
הפינוק ועונשו- לגדל ילד אומלל
רועי אזולאי
חשוב להדגיש למען הסר ספק - מותר וזה נפלא לעשות דברים למען ילדינו, אך חשוב לשים לב למקום ממנו אנו פועלים, האם אנו עושים זאת כפיצוי? האם מדובר על התנהגויות תדירות וכדומה.
" אני מנשקת ומחבקת את הילד שלי המון, זה נחשב פינוק?"
שאלה זו ודומות לה אני נשאל רבות. ננסה להגדיר מהו פינוק. כהגדרה כללית נתייחס לפינוק כאל מתן שירותים מיותרים, כלומר כל מה שאנו עושים למען ילדינו אשר אינו הכרחי ואינו נשגב מיכולתם, חשוב להדגיש בנקודה זו אין מדובר על מעשה חד פעמי או על ג'סטה כזו או אחרת כי אם דרך פעולה סיסטמטית ושיגרתית אשר מייצרת תפיסה מרכזית אחת בירכתי מוחו של הילד- הכול מגיע לי.
בעידן הפוסט מודרני, המאה העשרים ואחת הורים רבים יוצאים מנקודות הנחה מרכזית שהדבר המשמעותי ביותר הוא אושרו של הילד, מאחוריי תפיסה זו עומדות התנהגויות רבות אשר הופכות את מושג האושר למטרה ולא לאמצעי. הרצון לגדל ילד מאושר דומה שמכשיר את כל הדרכים. הורים רבים פועלים ( באופן בלתי מודע לרוב) על מנת שהילד לא יתאמץ, לא יתנסה באחריות ולא יפתח את שריר העצמאות.
מראיון שקיימתי עם הורים רבים עולה כי החוסרים והקשיים שחוו בילדותם גורמת לעיתים קרובות לרצון לעשות תיקון וכך נוצרת למעשה התנהגות שנלקחת לקיצוניות אחרת,לי היה חסר, ולכן ממנו לא אחסיר, אזי אתן לו הכול!
תפיסה זו ודומות לה אינן משרתות את הילד כי אם פוגעות בו, ילד מגיע לעולם עם נטייה מולדת להשתייך ולתרום, הרצון שלו הוא היות יצור חברתי פעיל ומשפיע, בעוד הפינוק דומה שגורם להשחתה של ערכים אלו ובעוד הילד זוכה לכלל השירותים האפשריים לא רק החומריים כי אם גם החוויה של לא להיות שותף מתפתחת אצלו תפיסת עולם אשר באה לביטוי בחוויה כי אני מרכז העולם.
ואם אני מרכז העולם אזי אין שום סיבה לעשות מאמץ הרי ברור לי שהכול יגיע ובקלות.
חשוב לציין כי גמילה מהתנהגות זו הינה תהליך קשה ביותר כיון שהפינוק אינו התנהגות כי אם תפיסת עולם ודרך חיים שהילד מאמץ כבר מגיל קטן, והיכולת לעשות שינוי בחשיבה ולהתבונן על העולם מנקודת מבט שונה הינה משימה קשה ביותר, מכאן שחשוב שאנו נבין את עומקו של הדבר ונמנע מהאפשרות שילדינו יזכו להכול ובקלות. חשוב מאוד לסגל מקטנות התנהגות עצמאית כאשר לכול גיל ניתן להתאים משימות מותאמות, בנוסף חייבת להתקיים מערכת של חוקים כללים וגבולות אשר יסייעו לילד להבין מה מותר ומה אסור ולהמנע מהתפתחות חוויה כי הכול מותר וכל הזמן.
ילדים שגדלו תחת התפיסה של " אני מרכז העולם" התקשו מאוד בבגרותם במיומנויות חיים בסיסיות כגון קיום מערכת יחסים זוגית, התמדה במקום עבודה או הצלחה בלימודים אקדמיים. הסיבה לכך נעוצה בחוט מקשר שלילד המפונק אין את היכולת להתמודד עם תיסכול, כיון שבתפיסתו מאמץ הינו דבר מיותר. כאשר פוגש את משימות החיים בבגרותו נאלץ להתמודד עם מציאות אליה לא הורגל וכאן עולה קושי גדול להתמודדות.
חשוב להדגיש למען הסר ספק - מותר וזה נפלא לעשות דברים למען ילדינו, אך חשוב לשים לב למקום ממנו אנו פועלים, האם אנו עושים זאת כפיצוי? האם מדובר על התנהגויות תדירות וכדומה.
ניתן לאמר שבחלק מהמקרים מאחורי ילד מפונק עומד גם הורה מפונק, שכן ההתנהגות המפנקת מגיעה בנוסף ממקום שלהורה אין רצון להתמודד עם הילד ולכן מוותר ומאפשר לילד לחוש כי התנהגותו היא בסדר.
לסיכום אומר כי פינוק כדרך חיים הינו גישת חינוך פוגענית אשר מתווכת לילד את המציאות בצורה לקוייה ובלתי מותאמת למשימות החיים. כאשר הורה מציב לעצמו מטרה והיא לגדל ילד עצמאי אחראי ושותף גם דרך החינוך מחוייבת להיות תואמת את תפיסת העולם.
אודות הכותב:
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מומחה לגיל ההתבגרות
מנהל פנימייה למתבגרים בסיכון
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר

פסיכולוגית קלינית מומחית - טיפול במבוגרים ובנוער, וטיפול זוג
התמחות: טיפול פסיכולוגי אינטגרטיבי (דינמי, סכמה תרפיה, CBT, מיינדפולנס) במבוגרים ובנוער, וטיפול זוגי. יחסים,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, חדרה, נתניה
שפה: עברית , אנגלית
שנים של טיפול חיזקו את אהבתי לאנשים, ואת אמונתי ביכולת ליצור שינוי ע''י כוחו המרפא של הקשר הטיפולי,וכלים שונים. מגוון גישות, טיפו

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התפתחות אישית, טראומה, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, מצבי תודעה ,דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, ני
אזור בארץ: תל אביב יפו, חיפה ואזור הקריות, מודיעין ואזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
פתיחת האופק והכלה לכאב, למשבר ולאתגר מתוך תואמות ואיזון עם סביבת החיים. מפגש של נוכחות חומלת, אי שיפוטיות ותנועה לחירות פנימית. פי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
קריירה שנייה באמצע החיים – הכל על החלפת מקצוע צוות על הספה
סביב גיל 40 חווים מרבית האנשים תקופה מיוחדת - חלק יגדירו אותה כמשבר ואחרים רואים בה דווקא הזדמנות,זהו הזמן בה רבים בוחנים לעומק את הקריירה שלהם ועושים בה שינוי, לעיתים קרובות דרמטי. למה אנשים מחפשים קריירה שנייה באמצע החיים?
התעללות בעובד צוות אתר על הספה
כל מי שאני מכירה, פגש לפחות פעם אחת בחייו מנהל מטריד ושמעתי גם כמה סיפורים על התעללות של ממש במקום העבודה. חייבת להודות שהיו לי כמה בוסים שגרמו לי לתהות האם התנהגותם הפוגענית והבלתי הולמת נחשבת להטרדה.
מזון לנפש. אכילה רגשית דינה רחמני זילברשטיין, מטפלת באמנות MA.
מה זו בעצם אכילה, ולמה אנחנו אוכלים? אכילה היא התנהגות וככזו, היא עונה על צורך. על אילו צרכים עונה האכילה עבורנו?
השפעות של קשיי פוריות על המצב הנפשי ועל מערכת היחסים הזוגית צוות אתר על הספה
כאשר מדובר בתהליכי פוריות, התפיסה המקובלת היא של מעגל קסמים אכזרי. הלחץ הנפשי הניכר הכרוך בתהליך, מוריד ב-30% את הסיכוי להצלחתו וככל שהכניסה להריון מתאחרת, כך גדל הלחץ.