מתנות קטנות. תנו לילדים דמי כיס צנועים וקחו אותם לחנות צעצועים ואפילו לחנות 'הכל בשקל'. בקשו מהם לחשוב על מתנה אחת קטנה לכל בן משפחה אשר מסמלת ברכה שהיו רוצים לברך אותו. לאחר מכך בערב החג או בבוקר החג, כל אחד יחלק את מתנותיו ויברך את בני המשפחה האחרים
ראש השנה מגיע וכולנו עסוקים המכונים, בבגדים, בתכניות לחופשה.
אבל בתוך כל ההמולה, המשפחתולוגיה, מי מתארח ומי מארח – אנחנו נוטים לשכוח את התוכן, את המהות והמשמעות של החג שהיא הרבה מעבר לארוחה.
ראש השנה עוסק בסיכומים ובהתחלות, בחשבון הנפש של מה שעשיתי ואיך אני שואף להיות בשנה החדשה. ראש השנה הוא מעין הזדמנות חדשה, הרגע בו ניתן לקבל החלטות ולעשות קצת אחרת.
זה הרגע הכי נכון בשנה לספור את הברכות והדברים הטובים בחיינו. זה הזמן להוקיר תודה ולומר זאת בקול רם. זה הזמן לשמח את מי שאוהבים בברכות אותנטיות מכל הלב.
ובכל זאת- כל כך קשה לתת לכל המשמעות הזו מקום כשכולם כל כך עסוקים בקונקרטי, מגיעים לחג עם הלשון בחוץ ורק רוצים לנוח. במיוחד במשפחות חילוניות בהן חסרים הרגעים שבהם מפסיקים לעבוד והולכים לבית הכנסת. טקסים הם חשובים ולא חייבים להיות דתיים.
אז הנה כמה טיפים שבקלות יוכלו להפוך את ראש השנה לחג קצת יותר משפחתי ומשמעותי, כזה שהילדים שלכם יזכרו ואולי יבחרו להמשיך בביתם כשיגדלו....
1. טקס- טקס הוא ריטואל שחוזר על עצמו, בעל שלבים קבועים ומסגרת קבועה. כל טקס שתבחרו ותקפידו לתעד אותו ולחזור עליו שנה אחר שנה יקבל משמעות מעצם היותו טקס מוכר. הטקס יכול להיות חלק מארוחת החג, רגע אינטימי של המשפחה הגרעינית לפני הארוחה בו ההורים מברכים כל אחד מהילדים, ויכול להיות ארוחת הבוקר של היום הראשון של החג. הוא יכול לכלול כתיבה, מתנות, ברכות, מזון מיוחד שמכינים יחד. טקס לא חייב להיות רשמי ולא חייב להיות לקוח ממסורת חיצונית.
2. הארוחה- מעבר לסמלי החג המופיעים על השולחן, תפוח בדבש, דג וכיוצ, לכל משפחה מתגבשת מסורת אישית לגבי ארוחת החג. אפשר לחשוב עם הילדים מהו המאכל שהם אוהבים במיוחד ולהכינו ביחד איתם מדי שנה לארוחת החג. לחשוב איתם איזה מתכון הם אוהבים אשר יש לו משמעות וחיבור לראש השנה (רימון, כל מתכון עם דבש, קינוח מיוחד) ולתת להם תפקיד קבוע בהכנת התבשיל. אחד מקפל את הקרעפלך והשני מקלף את הגזר. כך כאשר יושבים לשולחן החג הילדים יצפו לראות את האחרים נהנים ממה שבישלו. תבשיל קבוע הוא "מסורת משפחתית" ומייצר גם התניה של חוש הטעם עם החג המתקרב.
3. מתנות קטנות. תנו לילדים דמי כיס צנועים וקחו אותם לחנות צעצועים ואפילו לחנות 'הכל בשקל'. בקשו מהם לחשוב על מתנה אחת קטנה לכל בן משפחה אשר מסמלת ברכה שהיו רוצים לברך אותו. לאחר מכך בערב החג או בבוקר החג, כל אחד יחלק את מתנותיו ויברך את בני המשפחה האחרים.
4. ברכות- לפני ארוחת החג שבו עם הילדים (אם הם קטנים) ובקשו מהם לברך כל אחד מבני המשפחה. ואז ברכו אותם. כתבו את כל הברכות ואספו את הדפים הכתובים מדי שנה. כך בכל ראש השנה תוכלו לקרוא מה איחלתם לעצמכם ולבני המשפחה לפני שנה וראו מה התגשם ומה השתנה.
עם ילדים גדולים יותר, לאחר כמה שנים הם כבר ידעו להתכונן ולהכין את הברכות כתובות מראש וכל אחד יגיע למפגש ראש השנה עם הברכות שלו מוכנות להקראה.
5. הקפידו לתעד את המסורות החדשות מדי שנה וצרו אלבומי חג, אין דבר מרגש מלראות שנה אחר שנה את המסורת נאספת כאשר הילדים גדלים והמסורת מקבלת משמעות נוספת של צמיחת המשפחה.
שנה טובה!