חלומות הם חלק בלתי נפרד גם מחיינו המודרניים- לא אחת קורה לנו שאנחנו קמים בבוקר עם זיכרון של חלום לא מובן המעסיק אותנו לאורך זמן. ידוע לנו שחלומות משפיעים על החלטות שלנו בחיים, אפילו כשאנחנו לא מודעים להשפעתם.
דברים רבים נאמרו על חלומות, ואולם לאנשים רבים תחושה מעורבת לגבי הנושא. מצד אחד הנושא מרתק ומסקרן ויחד עם זאת עשוי לעורר תחושות של פחד ואיום.
מההיסטוריה הרחוקה אנשים חיפשו את סוד החלום ועד היום אין תשובה אחת מוחלטת. העמדות השונות מבוססות על מדע, מסורת, דת או אינטואיציה. ענף הפסיכולוגיה הוא הדיסיפלינה העיקרית המתעסקת ולומדת את נושא החלומות ומשתמשת בהם ככלי עזר להתפתחות
הטיפול הפסיכולוגי.
חוקר בשם דן בואיר למד את התרבות האינדיאנית במקומות שונים בעולם וראה שהם משתמשים בחלומות בכדי להגיע להחלטות מורכבות ובכדי להתכונן לשינויים משמעותיים.
בתנ"ך אנחנו רואים התיחסות לחלומות: חלום יעקב וחלומות יוסף אשר היה ידוע גם כפותר חלומות ולכן זכה לתואר המקראי "צפנת פענח". גם התלמוד מתייחס אל חלום כאל אחד בשישים בנבואה (ברכות נ"ז).
בתקופת אריסטוטלי התחילו להתייחס לחלומות כקשורים לנפש ולא לאלוהים, ארתמידור התחיל לפרש חלומות ולתרגמן לשפה מובנת.
חלומות הם חלק בלתי נפרד גם מחיינו המודרניים- לא אחת קורה לנו שאנחנו קמים בבוקר עם זיכרון של חלום לא מובן המעסיק אותנו לאורך זמן. ידוע לנו שחלומות משפיעים על החלטות שלנו בחיים, אפילו כשאנחנו לא מודעים להשפעתם. דוגמא לכך הוא השיר "yesterday" אשר נוצר ב1965 כתוצאה מחלום של מקרטני.
החלום הוא תופעה כלל אנושית, שייך לכל התרבויות ואף התגלה שגם חיות חולמות. חלק גדול מזמן השינה מוקדש לחלום אולם היכולת להיזכר בו היא מינימאלית.
לפי פרויד החלום הוא "דרך המלך של הלא מודע". לפיו כל החלומות נועדו למימוש משאלה אשר במצב רגיל הודחקה ע"י האדם. פירוש חלומות נוצר אצל פרויד מתוך התנסות אישית ועבודה על החלומות שלו עצמו על מנת להבין את קשריו עם אביו שנפטר.
פרויד טוען כי "החלום הינו ייצוג מוסווה של פנטזיה או דחף מודחקים משום שהם אינם באים לידי ביטוי מבחינה תרבותית ומוסרית, כלומר מדובר בתכנים
מעוררי חרדה עד כדי כך שלא ניתן אפילו לחלום עליהם אלא צריך להעבירם דרך מכבסה אשר תסווה את משמעותם האמיתית מפנינו בזמן השינה."
פירוש חלומות מתבסס על ניתוח ואסוציאציות חופשיות של הסמלים. האסוציאציות החופשיות נותנות את הכיוון להבנת החלום.
לדוגמא - חלום על נחש יכול להיות בעל פירושים שונים, הנחש מייצג תכונות ונושאים מגוונים, יכול לבטא התחדשות, מוות, לידה מחדש. ביהדות הנחש מייצג רק קונוטציה שטנית. פרויד רואה בנחש ביטוי של מיניות, אצל הגבר וגם אצל האישה. יונג אמר, שנחש בחלום מבטא קונפליקט פנימי, הנחש מייצג אספקט מאיים בקונפליקט.
פרויד אמר שהתפקיד של החלום הינו לשמור על השינה דרך מימוש משאלות ואם לא מצליח -מופיע סיוט. סיוטים משקפים את אי יכולתו של החולם להכיר ולפתור קונפליקטים של חיי היום יום.
חוקרים טוענים שהרגשות בחלומות הם לרוב קשים, בעיקר פחד אשמה וחוסר אונים. עם רגשות אלו קשה לנו להתמודד במציאות אז נוטים להדחיקם.
חשוב להדגיש שהחלום לובש שתי צורות תוכן: 1.התוכן הגלוי הנראה לעין. 2. התוכן החבוי.
בחלום הכל אפשרי, אין חוקים של זמן או מקום, לעתים נהוג בחלומות לבלבל בין הווה ועבר.החלום מאפשר לנו הצצה אל תוך העולם הפנימי, אל חוויות וזיכרונות נשכחים ונדחקים.
חשוב מאוד להיות קשובים לחלומות, להתפנות ולהתחבר אליהם מאחר שברוב המקרים קיים מסר משמעותי העוזר לנו להכיר את עצמנו טוב יותר.