אחד הביטויים הברורים ביותר של דיכאון הוא תחושות עצב, חוסר תקווה ויאוש שנמשכות לאורך זמן ואינן קשורות למאורע ספציפי שארע. תחושות נוספות שמאפיינות דיכאון בהריון הן תחושות אשמה וחוסר ערך, איבוד עניין או הנאה בפעילויות שנהנית מהן עד כה, הימנעות מחברים ומשפחה ונטייה לבכות הרבה.
תקופת ההריון היא תקופה לא קלה לגוף ולנפש. השינויים הפיזיולוגיים וההורמונאליים, ושינויים בכימיה של המוח גורמים לאחת מכל 5 נשים אף לחוש תסמינים של חרדה או דיכאון בהריון. אצל אחת מכל 10 הריוניות, תסמינים אלו מתפתחים לכדי דיכאון או חרדה בהיקף מלא.
האם את סובלת מהשפעות הורמונליות או מתופעות דיכאון בהריון?
השינויים שעוברים על הגוף, הקושי, הדאגות לתקינות ההריון, יוצרים אצל נשים רבות תחושה של דכדוך, אך אם את מתקשה להתגבר עליו למשך תקופה ארוכה, כדאי שתבחני
האם את סובלת מדיכאון בהריון.
אחד הביטויים הברורים ביותר של דיכאון הוא תחושות עצב, חוסר תקווה ויאוש שנמשכות לאורך זמן ואינן קשורות למאורע ספציפי שארע. תחושות נוספות שמאפיינות דיכאון בהריון הן תחושות אשמה וחוסר ערך, איבוד עניין או הנאה בפעילויות שנהנית מהן עד כה, הימנעות מחברים ומשפחה ונטייה לבכות הרבה.
גם הפעילות היומיומית נוטה להיפגע כתוצאה מדיכאון בהריון. אם את סובלת מחוסר אנרגיות ומוטיבציה, אם את מתקשה לפתע לקבל החלטות או להתמקד,
אם חווית שינויים דרמטיים בהרגלי האכילה שלך שאינם תוצר של בחילות בוקר או קרייבינג של הריון, או שינויים במשך השינה שאינם כתוצאה מקשיים פיזיים הקשורים להריון, אם יש לך כאבים שאינם חולפים או בעיות זכרון, יתכן שאלו תסמינים של דיכאון בהריון.
מהם הגורמים הקשורים לדיכאון בהריון?
ישנן נשים שנמצאות בקבוצות סיכון לחוות דיכאון בהריון. למשל, נשים שסבלו מדיכאון בעבר או שבמשפחתן ישנה הסטוריה של דיכאון,נמצאות בקבוצת סיכון, כמו גם נשים שסובלות מהפרעות מצב רוח טרום המחזור החודשי.
גם המצב המשפחתי יכול להגדיל את הסיכון לדיכאון בהריון: נשים שחוות קונפליקטים בנישואין או שיש להן ילדים נוספים רבים, נמצאות בסיכון גדול יותר לכך. נשים שחוו בעבר בעיות בהריון או בלידה, כאלו בעלות תמיכה משפחתית או חברתית מוגבלת, ונשים שאינן שלמות עם ההריון נמצאות אף הן בקבוצת הסיכון.
השפעת הדיכאון על ההריון
דיכאון משפיע על היכולת והמוטיבציה של האשה לדאוג לעצמה במהלך ההריון. כך האישה עשוייה לאכול מעט או באופן לא מאוזן מה שבמקרים מסוימים יכול להוביל ללידת תינוק בעל משקל נמוך או ללידה מוקדמת, היא עלולה לפספס בדיקות חשובות או לוותר על ביצוע הוראות רפואיות, עקב הדיכאון, וכן הלאה.
קיים סיכוי גבוה שדיכאון בזמן ההריון יימשך גם לאחר הלידה ויוביל לחווית הורות קשה וכואבת המתבטאת בקשיים בקשר עם התינוק, למחסור באנרגיה ובמיקוד הדרושים כדי לטפל בו ובאם עצמה, חוסר סבלנות לצרכי הילד ותחושות רגשיות קשות.
מה לעשות במקרה של דיכאון בהריון?
בתקופת ההריון האשה מתמודדת לבד עם המון שינויים, אבל דיכאון בהריון כמעט ולא ניתן לפתרון ללא סיוע מקצועי. אפשר לבחון האם מדובר באמת בדיכאון ולא באפיזודה שנגרמת מהלחץ, על ידי הפחתת ההתחייבויות והמטלות ועשיית ניסיונות להרגע. אם זה לא מצליח, כדאי להתייעץ עם חברים ומשפחה ולברר עד כמה מה שהאשה חווה מוכר להם, והאם הוא מדליק אצלם נורות אזהרה.
לפעמים שיחות מסוג זה נותנות פרספקטיבה אחרת או הצעה לעזרה המקלות על המצב, אך אם גם זה לא עוזר, כדאי להתייעץ עם מטפל מקצועי המתמחה בתחום של דיכאון בהריון ובעל ניסיון וידע בטיפול בנשים הרות ואחרי לידה.
נכתב ע"י צוות מרכז הורותא - מרכז לטיפול רגשי המתמחה בקשיים בתחומי פריון, הריון, לידה והורות.