
התמכרות לסוכר, יש דבר כזה?
אורלי יונה דרורי
עיסוק הבלתי פוסק באכילה, וניסיון לעצור את השלכותיה באמצעות דיאטות והגבלות שאינן מתאימות, יוצרות מעגל של לחץ נפשי נוסף
ההתמכרות היא דבר נרכש.
איך זה מתחיל?
כשהמוח נפגש עם פעילות שגורמת לנו הנאה, בין אם מדובר בהבקעת גול במשחק, קנייה של דבר מה שמתאווים אליו או אכילת עוגה, אלכוהול, סמים וטבק, מופרש מוליך עצבי בשם דופמין שמפעיל את אזור ההנאה והפיצוי וגורם לנו תחושת "היי". כלומר, מתמכרים לדופמין ורק בוחרים את הדרך..

מתי ההתנהגות הופכת להתמכרות ומדוע זה קורה?
כאשר הצורך בתחושת ההיי הופך להיות מרכזי בחיים, הולכת וגוברת ההתנהגות להשגתו, מסתמנת תחושה של איבוד שליטה ורצון להמשיך לצרוך את ההתנהגות למרות המחיר הכבד שמשלמים עבורה.
מה יכול לגרום לכך?
בדרך כלל מי שסוער, מוטרד, מדוכדך ומתקשה להתמודד עם אירועים בחייו, וחש כי התנהגות מסוימת (סוכר, פייסבוק, קניות, הימורים) גורמת לו להרגיש רוגע ושקט פנימי, עלול לפתח תלות בחומר.
אז מה ההבדל בין התמכרות לסמים וזו של סוכר?
סמים, טבק ואלכוהול הם חומרים פסיכואקטיביים, המאלצים את המוח לייצר כמות מוגברת מאוד של דופמין וגורמים לשינויים במבנה המוח.
לעומתם, התנהגויות וחומרים ממכרים מסוג אכילה בכלל וסוכר בפרט, הימורים וטלפונים ניידים, גורמים לשימוש בדופמין קיים, ללא ייצור מוגבר. כלומר, עוצמת התגובה המוחית קטנה בהרבה.
כל אחד אוכל סוכר. האם כל אחד מתמכר?
בוודאי שלא.
יש מי מאתנו שיש לו באופן טבעי יותר דופמין וכל תגובה לסוכר תהיה עוצמתית יותר מאחרים. כמו כן, למצבו הנפשי של אדם יש חלק בלתי נפרד בנטייתו להתמכרות.
כיצד הסוכר ממכר?
הסוכר מעלה את רמת הדופמין באזור ההנאה והפיצוי במוח, יוצר חוויה מוחית מענגת ותחושת שקט לאותם רגעים. במסגרת הניסיון להחיות תחושות אלו, מתפתחת תלות לא רצונית באכילת המתוקים.
כולנו עוברים משברי וחוויות לא נעימות במהלך חיינו, מה גורם לנפש להזדקק לחומר או להתנהגות ממכרת?
חוויות לא נעימות, משברי חיים, קושי ותסכול בתוך מערכות יחסים, מצבים כאלה ואחרים גורמים לנו להרגיש חוסר נוחות ולעיתים כאב פנימי עמוק. היכולת להרגיש את הכאב ועדיין לחוש כי ניתן להמשיך לנשום ולתפקד, מאפשרת עיבוד והתמודדות עם המצב, ולאחר זמן מה, אף לחשוב על פתרונות ודרכי התנהגות העשויים לשפר את המצב. בחלק מהמקרים, בהם אין יכולת לשנות את המצב, יכולה להתקיים השלמה והבנה פנימית כי החלק הכואב נשאר, ויכול להתקיים לצד חלקים אחרים, שמחים, מעודדים, אופטימיים.
אך לא כך הדבר אצל האנשים כולם. ישנם אלו שמצבי משבר יוצרים אצלם כאב בלתי נסבל, המאיים על היכולת לתפקד, ומצריך מנגנון מיידי להעלימו ולבטלו. כאשר מתנסים מספר פעמים תוך כדי תחושת הכאב הנפשי בהתנהגויות מענגות כמו אכילת מתוק, הנפש פוגשת שקט ורוגע. היא למדה שזוהי דרך עבורה להירגע. כאשר שוב יתעוררו מצבים של משבר או אי נוחות היא תמשיך להזמין את ההתנהגות המרגיעה שוב ושוב, עד כי עם הזמן תתפתח תלות באותה ההתנהגות.
בנוסף, תלות באכילה בכלל וסוכרים בפרט יוצרת במקרים רבים עלייה במשקל, אשר מעצים את הכאב. העיסוק הבלתי פוסק באכילה, וניסיון לעצור את השלכותיה באמצעות דיאטות והגבלות שאינן מתאימות, יוצרות מעגל של לחץ נפשי נוסף.
כך גם אצל ילדים. שם הכל יכול להתחיל.
מה עושים?
על מנת להתמודד עם ההתמכרות לאכילה ובעיקר לסוכרים יש צורך לפעול בקווים מקבילים:
הכוונה תזונתית מותאמת לגמילה מההתמכרות לאכילה/ לסוכר בשילוב שיחות שמטרתן להתבונן יחד על העולם הפנימי, לחזק את הנפש ולעזור בפיתוח מנגנונים להתמודדות עם סוגיות בחיי היום יום כמו מערכות יחסים, קריירה, פרנסה, ילדים, זוגיות ועוד.
אורלי יונה דרורי
עובדת סוציאלית קלינית ודיאטנית קלינית
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נעבור את זה יחד - תמיכה מהסביבה בתקופה הקשה צוות אתר על הספה
האדם הוא יצור חברתי וזקוק לאנשים אחרים כדי לשרוד ולשגשג, במציאות של מדינת ישראל באוקטובר 2024, אחרי למעלה משנה של מצב ביטחוני, כלכלי וחברתי קשה, כולנו מבינים שנוכל לעבור את התקופה הקשה רק בתמיכת אנשים אחרים בסביבתנו
טיפול נפשי אצל עובד סוציאלי קליני צוות אתר על הספה
רבים שואלים את עצמם ואותנו, האם יש ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני ומהו משמעות ההבדלים ביניהם, בהיבט של בחירת איש מקצוע לטיפול נפשי, במאמר זה ננסה לשפוך אור על הסוגיה ונתחיל בכך שנסביר כי היום ניתן לקבל טיפול נפשי על ידי פסיכותרפיסט, שיכול להיות עובד סוציאלי או פסיכולוג בהכשרתו
אתם זורמים או נתקעים? כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי יעל אונגר ארנוב
קורה לכם שאתם "נתקעים" ומתקשים לזרום? או להיפך מצליחים להתמודד עם חוויה מאתגרת בקלות ובזרימה מיטיבה? הכתבה הזאת תנסה לעזור לכם להגביר את הזרימה בחיים שלכם.
איך לדבר עם ילדים על אירועים מורכבים ואקטואליה? צוות אתר על הספה
במציאות הישראלית בה לעיתים כה קרובות קורים אסונות, חשוב שנדע לתווך לילדים את התכנים המציפים את התקשורת. מכיוון שהתקשורת נעשתה כל כך פולשנית, אנחנו כבר לא יכולים להגן עליהם מלדעת מה קורה