ליל הסדר הוא דוגמה קיצונית יותר למורכבות הקשרים המשפחתיים בחג, בגלל העובדה שיש כל כך הרבה חוקים ומסורות שמהווים נקודות מחלוקת ומדגישים את הפערים בין חברי המשפחה- את פערי הגילאים, פערי המגדר והתפקידים בתוך המשפחה, פערי הצרכים האינדיבידואליים השונים והפערים בין המשפחות הגרעיניות השונות.
ידוע שסביב החגים הולכים ונבנים במשפחות רבות מתחים ומתרחשות דינמיקות שעשויות להיות מכאיבות. החגים מעוררים אצל רוב בני האדם את הצורך בתחושת קירבה, משפחתיות, אינטימיות. לא פעם צורך זה מלווה בפנטזיות לגבי הדרך בה היינו רוצים לראות את משפחתנו ואת עצמנו בחיק המשפחה במהלך החג. כשאנחנו טורחים בהכנות לקראת ליל הסדר- קונים בגדים חדשים לילדים, מנקים, מבשלים, קונים מתנות- הכל בהתכוונות אמיתית שהחג יהיה כמה שיותר יפה, שיתפעלו מהילדים, שהילדים ישבו יפה וישירו את שירי החג, שנהיה גאים בהם כשהם קוראים מההגדה. אבל בכדי שהפנטזיות הללו יתרחשו לרוב דרושה הכנה, לא מעט אורך רוח ומוכנות גדולה לקבל את הפנטזיות של בני המשפחה האחרים. בקלות רבה ההקראה סביב לשולחן הופכת להיות מסע של נזיפות היעלבויות- מי מדבר ומי מקשיב מי קרא יותר ומי גמגם, האם עכשיו הביצים או איך יכול להיות שכבר הגיע האוכל?
ליל הסדר הוא דוגמה קיצונית יותר
למורכבות הקשרים המשפחתיים בחג, בגלל העובדה שיש כל כך הרבה חוקים ומסורות שמהווים נקודות מחלוקת ומדגישים את הפערים בין חברי המשפחה- את פערי הגילאים, פערי המגדר והתפקידים בתוך המשפחה, פערי הצרכים האינדיבידואליים השונים והפערים בין המשפחות הגרעיניות השונות.
אז מה ניתן לעשות כדי שיהיה קצת יותר קל וזורם וכולם יהנו יותר?
ראשית, להוריד ציפיות. בכלל ציפיות הן מקור האכזבה הגדול. בהחלט כן להגיע עם המון אופטימיות ורצון טוב אבל לא עם ציפיות. כי המציאות אף פעם לא תתרחש בדיוק כפי שהתרחשה כבר בדמיוננו.
אם כל אחד יצפה מעצמו להיות קצת יותר גמיש, מתחשב, זורם- ולא מהאחרים- כבר אנחנו על גל ההצלחה!
שנית, שווה להשקיע מחשבה
איך לגרום לילדים לשתף פעולה. הנה כמה רעיונות לגילאים השונים: האפיקומן, הוא סוד ההצלחה. הוא ההפתעה שבונה את המתח, ששווה לחכות לה. הוא יכול להיות נקודת מחלוקת אך גם מטרה משותפת. שימו לב לדרך בה אתם מתווכים לילדים את משימת האפיקומן- האם הגישה תחרותית או כזו אשר תזמין שיתוף פעולה בין כל הילדים הסועדים מסביב לשולחן? ידוע הרי שהתאחדות מול גורם שלישי הוא הגורם המגבש ביותר. ילדים נגד מבוגרים- אסטרטגיה שתחזיק את רוב הילדים במירב הגילאים לאורך זמן רב ותשמר מתח חיובי. תנו להם בין לבין לתכנן, לייצר רמזים זה לזה, תנו להם לשמר את המתח והאסטרטגיה- בשביל המתנה המובטחת המשותפת הם לא יקומו כל כך מהר.
בנוסף, אפשר לשלב בתוך קריאת ההגדה סדרה של משחקונים או חידות הבודקות ערנות. הילדים הגדולים יכולים להכין ולערוך את החידות והצעירים ישתתפו. אפשר אפילו לחלק אגוזים כנקודות במהלך הסדר- על קריאה, השתתפות, התנהגות טובה. הכינו לילדים שקיות בד קטנות לאיסוף האגוזים והחליטו מי האחראי על חלוקתם. בסוף הערב סיפרו עם הילדים את האגוזים והקציבו להם קינוחים לפי האגוזים שצברו.
דוגמה למשחקים – חיפוש של מילים מסוימות בהגדה – על פי רשימה מוכנה מראש, ספירת מספר הפעמים שמילה מופיעה לאורך ליל הסדר (כל ילד בוחר מילה בתחילת הסדר וסופר כמה פעמים הוזכרה המילה).
כמו כן, משימות הניתנות ומוגדרות לילדים לפני ליל הסדר- עשיות להגביר את תחושת המחויבות שלהם גם לערב עצמו – משימות בישול (כמו הכנת החרוסת וחלוקתה), עריכת השולחן (אפשר להטמין הפתעות מתחת לצלחת), הכנת המשחקים ועוד.
ככל שתתכננו ותשתפו את הילדים בתכנון ובהכנות, חשיבות הערב ותחושת המסירות שלהם תגדל וכך יופחת הצורך לנסות לשכנע שוב ושוב את הילדים לשתף פעולה במהלך הערב.
חג שמח!