מטפל שמציג את עצמו ברשת בצורה מדויקת, מזמינה, יעילה ואמינה, מתחיל את הקשר שלו עם המטופלים הפוטנציאליים ממקום בוטח, מקום של עוצמה שהיא כל כך חשובה ומשמעותית לתחושת המסוגלות שיביא עמו המטופל לחדר הטיפולים
לפני כמה שנים, בכל שיחה בה דובר על פניה לטיפול פסיכולוגי, החסם העיקרי היה למי לפנות כדי לקבל המלצה. מצד אחד, לא כל כך רוצים שכולם ידעו שאני מחפש פסיכולוג, ולא מאוד רוצים להתחיל לענות על שאלות. מצד שני, אם מישהו ממליץ לי על פסיכולוג מי אמר שאותו מטפל הוא המומחה הגדול לבעיה שלי? ואיך אדע אם הוא מתאים לי?
בשנים האחרונות חלו שינויים מהפכניים בשוק הטיפול הנפשי. מצד אחד, "נולדו" הרבה שיטות טיפול וסוגים של מטפלים – מיועצים ומאמנים ועד מטפלים בצילום, בבישול, בעזרת בעלי חיים, מה לא... גם בקרב הפסיכולוגים קמו והתבססו גישות רבות ושיטות טיפול ורבים מהפסיכולוגים מתהדרים בארגז כלים טיפוליים. מי שלא היה בטיפול והתנסה בשיטות טיפול אלו, לא באמת יכול להבין עד הסוף (ולפעמים גם אחרי טיפול) מה ההבדל בין גישה יונגיאנית לפסיכותרפיה מזרח מערב? מה
ההבדל בין CBT ל DBT?
בהיבט נוסף, בימינו, הרבה פחות מבשנים עברו, כבר לא ממש נחשב מביך לפנות לטיפול. אנחנו הולכים בעצמנו, לוקחים את ילדינו, מגיעים בהמונים לטיפול אישי זוגי משפחתי או קבוצתי. הקהל הופך להיות משכיל יותר בבחירת המטפל ורוצה שתהיה לו היכולת ללמוד ולהבחין בין מטפל מוסמך לבין שרלטנות.
גם המטפלים עצמם עשו כברת דרך ונוכחותם הופכת מורגשת יותר ויותר ברשת. אם בעבר למצוא פסיכולוג באינטרנט היה נחשב למוצא אחרון, היום כמו לפני שמזמינים מסעדה, גם אם קיבלתי המלצה, אבדוק בגוגל מה הרקע הניסיון והידע שיש לפסיכולוג, ואיך הוא נראה, כדי להחליט אם לפנות אליו או להמשיך לחפש.
מסתבר שחיפוש
פסיכולוג באינטרנט איננו ברירת מחדל. יצירת קשר עם מטפל דרך האינטרנט אפילו לא פוגעת או סותרת את האתיקה ואת עקרונות של הטיפול הפסיכולוגי. אולי פרויד היה מתהפך בקברו אבל המציאות מצביעה על ההיפך הגמור.
למצוא פסיכולוג באינטרנט
כשאדם מחפש פסיכולוג באינטרנט, הוא עובר תהליך ארוך ומחייב. הוא קורא על מטפלים שונים, לומד על תהליך הטיפול ומבין מה נדרש ממנו. לא עוד להגיע פגישה הראשונה "ונראה מה יהיה...".
כשאדם בוחר את המטפל אליו פונה בסופו של דבר- לבחירה, יש עוצמות חשובות ביותר לטיפול. המטופל מגיע מתוך תחושת שליטה וביטחון, והרי האמונה בהצלחה של הטיפול היא גורם מפתח להצלחתו!
אם בעבר אדם היה צריך להתמודד עם המבוכה הכרוכה בלבקש מהמטפל להראות את התעודות (כלומר,הרוב מעולם לא עשה זאת והעדיף לרוב לקוות שהגיע באמת אל איש מקצוע מאשר לבקש ממנו להראות תעודות) היום יש מי שבודק עבורו את תעודות המטפל ואת ההסמכות שלו
באינדקסים היעודיים.
ולא רק תעודות- כמה אנשים באמת מראיינים את הפסיכולוג לגבי הניסיון שלו ותחומי המומחיות? היום, כשמטופל מגיע לקלניקה, הוא מגיע מתוך ידיעה שהמטפל מנוסה ומבין את הכאב שלו. תהליך הבחירה המושכלת יכולה במקרים רבים להחליף תקופה לא מבוטלת של בנית אמון.
ניקח לדוגמה אדם המחפש
טיפול בדיכאון. יכול להיות שתעבור תקופה ארוכה עד שיבין שהוא יזהה שמה שעובר עליו זה דכאון. עד שיחליט לפנות לטיפול. סיכוי סביר שהרגע הזה – הוא דלת שנפתחת לזמן קצוב. הרגע בו הוא מרגיש שמצליח לגייס את מעט הכוחות שנותרו לו כדי ליצור קשר ראשוני. עד שיחשוב את מי לשאול ועד וימצא מישהו- הרגע יחלוף. הרבה יותר קל ופשוט ויעיל- לפתוח את האינטרנט להכנס לאינדקס המטפלים ולחפש מטפל מוסמך, שנבדק והוא מומחה לטיפול בדיכאון ונמצא באיזור מגוריו. תוך דקות ספורות אדם מצליח לעשות מה שבעבר יכול היה לקחת שבועות של הבשלה.
מטפל שמציג את עצמו ברשת בצורה מדויקת, מזמינה, יעילה ואמינה, מתחיל את הקשר שלו עם המטופלים הפוטנציאליים ממקום בוטח, מקום של עוצמה שהיא כל כך חשובה ומשמעותית לתחושת המסוגלות שיביא עמו המטופל לחדר הטיפולים.
אין ספק שגם הפסיכולוג, גם אם באופן מסורתי נמנע מפרסום ומחשיפה, יכול להנות מהיתרונות האדירים שהרשת מציעה, אפילו לטיפול הפסיכולוגי.