הילדים הולכים לישון (2) אצל חברים – אבל מה עם ההורים?
צוות על הספה
לפני שהולכים לישון אצל חברים בפעם הראשונה, כדאי, אם אפשר, לתת לילדים להתנסות לישון לבדם אצל אצל סבא/ סבתא /בני דודים, כך יתרגלו את העצמאות שלהם ואתם תוכלו להרגיע את החרדות שלכם בסביבה בטוחה מבחינתכם ולא להעביר אותן אל הילד.
לא כל הילדים אוהבים את השינה המשותפת וזה בסדר. אם הורה רואה שכל החברים רצים ממסיבת פיג'מות אחת לשניה והילד שלהם לא הולך- חשוב לבדוק האם לא הוזמן, או שלא הולך בגלל חששות מסוימים או שפשוט לא אוהב את זה. בדקו באמת מהם המניעים- האם הימנעות או פשוט העדפה אישית? חלק מהילדים מעדיפים שיבואו לישון אצלם ואחרים מעדיפים ללכת. זה בסדר שיש העדפות, חשוב לעשות תיאום מול ההורים של הילדים האחרים כדי לא להיכנס למלכודות ה"לא נעים" והתחשבנויות שאולי לא רלוונטיות. בדקו האם הסידור מתאים לכל הצדדים.
אם ילדכם מוזמן לשינה אצל חברים ובאופן עקבי לא רוצה ללכת, והתחושה שלכם שזו הימנעות בגלל חששות, חשוב לתווך ולסייע לו להבין ממה חושש. אין מה לדחוף ילד לשינה בבית זר כשאינו מרגיש בטוח. זה רק יעצים את החרדה ועוד יוסיף עליה תחושת כישלון ובושה. אם ילד מעדיף שיבואו אליו, תזרמו איתו, עד שירגיש בטוח מספיק. יחד עם זאת, כן כדאי להבין ביחד איתו ממה חושש ולתת לו כלים עד שירגיש שמוכן להתמודד:
מה הכללים בבית אליו הולכים - פעמים רבות ילדים חוששים ללכת לישון אצל חברים כי אינם בטוחים שמבינים מה מותר ומה אסור, איך מתנהגים בבית החבר. חשוב לנסות להבין יחד איתם מה לא מובן להם, אילו חוקים והרגלים של הבית בו מבקרים הם מרגישים שחשוב להם לדעת ולחשוב איתם איך, את מי ומתי יוכלו לברר כדי להרגיש בנוח. ילדים רבים מתביישים כאשר מבוגרים אחרים שואלים אותם שאלות ולכן אפשר לחשוב איתם מה עשויים ההורים של החבר לשאול אותם ומה יענו. ככלל, ככל שהילד יעלה יותר שאלות ודילמות, נוכל להכין אותו ולתת לו להרגיש בטוח.
כשהילדים צעירים יותר (יש ילדים שמתחילים את לינות החברים כבר בגן), חשוב לעשות את ההכנות האלו גם אם הם לא מעלים את השאלות: הולכים לישון מתי שההורים של החבר או החברה אומרים ולא בהכרח מתי שבבית (פה גם עליכם, ההורים, לשחרר- יתכן והכללים בבית החבר מתירנים יותר מאלו שנהוגים אצלכם בבית) , ישנים איפה שאומרים לכם. אם השמיכה חמה מדי או לא מספיקה, למי פונים וכן הלאה. כשילדים הולכים לישון אצל חברים בפעמים הראשונות יש לפעמים כל מיני פנטזיות כמו להישאר ערים כל הלילה, לעשות מסיבת ממתקים וכו'- שהילדים רקמו ביניהם וחשוב לעשות תיאום ציפיות לפני כן. כשהילדים צעירים חשוב לוודא שהם מרגישים בנוח לפנות להורים של החבר או החברה אם יתגעגעו, או משהו לא יהיה להם ברור ונוח או אם ירצו לבוא הביתה. וכמובן גם לומר זאת להורים עצמם.
לפני שהולכים לישון אצל חברים בפעם הראשונה, כדאי, אם אפשר, לתת לילדים להתנסות לישון לבדם אצל אצל סבא/ סבתא /בני דודים, כך יתרגלו את העצמאות שלהם ואתם תוכלו להרגיע את החרדות שלכם בסביבה בטוחה מבחינתכם ולא להעביר אותן אל הילד.
אחת הדאגות הגדולות של הורים ששולחים את הילדים לישון בבית זרים, היא סוגיה חשובה -איך הם שומרים על עצמם? האם זה בית בטוח? אלו שאלות לגיטימיות, וחשובות, ואין פלא שמתעוררות לאור הדברים ששומעים ורואים בחדשות. אז ראשית עבורכם, ההורים. שאלו את עצמכם כמה אתם מכירים את הבית אליו הולכים. האם אתם מכירים את ההורים? יודעים כמה ילדים ובאיזה גילאים הילדים באחרים בבית? דאגו לעשות היכרות עם ההורים המארחים, לפחות שיחת טלפון, תיאום ציפיות. שלא לדבר על לדעת את שמותיהם של ההורים ולוודא שהילד מכיר אותם.
ברור שלא תוכלו לעשות תחקיר בטחוני אבל אם הילד או הילדה שלכם צעירים, ורק מתחילים להתנסות בחוויית השינה אצל חברים, אפשר להכין איתם שאלות שישאלו את החבר כדי להתכונן (כמובן לשוחח עם ההורים לפני כן ולהסביר שאתם עושים הכנה כדי לפוגג חששות): כמה אחים יש בבית, באיזה חדר ישנו? מתי תבואו לקחת אותם למחרת? באיזה שעה מגיעים בערב?
מעבר לכך, יש לא מעט דברים שניתן לומר לילד, שירגיעו אותו ואתכם וילמדו אותו בכלל, לחיים, לשמור על עצמו. כאשר הוא או היא צריכים להתלבש או להחליף בגדים, עושים זאת במקלחת או בשירותים, או בחדר עם דלת סגורה, כדי לשמור על הפרטיות שלהם. לסגור דלת כאשר הולכים לשירותים, להעדיף להתקלח בבית, לפני שהולכים לחבר. חשוב שלא להנחיל פחדים שלא לצורך ולכן אין צורך לפרט בהסברים מה עלול לקרות אם לא ישמרו על פרטיות. אלא, לומר שכך כולם מרגישים בנוח, ושומרים אחד על המרחב של השני כדי שיהיה להם נעים וירצו להיפגש שוב לשינה משותפת.
דבר חשוב נוסף הוא ללמדם איך עומדים על הגבולות שלהם או איך ומה אומרים אם משהו לא נעים להם. אם האוכל לא טעים, אם הם עייפים מדי והחבר לא רוצה ללכת לישון, אם לא נרדמים או אם חשוך להם מדי בחדר. חשוב שירגישו שהם יודעים למי לומר ואיך אומרים וילד ביישן- עדיף לתרגל איתו בבית, לשאול אותו מה רוצה לומר להורים של החבר ולוודא שמרגיש בטוח לפנות אליהם.
עם הכנות נכונות, כמובן כל ילד לפי האישיות, רמת הביטחון וההעדפות שלו, שינה משותפת עם חברים יכולה להיות חוויה נהדרת, ומצמיחה לכל הצדדים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית בכירה בירושלים
התמחות: טיפול פסיכולוגי בנוער ומבוגרים מכל המגזרים: חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, משברי חיים, דימוי עצמי, יחסים
אזור בארץ: מרכז,ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
מניסיוני הרב בטיפול פסיכולוגי בנוער ובמבוגרים רכשתי אמונה עמוקה, כי בעצם החלטת אדם להגיע לטיפול ולהשקיע בו הוא יצליח בעזרת המטפל ל
פסיכותרפיסט מוסמך, מטפל בתנועה
התמחות: טיפול במבוגרים ומתבגרים. טיפול בטראומה, דיכאון, חרדה,משברים, קושי חברתי ,זוגיות, הפרעות אכילה, פגיעו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, פרדס חנה והסביבה, בכל הארץ (און ליין)
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפל מעל 20 שנה. מדייק ולומד דרכים כדי להשיג תוצאות מעולות בכל טיפול. במוקד: איך לפגוש רגשות קשים, איך לבטא רגש, מה המקור של
מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: ד''ר איריס שביט שדמה, מנהלת ''מכון שדמה''
מציעה שירותים של אבחון דידקטי, פסיכו דידקטי ואבחון קשב.
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
מאבחנת דידקטית לקשיי למידה. אני פועלת מתוך אמונה שהבאת תועלת לסביבה זה הדבר החשוב ביותר לאדם ובדרך זו משתדלת להגיע ליכולות של כל א
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם אתם נמצאים בזוגיות רעילה? חלק ראשון צוות על הספה
המונח "זוגיות רעילה" הפך נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות ומופיע לא פעם בטורי דעה, מאמרים אקדמיים ושלל כתבות בעיתונות וברשת. מהי בעצם זוגיות רעילה? איך תדעו שאתם חיים בתוך זוגיות כזו?
השפעת הנרקיסיזם הפוליטי על מצב הרוח הלאומי שלנו אהרון רוי ספונגין, Ph.D.
נראה שאחת הסיבות לתוצאות הבחירות האחרונות היא שלא נוצרו קואליציות פוטנציאליות, וזאת משום שכל מפלגה בנפרד היתה מחוברת מדי לאג'נדה שלה, ואף לא אחת החזיקה בחזון שמתאר פשרה. זה הביא להפסדו של השמאל. הימין, במקביל, הפך לימין קיצוני
מהן לקויות הלמידה, למי מגיע אבחון, ומה הקשר להפרעת קשב וריכוז? צוות על הספה
כולנו מחפשים להצליח בכמה שפחות מאמץ. אבל כשזה נוגע להתאמות יש רק אנשים מסוימים שצריכים לקבל אותן - והם התלמידים עם לקויות הלמידה. במאמר הבא ננסה לעשות קצת סדר בבלגאן ולהבין מהן לקויות הלמידה, למי מגיע אבחון, ומה הקשר להפרעת קשב וריכוז?
מתבגרים וסמארטפון חלק ב' יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אוקי, אז הבנו שהסכנה עיקרית הטמונה בשימוש בסמארטפון לא נובעת מחשיפה לתוכן לא ראוי, פגיעה בזיכרון וכדומה אלא מפגיעה בבחירה החופשית, האינטימיות והאמפתיה שלנו, ובמילה אחת, אנושיות. ומה בתכל'ס ההשלכות על חיי היומיום של הילדים שלנו?