בחברה המודרנית, האתגרים הרגשיים והחברתיים הולכים וגדלים. מצד אחד, האפשרויות, הפיתויים, המידע, חופש האדם לבחור את עיסוקו והמגוון הגדול של מקצועות, עיסוקים ותחומי עניין, עשויים לבלבל חלק מהתמבגרים. מצד שני, הם הרבה פחות מוגנים מבעבר בשל עומס המידע ונגישותו, התחרותיות ההולכת וגדלה בין בני נוער כמו ההישגיות המאפיינת את החברה המערבית- כל אלו אינם מקלים עליהם.
במה עוסק האבחון הדידקטי?
מי זקוק לאבחון דידקטי ? איזו אוכלוסייה מגיעה לאבחונים?
מהן מטרותיו של האבחון?
האבחון הדידקטי עוסק בבדיקה ואבחון של יכולות( חוזקות ) וקשיים (או ליקויים) בתחום הלימודי ומועבר ע"י מאבחן/ת דידקטי/ת שהוכשר/ה לכך.
בדרך-כלל מגיעים לאבחונים מסוג זה תלמידים או סטודנטים ,הנתקלים בקשיים בתפקודם הלימודי ומחפשים דרכים להתגבר על קשיים אלו ולטפל בהם באופן המתאים להם ספציפית.
האבחון הדידקטי בודק יכולות וקשיים בתחומים לימודיים:
1. בתחום
התפיסות העומדות בבסיס תהליך הלמידה:
בתחום החזותי: תפיסה חזותית והבחנה חזותית (למשל:דמות ורקע, שימור-צורה,התמצאות במרחב,כיוונים,ועוד),זיכרון חזותי לטווח קצר ובינוני.
בתחום החזותי-מוטורי: התארגנות חזותית-מוטורית (למשל: העתקה של צורה מורכבת). סגנון- למידה (סגנון דדוקטיבי-מהכלל לפרטים או אינדוקטיבי-מהפרטים לכלל).
בתחום השמיעתי:תפיסה שמיעתית והבחנה שמיעתית, זיכרון שמיעתי לטווח קצר ובינוני.
קשב חזותי: בדיקה של מיקוד-קשב (התמקדות בגירוי אחד) ופיצול-קשב(התמקדות בשניים או יותר גירויים בו-זמנית), תוך התעלמות מגירויים אחרים מסיחים. תפקודים ניהוליים(תפקודי-ארגון וקשב).
תפקודי-שפה: חשיבה מילולית (אוצר-מילים והמשגה, אנלוגיות, מיון וסיווג לקטגוריות, הסקת מסקנות ועוד), שיום (מתן שם לספרות,אותיות,עצמים) ושליפה סמנטית ופונולוגית(של מילים בקצב מתאים). מודעות פונולוגית(מודעות לצלילים מהם מורכבת מילה), מודעות תחבירית ועוד.
חשיבה בלתי-מילולית: מבחן השלמת מטריצות,הבודק חשיבה בתחומים לא מילוליים כגון:מתמטיקה וגאומטריה,גיאוגרפיה ועוד.
2. תחום השפה: קריאה (במדדי פענוח ושטף-קריאה), הבנת הנקרא, הבנת הנשמע, כתיבה(עיצוב הכתב, כתיב, הבעה בכתב), הבעה בעל-פה.
3. מתמטיקה ואנגלית: ניתן לבדוק תחומים אלו לפי הצורך.
בסיכום האבחון: ניתן סיכום של התחומים השונים שנבדקו והאינטגרציה ביניהם: החוזקות והקשיים בכל תחום, בהתייחס לנורמה (למצופה מגיל הנבחן).
המלצות:
1. המלצות כלליות :המלצות להורים, טיפולים ואבחונים נוספים.
2.המלצות היבחנות : כמו: הארכת זמן הבחינה, הקראת הבחינה, הכתבת הבחינה, התעלמות משגיאות כתיב ,דף נוסחאות מורחב במתמטיקה,מילונית באנגלית,מבחן מותאם, מבחן בעל-פה ועוד.
3. המלצות לבית-הספר:כמו: מתן הוראה מתקנת, שעות-שילוב ועוד.
4.המלצות להוראה מתקנת: דרכי-הוראה ספציפיות ואסטרטגיות המתאימות ליכולותיו וקשייו של הנבחן.
האבחון ניתן מודפס וכן נערכת שיחת סיכום והדרכה עם ההורים ולפי הצורך עם צוות-המורים.
דפנה סרדס
052-3928383, 08-6746544