לכ- 20% מהאנשים, החורף מעורר תחושת דיכאון. הרגשה עגמומית, חוסר חשק, ירידה באנרגיה ובמצב הרוח, חוסר תפקוד ותקשורת דהויה. אני יכולה להבין את זה. יש משהו עגמומי בגשם, בחושך המוקדם, ברטיבות ובאיטיות שבה הדברים מתנהלים כשקר, באפרוריות העננים החמורה.
אני פולניה, אני אוהבת את החורף. אני אוהבת את הדרמה שבחוץ. היא גורמת לי להתכנס בפנים, להרגיש בבית בכל מקום. אני אוהבת את האפשרות להתכרבל בבגדים סמיכים, לשקוע בספר או בקערת מרק מהבילה, לרפד את הבית בכירבוליות, לקנות סוגי חליטות שממלאות את המטבח בריח של טבע, לקנות חלבלוב. כשבחוץ חשוך, קר ורטוב אני מאושרת פי כמה מהרגיל שיש לי פינה קטנה ומרופדת להצטופף בה בעולם.
אבל מסתבר שלא כולם נהנים מהחורף כמוני.
לכ- 20% מהאנשים, החורף מעורר תחושת דיכאון. הרגשה עגמומית, חוסר חשק, ירידה באנרגיה ובמצב הרוח, חוסר תפקוד ותקשורת דהויה. אני יכולה להבין את זה. יש משהו עגמומי בגשם, בחושך המוקדם, ברטיבות ובאיטיות שבה הדברים מתנהלים כשקר, באפרוריות העננים החמורה.
אבל יש גם לכ 1.5% – 6% ישראלים שעבורם החורף
גורם לדיכאון קליני המצריך התערבות. עבורם עוצמות העצב והדיכאון יגרמו גם לקשיי חשיבה, שינוי בהרגלי תזונה, קשיי שינה ועד מחשבות אובדניות.
הגורם לדיכאון החורף הוא המחסור בשמש. אור השמש מווסת (עוצר ומפחית) את יצור המלטונין . מלטונין הוא הורמון המיוצר בבלוטת האצטרובל במוח, ואחראי על סנכרון פעילויות ביולוגית עם "השעונים הקוסמיים", החושך והאור.
אנשים הלוקים בדיכאון חורף ונחשפים לאור השמש חשים בהקלה. כנראה שעדיף להיחשף לשמש בשעות הזריחה ולא בשעות היום. לחילופין מצויות היום נורות פלורסנט מיוחדות המעכבות גם הן את יצור המלטונין.
מעבר לטיפול בדיכאון החורף בתרופות נוגדות דיכאון או בתרפיית אור וכמובן פעילות גופנית ותזונה, לאחרונה צצים יותר ויותר מחקרים שממליצים על אפשרות שלישית, קלה לתפעול והרבה פחות יקרה מבחינת תופעות לוואי ועלויות זמן וכסף: ויטמין D.
במחקרים רבים נמצא שמחסור בוויטמין D ברמה של מתחת ל- nM/L 20, כשהרמה הדרושה לגוף היא לפחות nM/L 35, קשור בצורה מובהקת לקיומו של דיכאון חורף. נמצא גם קשר בין מחסור בוויטמין D גם עם דיכאון שנובע מפיברומיאלגיה, עם סכיזופרניה, אלכוהוליזם, סכרת והשמנה. אין מה לדבר. ויטמין D נחוץ לגוף בכמויות נאותות. העובדה שאת ויטמין ה- D בגוף מייצרת השמש ושמחסור בשמש הוא שגורם לדיכאון חורף (המכונה בליריות SAD) ממש מתחננת לעשות את ההיקש בין הדברים.
במחקרים שהשוו בין טיפול בדיכאון חורף בפוטותרפי לעומת טיפול בוויטמין D – הוויטמין ניצח. מנורת פוטותרפי באמזון עולה כ- 80 דולר ודורשת השקעה של חצי שעת טפול בבוקר וסבלנות לאורך שבועיים עד שניכרת השפעה. בקבוקון של ויטמין D עולה בבית המרקחת הסמוך 22 ₪ ודורש רק לזכור לטפטף כמה טיפות למשקה של הבוקר. מומלץ לבקש מהרופא בדיקת דם פשוטה לבירור מפלס הוויטמין בגוף ולעשות בדיקה חוזרת לאחר חודשיים שלושה. השאיפה היא להגיע לרמה אופטימלית של nM/L 30 – 40 על ידי לקיחה של IU 1000 ביום. אל דאגה, לא צפויה הרעלה עד לכמות של IU 10,000 ליום.
בסכנת יתר ממחסור בוויטמין D ובנפילה לדיכאון חורף נמצאים אנשים בעלי עור כהה, נשים ו
קשישים וכן אנשים הסובלים מעודף משקל. אגב, ויטמין D עוזר לפורצים בדיאטה להוריד במשקל. ממש כדאי מכל הכיוונים.
למחסור בוויטמין D יש חלק גם במצבים פסיכיאטרים ונוירולוגים אחרים כמו אוטיזם, סכיזופרניה, אלצהיימר, פרקינסון וסקלרוזה, כך שנראה שזה טיפול מונע אפשרי להרבה צרות גנטיות שאנשים מעוניינים, בדרך כלל, להתחמק מהן.
הדעות על המחקרים שנערכים בנושא, כרגיל, חלוקות. כמו תמיד, השופטים לא מאושרים מאורך המחקר, מכמות המשתתפים, מהמבנה הלוגי שלו. נראה כאילו לעשות דברים עד הסוף זה לא אבן יסוד בקרב החוקרים ועד שהם יחליטו לעבוד ברמה שעוברת כל ביקורת כל אחד צריך לקבל החלטה, לתפוס יוזמה ואחריות על הגוף שלו ושל יקיריו, לבקש מרופא המשפחה בדיקת דם פשוטה שתבדוק את רמת ויטמין ה- D בגופו ולהוציא את עצמו מרשימת קבוצת הסיכון בקלות ובזול. כשייצאו המחקרים הרציניים, התקפים, המעודכנים, העומדים בקריטריונים של פרס נובל אני אגיד "אמרתי לכם". בכל זאת פולניה.