בקווים כלליים ניתן לומר שייעוץ פסיכולוגי יהיה קצר וממוקד יותר מטיפול. ייעוץ פסיכולוגי עשוי להיות אפקטיבי באמצעות מספר מצומצם של מפגשי הדרכה והכוונה, בעוד שטיפול פסיכולוגי נמשך בדרך כלל חודשים רבים ולעיתים אף שנים.
רבים מתקשים להבין את ההבדל בין
טיפול פסיכולוגי (פסיכולוגיה קלינית) לבין ייעוץ פסיכולוגי. הקושי מובן וברור, לאור העובדה שעם השנים היטשטשו הגבולות בין שתי דיסציפלינות ורבים הם אנשי המקצוע שפועלים הן כמטפלים והן כיועצים.

מה בכל זאת ההבדל בין טיפול לבין ייעוץ פסיכולוגי?
מספר הבדלים מרכזיים בין שני המושגים:
1. זהות המטפל
טיפול פסיכולוגי (פסיכולוגיה קלינית) יכול להתבצע אך ורק על ידי פסיכולוגים מורשים שהתמחו בכך בעוד שיעוץ פסיכולוגי יכול להינתן גם על ידי אנשי מקצוע נוספים מתחום בריאות הנפש כמו עובדים סוציאליים,
פסיכיאטרים ועוד.
2. מורכבות ועוצמת הקושי
ברוב המקרים, טיפול פסיכולוגי מתאים למקרים בהם הקושי הנפשי שחווה האדם הוא נרחב ובעל השלכות והשפעות על חייו. בעוד שייעוץ פסיכולוגי עשוי להתאים במקרים בהם הקושי הוא נקודתי וממוקד, בעיקר סביב שינויי חיים כמו לידת ילד, פטירה של אדם קרוב, גירושין או צומת קבלת החלטות כלשהו.
3. מטרת הטיפול
ייעוץ פסיכולוגי מטרתו לסייע לאנשים בריאים, ברמת תפקוד גבוהה, לרכוש כלים בכדי להתמודד עם קושי נקודתי. טיפול פסיכולוגי מיועד לסייע למטופל לבצע שינוי מקיף בתפיסות ובדפוסים הנפשיים המובילים אותו, בכדי לשפר את איכות החיים.
4. מאפייני ההתערבות שניתנת
בקווים כלליים ניתן לומר שייעוץ פסיכולוגי יהיה קצר וממוקד יותר מטיפול. ייעוץ פסיכולוגי עשוי להיות אפקטיבי באמצעות מספר מצומצם של מפגשי הדרכה והכוונה, בעוד שטיפול פסיכולוגי נמשך בדרך כלל חודשים רבים ולעיתים אף שנים.
הגבולות כיום פחות מוגדרים
לצד הנאמר לעיל, חשוב להסביר כי החלוקה הדיכוטומית בין ייעוץ לטיפול פסיכולוגי אינה ברורה כבעבר, וזאת כתוצאה משתי סיבות מרכזיות:
1. מטפלים רבים מציעים גם ייעוץ פסיכולוגי ממוקד וגם טיפול פסיכולוגי ארוך טווח, בהתאם לצרכי המטופל הספציפי שפונה אליהם והצורך שבגינו פנה.
2. לעיתים קשר מקצועי שמתחיל למטרה מוצהרת של ייעוץ נקודתי, הופך לטיפול פסיכולוגי בעקבות סוגיות שעולות במהלכו.
למשל: הורה שפונה להדרכת הורים ממוקדת אצל איש מקצוע בתחום בריאות הנפש ומבין שבשורש הקשיים ההוריים שהוא חווה נמצאת בעיה נפשית עמוקה יותר כמו קושי בהתקשרות הרגשית, פחד מאינטימיות,
דיכאון ועוד.
במקרה כזה, הטיפול מתמשך ומתמקד במקורות הנפשיים של הקושי ולא מסתפק רק בהדרכה טכנית וקצרת מועד כפי שתוכנן בהתחלה.
ייעוץ פסיכולוגי הופך לעיתים לטיפול
במקרים רבים, אנשים מגיעים לייעוץ פסיכולוגי ממוקד, שהוא כאמור קצר וזול יותר ולעיתים אף ניתן ללא עלות, ובאמצעותו מבינים כי יש להם צורך בטיפול פסיכולוגי מעמיק ואורך טווח.
ייעוץ פסיכולוגי מהווה אפשרות טובה למיקוד הקושי עמו מתמודדים ולהבנה של סוג הטיפול וזהות המטפל הרצויה.
ייעוץ פסיכולוגי בחינם או בעלות סמלית ניתן לקבל במסגרת גופים שונים בקהילה, כמו מרפאות ציבוריות לבריאות הנפש, שפ"ח (שירות פסיכולוגי חינוכי) שניתן לצרוך באמצעות מסגרות הלימוד השונות ועוד.