זכרו: אבחון וטיפול מוקדמים הם מרכיב חשוב בהצלחת הטיפול ובהתקדמות הילד, כך שאם יש לכם ספק, לעולם אל תהססו לפנות להתייעצות. במקרה הכי גרוע תשמעו שהכל בסדר ותקבלו כלים והדרכה להמשך.
שנת הלימודים החלה, החגים נגמרו ועוד מעט ממש נפתחת שנת הלימודים באוניברסיטאות. כולם לאט לאט חוזרים לשגרה ולתכנון קדימה. השנה הבטחתם לעצמכם שתטפלו בכל מה שדורש טיפול – בבית, בעבודה, בזוגיות וכמובן עם הילדים. אבל האם באמת צריך לטפל בש' השורקת שלו בגיל שנתיים והאם זה שלסבתא קשה להבין אותו זה עדיין בסדר? מדריך דיבור להורה המתבלבל.
התלונה: "הילד מגמגם"
האם לפנות לאבחון? הרבה מאוד ילדים מגמגמים לפרקים סביב גיל שנתיים ובתקופות בהן הם רוכשים שפה בקצב מואץ. אצל 80% מהם זה עובר, וכשזוכרים את זה קל יותר להישאר רגוע. ככל שהאנשים סביב הילד יישארו רגועים יותר, סיכוי גבוה יותר שהגמגום (או חוסר השטף) יעלם. יש לגמגום רקע תורשתי ולכן אם יש אנשים נוספים במשפחה שמגמגמים או אם הילד עצמו מביע תסכול או לחץ סביב הדיבור, מומלץ לפנות לאבחון או לפחות לקבל הדרכה מקלינאית תקשורת.
התלונה: "לא מבינים אותו"
האם לפנות לאבחון? מאוד תלוי מי מתלונן. אם אתם היחידים שמבינים אותו וקיימות תלונות חוזרות מהסבים והסבתות, מהגננת וממבוגרים נוספים בקרבתו של הילד, מומלץ מאוד
לפנות לאבחון של קלינאית תקשורת. רצוי מאוד לבצע גם בדיקת שמיעה. ירידת שמיעה יכולה להסביר קשיים בדיבור ויש לטפל בה.
התלונה: "הוא לא אומר צ'"
או ר' או ש' או ת'. כל צליל בעברית נרכש בגיל אחר, ולכל גיל יש את השיבושים האופייניים לו. אם הוא משבש צליל אחד או שניים והדיבור בסך הכל מובן, התייעצו עם הגננת או עם המורה. אם אתם עדיין לא בטוחים, פנו לאבחון. תלונה נפוצה מאוד בעברית היא הגייה לא תקינה של ההגאים השורקים צ', ש', ז' ו ס'. ובכן, עד גיל 5 בערך הם יכולים כולם להישמע כמו צליל אחד וזה בסדר (ואפילו חמוד). אחר כך כבר כדאי לבדוק.
התלונה: "הוא לא עונה כשקוראים לו" או "הוא לא תמיד מגיב להוראות"
יכול להיות שזו באמת בחירה שלו לא לענות לכם, או שהוא מאוד מרוכז במה שהוא עושה, אבל גם יכול להיות שהוא לא שומע טוב או שהוא מתקשה להבין את כל מה שאומרים סביבו. תלונות כאלה דורשות בירור מעמיק, בעיקר אם הן עקביות ובאות ממספר גורמים כמו בני משפחה אחרים וגננת.
זכרו: אבחון וטיפול מוקדמים הם מרכיב חשוב
בהצלחת הטיפול ובהתקדמות הילד, כך שאם יש לכם ספק, לעולם אל תהססו לפנות להתייעצות. במקרה הכי גרוע תשמעו שהכל בסדר ותקבלו כלים והדרכה להמשך.
ושתהיה לכולנו שנה מוצלחת!
יש לכם עוד שאלות לקנילאית תקשורת?
הכנסו לפורום קלינאית תקשורת של על הספה והתייעצו עם המומחים שלנו!