
עשה ואל תעשה בעת התקף חרדה
ג'ולי קייט
זהה את הסימנים המקדימים - כשהתסמינים מתחילים, עדיין יש אפשרות למנוע את ההתקף על ידי פעולות פשוטות ומרגיעות.
מה זה בכלל התקף חרדה?
התקף חרדה (או "התקף פאניקה") הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, הזעה, דפיקות לב ושלל תחושות פיזיולוגיות אחרות. לעיתים ההתקף מתרחש בעקבות טריגר מלחיץ, כגון קונפליקט או בחינה, ולעיתים הוא מגיע פתאום ללא אירוע מקדים שנראה לעין.
משמעות ההתקף הוא הפרשה מוגברת של הורמונים שונים בתגובה למשהו שהמוח מזהה כ"סכנה". הגוף נכנס למצב התגוננות הישרדותי אוטומטי, אשר חולף עם התובנה שהסכנה חלפה ואתם בטוחים.
איך תזהו התקף חרדה?
התקף חרדה (או "התקף פאניקה") הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, הזעה, דפיקות לב ושלל תחושות פיזיולוגיות אחרות. לעיתים ההתקף מתרחש בעקבות טריגר מלחיץ, כגון קונפליקט או בחינה, ולעיתים הוא מגיע פתאום ללא אירוע מקדים שנראה לעין.
משמעות ההתקף הוא הפרשה מוגברת של הורמונים שונים בתגובה למשהו שהמוח מזהה כ"סכנה". הגוף נכנס למצב התגוננות הישרדותי אוטומטי, אשר חולף עם התובנה שהסכנה חלפה ואתם בטוחים.
איך תזהו התקף חרדה?
יתכן ותחושו מצב של אי שקט, עוררות, דפיקות לב, פרפרים בבטן והתכווצות שרירים. הנשימה תהפוך שטחית ומהירה. הפה מתייבש. אולי תחושו הזעה מוגברת ותחושת חום בפנים. כל אלה הם סימנים פיזיולוגיים נורמליים לגמרי שחולפים מעצמם! הגוף שלכם מתפקד!
ברגע שנדע להתמודד נכון עם ההתקף, הוא לא ישוב לבקר אתכם וגם אם כן, תוכלו לשלוט בעצמה שלו בקלות רבה! עצם הידיעה שתסמינים אלה אינם מסוכנים וחולפים תעזור לכם מנטלית להתמודד עם המצב.
האם התקף חרדה מאוד מסוכן?
התקף חרדה הינו אירוע לא נעים, אך לרוב אינו מסוכן ונפוץ יחסית, בו האדם פתאום מתחיל לחוש אי שקט, דפיקות לב, סחרחורת, חום בפנים וקושי לנשום.
לפעמים טרם האירוע קורה משהו שמעורר פחד או דאגה (ויכוח, חשיפה בפני קהל וכדומה) ולפעמים זה מגיע סתם, משום מקום.
התקף חרדה, בעיקר כאשר הוא קורה לראשונה, מעורר פחד רב, האדם חושש שיקבל התקף לב, ישתגע או יאבד הכרה.
חשוב לשלול סיבה רפואית להתקף, אך כשאין סיבה כזו, לרוב מדובר באירוע חולף תוך זמן קצר ולא מסוכן.
למה התקף החרדה מתרחש?
ההתקף הוא רק תגובה פיזיולוגית למתח או חרדה. הוא לא יגרום לך למות או להשתגע. עצם ההבנה שכך הדבר מורידה את הסיכוי שההתקף יחזור.
זאת מאחר ועצם החשש מהתקף חזר יכול לעורר אותו שוב. כשהאדם מזהה סימנים של התקף, רמת החרדה עולה והוא נמנע מפעילויות אהובות וחשובות. ההמנעות פוגעת באיכות החיים שלו ומצמצמת את טווח הפעילויות הרגילות שלו.
קיימים מיתוסים רבים לגבי האופן שבו מומלץ להתנהג בהתקף חרדה, אשר רק מגבירים את המצוקה שהאדם מרגיש.
אז מה לא כדאי לעשות בזמן ההתקף?
1. לנשום עמוק - נשימה עמוקה מידי מציפה את המוח בחמצן, גורמת לסחרחורת והיפרונטילציה.
2. לנסוע למיון - במידה ואין בעיה רפואית ברקע, התקף החרדה אינו מסוכן וסביר מאוד שיסתיים עוד בדרך למיון. ההתקף פשוט יחלוף מעצמו.
3. לנסות להלחם בתחושה - ברגע שההתקף בעיצומו, כדאי לאפשר לו לחלוף. זה ייקח מספר דקות.
4. לכעוס על האדם שנמצא בהתקף, לדרוש ממנו להסביר מה קרה או להלחיץ אותו - האדם אינו אשם בתחושות שלו, הוא לא לגמרי מבין מה קורה לו ולא בהכרח יודע להסביר את הרגשתו. הניחו לו!
5. להתבודד או להמנע מפעילויות אהובות - המנעות כזו מלמדת את המוח לחשוש מההתקף הבא ולקשר אותו לבדידות ועצב.
אז מה כן לעשות במהלך התקף חרדה?
10 הדיברות למי שחווה התקף חרדה:
1. זה עובר - משך התקף החרדה לרוב הוא כעשר דקות, אם לא מנסים להלחם בו. פשוט תנו לו לעבור!
2. אתה לא הולך להשתגע - אי אפשר להשתגע, למות או להפגע כתוצאה מההתקף. המחשבות המפחידות ימשיכו לעבור בראשך, אל תנסה להלחם בהן. פשוט תן להן לעבור מעלך.
3. זהה את הסימנים המקדימים - כשהתסמינים מתחילים, עדיין יש אפשרות למנוע את ההתקף על ידי פעולות פשוטות ומרגיעות.
4. זהה את הטריגר - חשוב להבין מתי ההתקפים קורים ומה קדם אותם. לעיתים זה רעב, עייפות או לחץ מבחינה. את רוב הטריגרים אפשר למנוע או לצמצם - להחזיק חטיף בתיק, להכנס למקלחת, לישון מוקדם יותר. זה מקטין את חוסר האונים אל מול התגובות הגופניות
5. נסה לנשום רגוע ולנשוף כמה שיותר זמן - נשימה כזו מאפשרת איזון נכון של חמצן במוח ומשרה רוגע.
6. נסה לעשות פעולה חשבונית פשוטה - פעילות קוגניטיבית פשוטה מורידה את רמת הסטרס ומחזירה את היכולת לחשוב באופן רציונלי.
7. הבט סביבך ותאר את מה שאתה רואה - הקרקוע מקל על תחושת חוסר האונים והבלבול ומצמצם את הסחרחורת.
8. כווץ את האגרופים ושחרר אותם - זה מקל על זרימת הדם לגפיים, מוריד את המתח ומשרה רגיעה.
9. בקש חיבוק ממישהו קרוב שנמצא לידך - זה מקל על תחושת החוסר האונים והחשש. התקשר לאדם קרוב ובקש ממנו לספר לך משהו. אל תנסה להסביר לו את מה שאתה חווה, פשוט תאמר לו שאתה זקוק לו לצידך.
10. אם אתה מתקשה לשלוט בהתקפים, הם תדירים, מפריעים ומקשים על שגרת חייך - פנה לעזרה מקצועית. טיפול התנהגותי קוגניטיבי יכול להקל על המצב בתקופה קצרה יחסית ומהירה. אין סיבה לסבול!
איזה סוגי טיפולים טובים להתקפי חדרה?
בזמן התקף חרדה ניתן להתקשר ל-קו החירום של ער"ן בטלפון 1201, עמותת ער"ן תדע כיצד להנחות אתכם ולהרגיע את המצב, אבל מעבר לעזרה מיידית יש דרכים לטפל בעצמכם ולהקנות לעצמכם סל כלים להתמודדות עם התקפי חרדה.
מגוון הכלים לטיפול כולל כלים וטכניקות להרגעה עצמית, כמו מדיטציה, מיינדפולנס, טכניקות של דמיון מודרך שיכולות לעזור מאוד בכל הקשור להרגעה והתמודדות עם הסיטואציה.
כמובן שמומלץ לפנות לאנשי מקצוע מוסמכים לטיפול בסוגי טיפולים כגון פסיכותרפיה וטיפול CBT, אשר משתמשות בטכניקות שונות אשר נמצאו יעילות מאוד להורדת החרדה והסטרס.
ומה עושים עם מדובר בהתקפי חרדה חריפים במיוחד?
כאשר התקפי החדרה חריפים במיוחד חשוב לפנות לאיש מקצוע מוסמך שיאבחן אתכם, לעיתים טיפול בחרדה כולל טיפול תרופתי בעזרת תרופות אנטי חרדתיות שנעשות במקביל לטיפול פסיכולוגי מתאים.
רוצים לדעת עוד על טיפול בחרדה? היכנסו לטיפול בחרדה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת ומדריכה זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי - טרום נישואין, התמודדות עם משברים וצמצום השחיקה בחיי הנישואין, טיפול משפחתי והדרכת הורים
אזור בארץ: מרכז,בקעת אונו
שפה: עברית
בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול זוגי ומשפחתי. מלווה זוגות ומשפחות במצבי משבר. אני מזמינה אותך, אתכם, למסע משותף לחיפוש, גילוי והעצמה

הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר

פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית MSW
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, חרדה, זהות מינית ומגדרית, התמודדות עם משברי חיים, קשיי
אזור בארץ: תל אביב, באר שבע, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית דינאמית , מתמחה בטיפול במבוגרים הסובלים מפוסט טראומה, דיכאון, חרדה, ניסיון רב בסוגיות הקשורות לנטייה מינית ומגדרית,

פסיכותרפיסט, מומחה לטיפול בטראומה
התמחות: חרדות, דכאון, טראומות, טראומות מורכבות, חוסר מימוש עצמי,
הערכה עצמית נמוכה, משברי חיים, אובדן, הגשמ
אזור בארץ: כפר יונה, נתניה, חדרה, עמק חפר,אבן יהודה, אזור השרון וטיפול אונליין
שפה: עברית
פסיכותרפיסט בעל ניסיון רב בטיפול בטראומות, חרדות, בעיות זהות וגיבוש עצמי, משברי חיים, ביטחון ודימוי העצמי, טראומות מורכבות, קשיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
משפחה ואינטרנט- אויב או אוהב? הילה שבורון
המשפחה הפוסט מודרנית, תולדת המאה ה 20, מאופיינת ב "שבריריות מבנית" וקיומה קשור בנכונותם של הפרטים לחיות במסגרות המשפחתיות שיצרו. מצד שני, האינטרנט ההופך את העולם לכפר גלובלי עלול לפגוע בתקשורת האינטימית בתוך המשפחה
טיפול זוגי להורים טריים צוות על הספה
מעטים הם שינויי החיים שהשלכותיהם דרמטיות כמו ההפיכה להורים. כל הכנה שתנסו לעשות מראש, תתגמד בזמן אמת אל מול העובדה שאתם כבר לא שניים ופתאום יש אתכם בבית אדם נוסף, חסר ישע, שתלוי בכם לחלוטין וכובד האחריות מורגש במלוא עוזו.
אתגר ההורות בגיל ההתבגרות צוות אתר על הספה
הורים רבים למתבגרים מתארים את החיים כשדה קרב נוקב, מייגע ואפילו מייאש. הם מנסים בכל דרך אפשרית להגיע ללידיהם, להיות להם למשענת, לעזר, בגיל ההתבגרות, בתקופה הקשה, אך הם נהדפים שוב ושוב.
קורונה - זכוכית המגדלת הנפלאה ד"ר רוי ספנג'ין
מה שלא הורג אותך מחזק אותך נאמר, אך בינתיים עולים בנו פחדים, המוח מתמקד בעתיד הלא ידוע ודפוסי ההתנהגות שלנו שאנו פחות שמחים עליהם מתעצמים. זה מצב מאתגר לבני הזוג ובכלל.