
של מי השיעורים הללו לעזאזל ?
ליאת פורז
התלמידים חשים לעיתים קרובות שהם מבזבזים את זמנם בשינון מיותר על חומר שלמדו בכיתה, או שהם נאלצים להתמודד עם חמרים חדשים תוך הכנת עבודות, לאחר שעות רבות של למידה בבית הספר ומרגישים שזמנם הפנוי נגזל.
המאמר שלפניכם ישנה את מערכת היחסים שלכם עם ילדיכם לחלוטין!!!
כיצד ומדוע הפכו שיעורי הבית לגורם למריבות בין הורים וילדים ?
הכנת שיעורי הבית נתפסת בקרב רבים כ"מטלה" משמימה ומיותרת ,הורים לא מעטים רואים בה מעמסה כבדה המוטלת בעצם, על כתפיהם, שכן, הם שמים את נושא שיעורי הבית במוקד היחסים בינם לבין ילדיהם. שעות הפנאי המשותפות הופכות לשעות נטל ומתח.
הורים אלה בדרך כלל תופסים את הכנת שיעורי הבית, כאלמנט המייצג את איכותה של ההורות ובטוחים שנושא זה הינו באחריותם ואם לא יתקיים הרי שהם לא מלאו את תפקידם.
בנוסף,קיים חשש בקרב חלק מההורים, שילדם יגדל להיות אדם לא יצרני שמבטל את זמנו.
יתרגל לבזבז את זמנו בישיבה מול המחשב, הטלויזיה וכד' והדבר יפגע בתפקודו.
בהיבט הלימודי, קיימת דאגה מכך שאי הכנת שיעורי הבית תפגע בהתקדמות בלימודים ובהשגים.
מדוע ילדים שונאים לעשות שיעורים ?
בעיני רוב הילדים שיעורי הבית הינם מטלה מיותרת , לעיתים חסרת משמעות, שמהווה מעמסה ובאה ברוב המקרים על חשבון פעילויות אחרות, מעניינות יותר מאתגרות ובעלת משמעות רבה יותר עבורם.
התלמידים חשים לעיתים קרובות שהם מבזבזים את זמנם בשינון מיותר על חומר שלמדו בכיתה, או שהם נאלצים להתמודד עם חמרים חדשים תוך הכנת עבודות, לאחר שעות רבות של למידה בבית הספר ומרגישים שזמנם הפנוי נגזל.
מה הערך האמיתי של שיעורי הבית ?
ההיבטים אליהם התייחסתי עד כה,הם בעיקר היבטים רגשיים אבל, לשיעורי הבית ישנם גם היבטים קוגנטיביים הקשורים לתהליך הלמידה. הכנת השיעורים משמעותית לפיתוח יכולת למידה עצמאית המבוססת על הגישה הקונסטרוקטיבית שרואה בהבניית הידע העצמי חשיבות רבה בתהליך הלמידה.
הכנת שיעורי הבית מאפשרת לתלמיד להתאמן ביצירת שגרת חיים, המאפשרת התמודדות עם מטלות שאינן בהכרח בתחום העניין שלו, מיומנות לה יזדקק כאדם בוגר שמנהל חיים עצמאיים.
מה הקשיים בהם אנו נתקלים בהכנת שיעורי הבית ?
בהכנת שיעורי בית אנו נתקלים במספר קשיים:
קשיים תפקודיים וקוגניטיביים כמו קושי בהבנת החומר או, המטלות הנדרשות וקשיים בהתארגנות. קשיים אלו יכולים לנבוע מלקויות למידה, מהרגלי עבודה שאינם נכונים או מהפרעת קשב וריכוז, שפוגעת בתפקודים הניהוליים הקשורים ליכולת להתארגן ללמידה באופן עצמאי.במקרה של הפרעת הקשב מתווספים לקושי גם מוסחות שמונעת מהילד להתמקד בלמידה, התמודדות עם שעמום, לעיתים תנועתיות רבה ועוד.
קשיים רגשיים הנובעים לעיתים מחוסר בטחון לגבי היכולת להתמודד עם שיעורי הבית, תסכול ,מחוסר הצלחה וממאבקי כוח עם ההורים. ולעיתים פיתוח תלות בעזרת ההורים.
ברוב המקרים,מקור הקושי והתמודדות עם שיעורי הבית לא נובע מסיבה אחת אלא, הוא תוצאה של שילוב בין הקשיים התפקודיים קוגניטיביים לבין הרגשיים, כשהם מזינים אלו את אלו.
היתרונות שביום לימודים ארוך
קיימת גישה חינוכית הרואה בשיעורי הבית מטלה מיותרת שהנזק שהיא גורמת עולה על
התועלת, זוהי גישה שמקובלת בקרב חוגים רבים במערכת החינוך ובעיקר במקומות בהם מונהג יום לימודים ארוך ובמהלכו התלמידים מתמודדים עם מטלות לימודיות המיועדות לשינון ולהתקדמות בחומר הנלמד אבל בתוך המסגרת הבית ספרית.
כשמתקיים יום לימודים ארוך המאפשר הכנת שיעורי הבית כחלק אינטגרלי מיום הלימודים, העשייה נראית טבעית יותר עבור התלמיד ומצמצמת את החיכוך עם ההורים.
הפתרון לילדים הצעירים נראה במסגרת הצהרונים, אם כי גם שם ישנם קשיים הנובעים מהסביבה התוססת ורבת הגירויים, ומכוח אדם שאינו מיומן בסיוע לכל הילדים בהתמודדות עם הקשיים בהכנת שיעורי הבית.
התלמידים במסגרות העל יסודיות לומדים עד שעות מאוחרות, צריכים להקדיש זמן משמעותי ללמידה ולשלבה בשאר הפעילויות המוצעות להם.עומס זה מייצר אצלם קושי ומכניס מתח רב לחייהם.
עקרונות וטיפים להכנה יעילה של שירותי הבית
הכנה יעילה של שיעורי בית מבוססת על מספר עקרונות:
שגרה בהכנת שיעורי הבית בזמן קבוע, ובמקום קבוע, בסביבה המותאמת לילד.
שעות הכנת שיעורי הבית, צריכות להיות מוגבלות בזמן גם אם ההספק לא היה מלא.
שיעורי הבית מוטב שיעשו באופן חוויתי, באוירה נעימה תוך שמירה על חדוות למידה.
חשוב להכין שיעורי בית בעת שהילד שבע, נינוח ואינו עייף.
מהו מרכז למידה ומהי תועלתו הגדולה ?
כדי להתמודד עם הקשיים ולהוריד את מוקד המתח והעימותים בבית, קיים פתרון שמשלב את הכנת שיעורי בית במסגרת חינוכית, כמו מרכז למידה, המאפשר תנאי למידה נאותים ללא הסחה, והדרכה מקצועית שתכוון את התלמיד לקראת עצמאות בלמידה ובקבלת האחריות על הכנת שיעורי הבית שלו.
במצבים בהם הקשיים נובעים מהפרעת קשב וריכוז שם הקושי האובייקטיבי הוא משמעותי חשוב, לבנות תוכנית התערבות חינוכית התנהגותית המנוהלת על ידי מומחה בתחום הפרעת קשב והריכוז. תכנית שמשלבת את הדרכת התלמיד בהתמודדות עם מטלות כמו הכנת שיעורי בית עם הנחיית ההורים כיצד יוכלו לסייע לילד מבלי לקחת ממנו את האחריות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בטיפול מיני
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות, בריאות הנפש, אנשים עם מוגבלות, מיניות , זהות מינית, אבל ואובדן, התמודדות עם מ
אזור בארץ: חיפה,צפון
שפה: עברית, אנגלית
עובדת סוציאלית עם התמחות קלינית ומתמחה בטיפול במיני. מנוסה בטיפול בילדים, נוער ובוגרים עם וללא מוגבלות. מטפלת במגוון מצבי חיים המז

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,כפר סבא
שפה: עברית
מטפלת בנוער, ילדים ומבוגרים בגישה דינמית, בשילוב CBT .מאמינה כי דרך המפגש הטיפולי ניתן להתקרב לעצמנו, להקל על הכאב ולהניע שינוי בכ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה זה טיפול SPACE? וכיצד הוא מסייע לטיפול בחרדות אצל ילדים ד"ר לילך מרקוס מטפלת באמנות (m.a)
הורים לילדים שסובלים מחרדה או מ OCD סובלים גם הם משיבוש משמעותי בחייהם, לא פשוט להורה לראות את ילדו מתקשה בפעולות פשוטות, הורה תוהה למה הילד שלי לא מצליח להירדם במיטתו, מסרב להשתתף במסיבות יום הולדת?
להיות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. צוות על הספה
כל הורה יודע עד כמה מאתגר התפקיד ההורי ומכיר היטב את שק החרדות, החששות ורגשות האשמה שנולד עם כל ילד חדש ומלווה את ההורים לכל אורך החיים. הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מתמודדים עם אתגרים כפולים ומכופלים ולא תמיד זוכים לתמיכת הסביבה.
גבולות אינטימיים במשפחה- עד מתי נתקלח עם הילדים שלנו? צוות אתר על הספה
הורים רבים מתלבטים בשאלה מתי נכון להפסיק להתקלח עם הילד שלי והאם התשובה משתנה בין ילד/ ילדה ואב או אם?
מה תפקידו של פסיכולוג חינוכי צוות אתר על הספה
הפסיכולוג החינוכי מלווה ילדים במסגרות החינוך השונות, מטפל בבעיות רגישות של ילדים, מזהה את הילדים המתמודדים עם קשיים לימודיים ורגשיים במערכת, ודואג לשילובם וקידום רווחתם במסגרות הלימוד, הפסיכולוג החינוכי הוא כתובת המקצועית עבור הצוות החינוכי בכל שכבות הגיל של מערכות החינוך.