החדשות הטובות הן – שיש מה לעשות עם זה. קיימים מספר טיפולים הנתמכים על ידי מחקרים רבים כיעילים בהורדת המצוקה והקושי המעורב בהפרעת פאניקה. נתאר בקצרה טיפול אחד מביניהם – טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT).
"אני לא יודע מה קורה לי פתאום: הלב דופק לי במהירות ויש לי כאבים בחזה, הידיים מזיעות, גלי חום וקור עוברים בכל הגוף. אלו תחושות מפחידות, ואני נמצא בחרדה עצומה. אני מרגיש שאני הולך למות, או לפחות להשתגע."
זהו תיאור אופייני של התקף חרדה.
התקפי חרדה יכולים להתרחש בעקבות טריגר מסויים או 'סתם לבוא משום מקום'. הם יכולים לקרות בבית, באוטובוס, בעבודה, או סתם בהליכה ברחוב. התחושה, כפי שניתן לתאר, היא קשה ומפחידה מאוד. זוהי תחושה של 'מצב חרום', וכאשר לא יודעים מאיפה זה מגיע ומה אפשר לעשות עם זה – זה קשה שבעתיים. התקפי חרדה הם בעצם סערות אינטנסיביות של חרדה שנמשכות כמה עשרות דקות בדרך כלל, אולם דקות אלו נראות לחווים התקף חרדה – כמו נצח. כשליש מהאוכלוסיה חווים התקף חרדה מתישהו בחייהם (לפחות בארה"ב), וישנם מחקרים המראים כי כ-25% מהפונים לחדר מיון עם תלונות של כאב עז בחזה – למעשה סובלים מהתקף חרדה.
הפרעת חרדה מתפתחת כאשר אדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים שמפריעים לשגרת יומו וגורמים לו מצוקה עזה, בין השאר בגלל שהוא מוצא את עצמו עסוק בשאלה "מתי יקרה ההתקף הבא", ולעיתים קרובות מעדיף להמנע מללכת למקומות הומי אדם, לעסוק בספורט, או מכל פעילות אחרת בה נהג לעסוק לפני שהתחילו התקפי החרדה. ישנם אנשים שלא יוצאים מבתיהם שנים, בגלל הפחד שמא יחטפו התקף חרדה ברגע שיצאו מביתם. הדבר כמובן מגביל אותם מאוד ומקשה מאוד עליהם ועל בני משפחותיהם.
החדשות הטובות הן – שיש מה לעשות עם זה. קיימים מספר טיפולים הנתמכים על ידי מחקרים רבים כיעילים בהורדת המצוקה והקושי המעורב בהפרעת פאניקה. נתאר בקצרה טיפול אחד מביניהם –
טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT).
טיפול קוגנטיבי התנהגותי להפרעת פאניקה הוא טיפול קצר (בן כ12-14 פגישות בדרך כלל) הממוקד בסימפטומים ובמצוקה המעורבים בהפרעת פאניקה. בתחילת הטיפול מדברים על מהותם של התקפי פאניקה ועל האופן שבו נוצרת ומשתמרת הפרעת פאניקה. לאחר מכן עושים שימוש בתרגילים קוגניטיביים והתנהגותיים שונים כאשר המטרה הסופית היא להוריד את התדירות של התקפי הפאניקה והמצוקה הרבה שנגרמת בגללם ובגלל ההמנעויות השונות. הטיפול נעשה בשיתוף פעולה מלא ואקטיבי בין המטופל והמטפל. הטיפול הוא טיפול מתקדם ומפותח ביותר, המסתמך על עקרונות שהוכחו כיעילים במחקרים שונים, והוא עזר כבר לרבים מהסובלים מהפרעת פאניקה. זהו הטיפול הפסיכולוגי המומלץ ביותר על ידי ארגון הפסיכולוגיה האמריקאי (APA) לטיפול בהפרעת פאניקה (https://www.psychologicaltreatments.org).
לבירורים לגבי טיפול קוגנטיבי-התנהגותי להפרעת פאניקה ניתן לפנות למטפלים וארגונים פרטיים רבים. לתושבי ירושלים והסביבה מוצע טיפול מהשורה הראשונה בחינם במסגרת מחקר שנערך במעבדה למחקר וטיפול בחרדה, בראשות פרופ' יונתן הפרט, מומחה בעל שם עולמי בתחום. הטיפול יערך במחלקה לפסיכולוגיה שבאוניברסיטה העברית.
לפרטים נוספים ניתן לפנות ל:
טל 054-7830112
עדי 054-7367343
[email protected]