדרה זו, המידה בה הרגשות וההערכה של האחד תואמים לאלו של השותף ליחסים, היא היבט חשוב בבחינת האינטימיות. מבחינת תכנית, קיימים שמונה מימדים לאינטימיות: כנות וספונטניות, המתייחסים לצורה של חשיפה עצמית. רגישות וידיעה (העשויה להתבסס על הנחות לגבי האחר), השגת תחושה של אמפתיה והבנה. המימד השלישי, התקשרות, המידה בה מרגישים חיבור לחבר. הרביעי, מידת האקסלוסיביות והייחודיות של מערכת היחסים ביחס לאחרים במארג החברתי של האדם. המימד החמישי, מידת השיתוף והעזרה ביחסים. השישי, המידה בה יכול האדם לקבל, או לקחת, מהשותף ליחסים ולהעניק. מידת המוכנות להיות פגיע כאשר נעזר. המימד השביעי, פעילות משותפת אותה חולקים השותפים ליחסים האינטימיים והשמיני, מתייחס לאמון ונאמנות, המידה בה יכול להשען ולסמוך על נאמנותו של האחר (Sharabany, 1974).
אינטימיות והתקשרות
Cassidy (2001) מתארת ארבע יכולות מפתח הנובעות מהתקשרות בטוחה הנדרשות לפיתוח של יכולת אינטימית. האחת, היכולת לחפש דאגה/ טיפול (caregiving). השנייה, היכולת להעניק יחס דואג/ מטפל, היכולת השלישית היא להרגיש נוח עם עצמי אוטונומי, והרביעית מתייחסת למיומנויות של משא ומתן העשויות לשרת את היחסים הבוגרים, הידברות בנוגע לקרבה ביחסים. קרבה זו אמורה לאפשר לאדם תחושה של לגיטימציה לרגשותיו, אמון כי הבטחות יקוימו והבנה כי משאלותיו ישמעו ויובנו. משא ומתן יאפשר גם בטחון ביציבות היחסים, יכולת לעמוד בקונפליקט ללא תחושת התפרקות והתמודדות עם אכזבות מבן הזוג באופן שלא ימנע התקרבות אינטימית בעתיד.
המנגנון המקשר בין התקשרות לאינטימיות הוא מודלי הפעולה הפנימיים. מודלי הפעולה של ה'עצמי' ושל האחרים משקפים את היסטוריית היחסים הקודמים של האדם. אלו הם חוקים, סכמות, המסכמות ומארגנות את ניסיונו של האדם ביחסים קרובים וישפיעו על תפיסת האחרים באופן שלילי או חיובי ואת העצמי כראוי או לא ראוי לאהבה ולחיבה ((Grabill & Kerns, 2000.
מרכיב חשוב באסטרטגיות המבוססות על התקשרות בטוחה הוא הידע והאמונה כי קרבה היא מתגמלת וכי יחסים עשויים להיות מספקים וטובים לצרכיו של האדם. כתוצאה מכך, האדם נמצא במצב בו מרגיש נוח עם אינטימיות, מרגיש את הרווח של להיות ביחד ומארגן את מטרות האינטראקציה עם האחר המשמעותי בחיפוש אחר אינטימיות. בעלי סגנון נמנע, ימנעו מאינטראקציות הדורשות מעורבות רגשית, אינטימיות, חשיפה עצמית ותלות הדדית. מכאן, יווצר ריחוק, קרירות ביחסים, וחוסר באינטימיות וקרבה. הסגנון החרד, עשוי להיות מתוסכל באופן כרוני כיוון שצרכיו לאהבה וקרבה לא ממולאים. הצורך האינסופי יוצר תסכול אצל בן הזוג ומכאן – יגרום לריחוק ולקושי באינטימיות (Cassidy, 2000). אנשים בעלי מודלים חיוביים של האחרים, נוטים יותר לחשיפה עצמית, ומושפעים יותר מחשיפה עצמית של מכרים חדשים. כמו כן, בעלי התקשרות בטוחה יפגינו תגובתיות רבה יותר כאשר אחרים יחשפו מולם, וייטו יותר להרגיש כי רגשותיהם מובנים, מקבלים תוקף ומעוררים אכפתיות ודאגה אצל אחרים (Grabill & Kerns, 2000).
מקורות: אבין- ארנוורט, ש. (תשנ"ז). הקשר בין המניע לקשר קרוב, זהות- האני, התפיסה הראציונאלית של העצמי והזולת והזהות המינית לבין האינטימיות בזוגיות. אוניברסיטת בר אילן, רמת גן.
Cassidy, J. (2001). Truth, lies, and intimacy: An attachment perspective. Attachment and Human Development, 3, 121-155.
Grabill, C.M. & Kerns, K.A. (2000). Attachment style and intimacy in friendship. Personal Relationships, 7, 363-378. Sharabany, R. (1974). Intimate friendship among kibbutz and city children and its measurement. Dissertation, Cornell University. Ann Arbor, MI: Dissertation Abstracts International, 35(2), 10289B. University Micofilms International, No. 74-17, 682. Reis, H.T. & Shaver, P. (1988). Intimacy as an interpersonal process. In S.W. Duck (Eds.), Handbook of personal relationship. (pp. 367-389). Chichester, UK:Wiley.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מומחית בטיפול בילדים נוער ומבוגרים, טיפול דינמי- ו-CBT. סבורה כי בחיים לעיתים זקוקים לתמיכה נוספת, על מנת להתחבר מחדש לכוחות הפני
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
רווקות מאוחרת – האם זו בעיה הדורשת טיפול? צוות על הספה
מעיון בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניתן להבחין במספר מגמות הקשורות לנישואין בישראל. אנו רואים כי עם השנים חלה עלייה בשיעור הרווקות המאוחרת, וכיום 10-12% מבני 45-49 הם רווקים
מה זה טיפול SPACE? וכיצד הוא מסייע לטיפול בחרדות אצל ילדים ד"ר לילך מרקוס מטפלת באמנות (m.a)
הורים לילדים שסובלים מחרדה או מ OCD סובלים גם הם משיבוש משמעותי בחייהם, לא פשוט להורה לראות את ילדו מתקשה בפעולות פשוטות, הורה תוהה למה הילד שלי לא מצליח להירדם במיטתו, מסרב להשתתף במסיבות יום הולדת?
קריירה שנייה באמצע החיים – הכל על החלפת מקצוע צוות על הספה
סביב גיל 40 חווים מרבית האנשים תקופה מיוחדת - חלק יגדירו אותה כמשבר ואחרים רואים בה דווקא הזדמנות,זהו הזמן בה רבים בוחנים לעומק את הקריירה שלהם ועושים בה שינוי, לעיתים קרובות דרמטי. למה אנשים מחפשים קריירה שנייה באמצע החיים?
הסיפור הזוגי שלנו הילה שבורון
לכל זוג יש סיפור. בעצם שלושה סיפורים: סיפור שלו, סיפור שלה, סיפור שלהם. במחשבה נוספת- הרבה סיפורים. בדרך כלל אלו סיפורים מצחיקים, מרגשים- סיפורים שמתובלים עם הזמן ומנוסחים מחדש בפרספקטיבה של זמן, תלויי קהל היעד והמספר הראשי.