יש אנשים שאינם יודעים לבטא במילים מה הם מרגישים. אחרים הדחיקו חוויות קשות על מנת להגן על עצמם ולהמשיך בחייהם והם באמת אינם זוכרים אותן כדי לתאר ולהסביר ; ויש כאלה שפשוט עדיין לא בשלים לדבר על מה שעבר עליהם.
אנשים רבים מהססים
לפנות לטיפול רגשי כי הם חושבים ואולי בצדק, שכדי לטפל בבעיה צריך לדבר עליה. שמעתי מכמה מטופלים שהפסיקו להגיע לפגישות טיפוליות אצל קולגות כי התעייפו מלדבר על הבעיות שלהם. במקביל שמעתי מקולגות על טיפולים שלמים שעוברים בחדר בשתיקה מוחלטת עד שהמטופל מתחיל לדבר, או לחלופין מתייאש.
יש משהו בגישה הזו - לא קל 'לשמור בבטן' חוויות ודברים קשים שעברנו. להסתרה ולסוד יש מחיר כבד. המטען הזה עלול להתפרץ ולבוא לידי ביטוי בכעסים והתפרצויות זעם, או לחלופין בהימנעות, חוסר אותנטיות וחיים 'לצד החיים' .
לכן אחת מהדרכים לפתור בעיות היא לדבר עליהן, להוציא אותן אל האור ולאוורר אותן , כמו שנאמר – 'דאגה בלב איש ישיחנה' (משלי יב כה ), ויש המפרשים – ישיחנה לאחרים.
יחד עם זאת לא כולנו אנשים של מילים. לא כולם מנהלים עם עצמם 'דיבור פנימי' מסודר שאפשר לארגן ולבטא בקול. יש אנשים שאינם יודעים לבטא במילים מה הם מרגישים. אחרים הדחיקו חוויות קשות על מנת להגן על עצמם ולהמשיך בחייהם והם באמת אינם זוכרים אותן כדי לתאר ולהסביר ; ויש כאלה שפשוט עדיין לא בשלים לדבר על מה שעבר עליהם.
מה לגבי כל אותם אנשים? אי אפשר לעזור להם?
בוודאי שאפשר. ב- NLP ובשיטות אחרות ניתן להעביר טיפולים שלמים ללא מילים. אחת מן הדרכים היא כאשר המטפל מנחה את המטופל בתהליך של חשיבה ודמיון. המטפל מכוון את המטופל במילים שלו והמטופל מצטרף לתהליך בעיקר בחשיבה, הוא יכול גם לשתף פעולה בג'סטות, במילים מכוונות וכו' אבל לא מדובר בשיחה ערה.
מניסיון בהעברת תהליכים כאלה אני יודעת לומר שניתן לראות ולחוש שיתוף פעולה מלא מצד המטופל בשפת הגוף שלו. ניתן להבחין בגלגלי החשיבה שפועלים בראשו ובתגובות שלו כאשר 'האסימונים נופלים'.
דרך נוספת לעבוד ללא מילים היא באמצעים השלכתיים כמו
ציור או עבודה עם קלפים טיפוליים. אמצעים אלה מאפשרים לעבד טראומות וחוויות קשות מבלי שיש צורך לגעת בהם בדיבור באופן ישיר.
בקיצור – אם אתם סובלים מקשיים רגשיים ולא יודע איך לדבר עליהם, חשוב שתדעו שלא תמיד צריך לדבר כדי לטפל.
דפנה ממן - עו"ס, מטפלת בשיטות CBT ו - NLP