
לחיות בכבוד ולמות בכבוד
שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
במהלך השנים "נבנתה" הכרה לכך שיש חשיבות לאפשר לאדם להכין מסמך משפטי בעודו כשיר ובעל מחשבה צלולה, בו יפרט את הסכמתו ואי הסכמתו לגבי כל סוג פעולה מאריכת חיים, לקראת מצב אפשרי בו הוא יהיה במצב סופני וללא יכולת להביע את דעתו
הרעיון המרכזי העומד בבסיס המאמר הינו רעיון האוטונומיה של האדם על גופו וכן שמירת כבוד האדם בסוף חייו.
הרפואה המודרנית, ובעיקר הטכנולוגיה הרפואית, הביאו למצב בו ניתן להאריך חיי אדם במצב סופני באמצעים מלאכותיים. אולם אז, איכות חייו וכבודו כאדם עצמאי, פעיל ושאינו תלוי בזולת נשללים ממנו.
בעקבות פניות רבות לבתי המשפט (בשנות ה-80-90) ועקב פסיקות רבות לזכות החולים שביקשו לא להאריך את חייהם באופן מלאכותי, עלתה המודעות לנושא של כיבוד "צוואה בחיים".
במהלך השנים "נבנתה" הכרה לכך שיש חשיבות לאפשר לאדם להכין מסמך משפטי בעודו כשיר ובעל מחשבה צלולה, בו יפרט את הסכמתו ואי הסכמתו לגבי כל סוג פעולה מאריכת חיים, לקראת מצב אפשרי בו הוא יהיה במצב סופני וללא יכולת להביע את דעתו.
לגופים כמו עמותת "לילך" ולעמותה למען זכויות החולה יש חלק חשוב בהעלאת המודעות לתחום זה. עמותת "לילך" נאבקת מזה שנים על שמירת כבוד האדם ולמניעת סבל מיותר מחולים הנוטים למות, וקבלת הכרה חוקית, משפטית וציבורית בזכותו של אדם לחיות ולמות בכבוד. בעקבות תהליכים אלו ובעקבות המלצות דו"ח ועדת שטיינברג נחקק בכנסת בשנת 2005 חוק החולה הנוטה למות / הנחיות רפואיות מקדימות.
אנשים רבים מילאו את הטפסים של עמותת "לילך", שמילאה תפקיד חשוב עד חקיקת חוק החולה הנוטה למות. מרגע חקיקת החוק ניתנת לכל אדם, מעל גיל 17, בעל כשרות משפטית, אפשרות למלא את טפסי "חוק החולה הנוטה למות" שהם נספח של החוק.
"חוק החולה הנוטה למות" שנחקק בישראל בשנת 2005, מהווה מעין מהפכה במשפט הישראלי. החשיבות הרבה של החוק נעוצה בעובדה שהוא מאפשר לאנשים, באמצעות מילוי וחתימה על טפסים, לתכנן ולהביע את רצונם מראש, באשר לאופן בו יחיו בסוף חייהם ומחייב לכבד את רצונם.
מטרת "חוק החולה הנוטה למות" היא להעביר את ההחלטה לאדם עצמו, לכבד את רצונו אם יבחר להניח לתהליך טבעי לסיים את חייו – ללא התערבות רפואית.
הרופאים מחויבים ע"פ החוק, לכבד את ההנחיות שניתנו ופורטו מראש ע"י המטופל, כאשר נקבע שהוא חולה נוטה למות, שאינו יכול לקבל החלטות בנוגע לטיפול בו או שאינו מסוגל להביע את רצונו.
כאמור הטפסים מקבלים תוקף, רק כאשר האדם מוגדר כנוטה למות, אשר אינו מסוגל להביע את רצונותיו או לקבל החלטות. כל עוד האדם מסוגל וכשיר להביע את רצונותיו פועלים רק על פי רצונו המפורש ולא על פי ההנחיות שבכתב.
לאחר מילוי הטפסים, הטפסים נשלחים למשרד הבריאות, שם הם נבדקים בקפדנות, מקבלים אישור, נסרקים ומועברים בהדרגה לכל בתי החולים בישראל. העותק המקורי נשלח חזרה אל השולח.
ניתן להוריד את הטפסים באתר של משרד הבריאות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיי ויסות, קשיים חברתיים, סוגיות של זהות,
אזור בארץ: מודיעין וירושלים
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בילדים נוער ומבוגרים בגישה דינמית בשילוב כלים קוגנטיביים התנהגותיים (CBT) ומקיים הדרכות הורים. עובד בבי''ח הדסה עין כרם ובקלי

מטפלת זוגית
התמחות: קשיי מיניות?תקשורת מלאת
מריבות אינטימיות? דילמות נבישואים ,חרדות ביצוע ,התמכרות לפורנוגרפיה .זמינות
אזור בארץ: תל אביב, רמת גן, גבעתיים, אזור המרכז, ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
משברי בגידות ודילמות ביחסים?חסמי תשוקה בגידה פיזית? .משלבת טיפול קוגנטיבי התנהגותני עם גישה הומניסטית והתייחסותית . צלצלו עכש

עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי מוסמך
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם מצבים משבריים בחיים . קשיים אישיים
אזור בארץ: פתח תקווה והסביבה ,בקעת אונו, ראש העין
שפה: עברית
אני עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי הטיפול הוא קצר מועד לרוב. וממוקד מטרה. אני מטפל במגוון רחב של אוכלוסיות מנוער צעירים מבוגרים וז
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
קשיי הסתגלות לאוניברסיטה גילי כ"ץ בן-שפר
שינויים רבים בחיינו מעוררים מתח וחרדה. לדוגמה, התחלה של מסגרת חדשה (גן, בית ספר חדש או אוניברסיטה, גיוס לשירות הצבאי), עזיבת בית ההורים בראשונה, מעבר דירה, חתונה או הסתגלות לתנאי חיים חדשים
סגר בגיל השלישי – כיצד נקל על בדידות הורינו בתקופה זו? צוות על הספה
בישראל, הסגר שהתחיל בתחילת מרץ הותיר אוכלוסיות בסיכון, כולל בני שבעים ומעלה ספונים בבתיהם במשך זמן רב. חשוב לדעת, מבוגרים שחשים בדידות נוטים לשמור פחות על בריאותם, וזה כולל פחות פעילות גופנית, יותר נטייה לאימוץ הרגלים מזיקים כמו צריכה מופרזת של אלכוהול או עישון.
ימים לבנים- מחשבות על ההתמודדות עם בדידות בגיל השלישי נעה ביצקוב -פסיכולוגית קלינית
התערוכה המרתקת דיאלוג עם הזמן במוזיאון הילדים בחולון נפתחת במסדרון שכולו שאלות. האם אתה מרגיש בגילך? האם היית רוצה להיות צעיר יותר? איך תהיה כשתהיה זקן? ועוד ועוד שאלות מעוררות מחשבה.