מהו ייעוץ פסיכולוגי ומה ההבדל בינו לבין טיפול פסיכולוגי?
צוות על הספה
בקווים כלליים ניתן לומר שייעוץ פסיכולוגי יהיה קצר וממוקד יותר מטיפול. ייעוץ פסיכולוגי עשוי להיות אפקטיבי באמצעות מספר מצומצם של מפגשי הדרכה והכוונה, בעוד שטיפול פסיכולוגי נמשך בדרך כלל חודשים רבים ולעיתים אף שנים.
מה בכל זאת ההבדל בין טיפול לבין ייעוץ פסיכולוגי?
מספר הבדלים מרכזיים בין שני המושגים:
1. זהות המטפל
טיפול פסיכולוגי (פסיכולוגיה קלינית) יכול להתבצע אך ורק על ידי פסיכולוגים מורשים שהתמחו בכך בעוד שיעוץ פסיכולוגי יכול להינתן גם על ידי אנשי מקצוע נוספים מתחום בריאות הנפש כמו עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים ועוד.
2. מורכבות ועוצמת הקושי
ברוב המקרים, טיפול פסיכולוגי מתאים למקרים בהם הקושי הנפשי שחווה האדם הוא נרחב ובעל השלכות והשפעות על חייו. בעוד שייעוץ פסיכולוגי עשוי להתאים במקרים בהם הקושי הוא נקודתי וממוקד, בעיקר סביב שינויי חיים כמו לידת ילד, פטירה של אדם קרוב, גירושין או צומת קבלת החלטות כלשהו.
3. מטרת הטיפול
ייעוץ פסיכולוגי מטרתו לסייע לאנשים בריאים, ברמת תפקוד גבוהה, לרכוש כלים בכדי להתמודד עם קושי נקודתי. טיפול פסיכולוגי מיועד לסייע למטופל לבצע שינוי מקיף בתפיסות ובדפוסים הנפשיים המובילים אותו, בכדי לשפר את איכות החיים.
4. מאפייני ההתערבות שניתנת
בקווים כלליים ניתן לומר שייעוץ פסיכולוגי יהיה קצר וממוקד יותר מטיפול. ייעוץ פסיכולוגי עשוי להיות אפקטיבי באמצעות מספר מצומצם של מפגשי הדרכה והכוונה, בעוד שטיפול פסיכולוגי נמשך בדרך כלל חודשים רבים ולעיתים אף שנים.
הגבולות כיום פחות מוגדרים
לצד הנאמר לעיל, חשוב להסביר כי החלוקה הדיכוטומית בין ייעוץ לטיפול פסיכולוגי אינה ברורה כבעבר, וזאת כתוצאה משתי סיבות מרכזיות:
1. מטפלים רבים מציעים גם ייעוץ פסיכולוגי ממוקד וגם טיפול פסיכולוגי ארוך טווח, בהתאם לצרכי המטופל הספציפי שפונה אליהם והצורך שבגינו פנה.
2. לעיתים קשר מקצועי שמתחיל למטרה מוצהרת של ייעוץ נקודתי, הופך לטיפול פסיכולוגי בעקבות סוגיות שעולות במהלכו.
למשל: הורה שפונה להדרכת הורים ממוקדת אצל איש מקצוע בתחום בריאות הנפש ומבין שבשורש הקשיים ההוריים שהוא חווה נמצאת בעיה נפשית עמוקה יותר כמו קושי בהתקשרות הרגשית, פחד מאינטימיות, דיכאון ועוד.
במקרה כזה, הטיפול מתמשך ומתמקד במקורות הנפשיים של הקושי ולא מסתפק רק בהדרכה טכנית וקצרת מועד כפי שתוכנן בהתחלה.
ייעוץ פסיכולוגי הופך לעיתים לטיפול
במקרים רבים, אנשים מגיעים לייעוץ פסיכולוגי ממוקד, שהוא כאמור קצר וזול יותר ולעיתים אף ניתן ללא עלות, ובאמצעותו מבינים כי יש להם צורך בטיפול פסיכולוגי מעמיק ואורך טווח.
ייעוץ פסיכולוגי מהווה אפשרות טובה למיקוד הקושי עמו מתמודדים ולהבנה של סוג הטיפול וזהות המטפל הרצויה.
ייעוץ פסיכולוגי בחינם או בעלות סמלית ניתן לקבל במסגרת גופים שונים בקהילה, כמו מרפאות ציבוריות לבריאות הנפש, שפ"ח (שירות פסיכולוגי חינוכי) שניתן לצרוך באמצעות מסגרות הלימוד השונות ועוד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומומחית לטיפול בחרדות ומשברי חיים
התמחות: חרדות, חרדה חברתית, משברי חיים, מעברים ושינויים, דימוי עצמי, קשיי קשב וריכוז, טיפול בטראומות, בריאות
אזור בארץ: רעננה, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, השרון
שפה: עברית
טיפול רגשי וטיפול cbt במבוגרים, מתבגרים וילדים במצבי משבר וחרדות - הבנה של הקושי עמו מתמודדים הכוונה, ייעוץ, ליווי וטיפול נפשי. מ
פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בטראומה, דיכאון, חרדה
התמחות: טיפול במבוגרים, מתבגרים והדרכת הורים; התמודדות עם משברי חיים, מתחים זוגיים ומשפחתיים, דיכאון, חרדה,
אזור בארץ: אזור השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכותרפיסטית עם ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים סביב משברי חיים, רצון להתפתחות וצמיחה אישית, דיכאון, חרדה, קשי
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי חיים, חרדות,דיכאון,אבל ואובדן, בעיות במשפחה, משברים בגיל שלישי,נכויות ומחלות כרוניות,וויסות רג
אזור בארץ: קריות,צפון,אונליין
שפה: עברית,רוסית
מטפלת בנהריה וקרית מוצקין, טיפול אונליין. אני מציעה מרחב טיפולי לנשים. משלבת טיפול דינמי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהתאם לצורך.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אתגרים בטיפול און-ליין בעידן הקורונה מנקודת המבט של המטופל אורלי שדה עובדת סוציאלית קלינית / איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קלינית
כפועל יוצא של התקופה, כיום מציעים רב המטפלים למטופליהם המשך טיפול באמצעות פגישות טיפוליות on-line בוידאו ,תוך שימוש במגוון פלטפורמותSkype, Zoom, Whatsup
על acting out והעברה נגדית דר' שי שלקס
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל- acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגובה לא מודעת ...
עקרונות בהתמודדות עם דחיית ביצוע מטלות (דחיינות) גד בן שפר, פסיכולוג קליני
נטיה לדחות מטלות ("דחיינות") היא דפוס התנהגות שמאפיין את מרבית האנשים, ובכללם סטודנטים כדוגמת שרון. בספרות המקצועית ניתן למצוא טענות לפיהן לא ניתן לטפל בדחיינות
על פחד מכישלון ולמה הוא גורם לנו להיכשל צוות על הספה
פחד מכישלון (אתלופוביה, שמשמעה הפחד מלהיות בלתי מושלם) היא הפרעת חרדה מוכרת, הגורמת לאדם לחוש שהוא בדרך כלל שוגה וכי אין בו את היכולת להצליח במשימות או במטרות שלקח על עצמו.