
זרות פנימית – להיות אני מבלי להכיר את עצמי
סיון ירום - עובדת סוציאלית קלינית
לפעמים החיים נראים בסדר, הכל מתנהל "כמו שצריך" אך בפנים ישנה תחושה שמשהו לא שלם וטוב. השלווה הפנימית חסרה.
כשתינוק נולד לעולם הוא מביא ייחודיות וקסם השמורים רק לו, לרוב מדובר ברגע מרגש מאד. המבוגרים סביב מתבוננים בתינוק הקטן, מתפעלים מכל גיהוק, פיהוק וחצי חיוך שהוא מעלה וכך נצרבת בו תודעה ראשונה לגבי קיומו. הוא כאילו אומר לעצמו - אם אחרים מתבוננים עלי, מתפעלים ממני ומחייכים אלי כנראה שאני קיים. התינוק מקבל יחס ואהבה, הוא שומע את הוריו מדברים ואומרים לו משפטים שונים המתארים את מה שעובר עליו כדוגמת; "אתה בוכה כי אתה עייף". בכך הם מתחילים ללמד אותו על הקשר בין התחושה הפנימית שלו לבין ההתנהגות.
מתן מילים להתנהגות מאפשרת לתינוק ללמוד מה עובר עליו. כך הוא לומד לחבר בין הפעולה לרגש ונחשף מהרגע הראשון לעובדה שיש תחושות ורגשות שונים בתוכו.
ישנם מקרים בהם התינוק גדל בסביבה שממעטת להסביר לו מה עובר עליו. כאשר הוא עצוב, נעלב או אפילו עייף הוא עשוי להישאר לבד עם תחושה קשה של מועקה, שאין לה מילים. אף אחד מאיתנו לא נולד עם מילון רגשות ותחושות ולכן הדרך היחידה לדעת ולזהות מה קורה בעולמנו הפנימי הוא רק כאשר מלמדים אותנו.
הרבה מאד אנשים מתמודדים עם קושי לתאר מה הם מרגישים, האם הם חסרי אונים, מתוסכלים, עצובים או לחוצים? אדם יכול להסתובב שנים רבות ולהרגיש שהוא "בסדר" אך למעשה עולמו הפנימי נשאר בגדר תעלומה והוא חי עם חלקים בתוכו שהוא אינו מכיר ואינו מבין. נגדיר חוויה זו בשם "זרות פנימית" – להיות אני מבלי להכיר את עצמי.
לא פעם אנו פוגשים אנשים שמתקשים לדבר על עצמם, הם ירגישו שאינם יודעים לתאר מה עובר עליהם והרבה פעמים "לא יהיה להם אכפת". הסביבה תחווה אותם כ"חסרי עמוד שידרה", אך למעשה אלו אנשים מאד מבולבלים. הם למדו לאורך חייהם שהם לא חשובים, שרגשותיהם הם עניין שולי ושהאחרים יודעים טוב יותר מהם.
כשאדם מרגיש זרות פנימית הוא יכול להגיד לעצמו: המשפחה לא מבינה אותי, החברים לא מכירים אותי וגם אני, לפעמים, לא יודע מי אני באמת.
חשוב לומר שיש ביטוי נוסף לחוויית הבילבול. בשונה מאלו שתואר לעיל, ישנם אנשים שיהפכו את היוצרות ויהיו דווקא הדומיננטיים ביותר בסביבתם. אנשים המגיעים ממחסור רגשי עמוק יתנהלו על פי משוואה לא מודעת: אם אני לא במרכז תשומת הלב = אני לא קיים. מדובר במנוע פנימי חזק שכמו מכריח את האדם להיות במרכז. כשהדבר מתועל באופן חיובי נראה את אותם אנשים בתפקידים חברתיים מרכזיים כמו "הפסיכולוג" או "הליצן" של החבר'ה. אך כאשר הדבר מקבל כיוון שלילי נראה זאת בהתפתחות דפוסים עברייניים, בעיות משמעת בגיל ההתבגרות ובשלל ביטויים תוקפניים ובריונות בחיי היום – יום.
לפעמים החיים נראים בסדר, הכל מתנהל "כמו שצריך" אך בפנים ישנה תחושה שמשהו לא שלם וטוב. השלווה הפנימית חסרה.
כשאנחנו באים להבין את השלכותיה של חוויית הזרות על מערכות יחסים, כדאי לחזור לאותו ילד שקיבל מענה מצומצם למצוקותיו. ילד זה למד להטיל ספק ביכולותיהם של אחרים לסייע לו ולכן יתקשה מאד בבגרותו לבקש ולקבל עזרה. מבוגרים עם קושי מהסוג הזה מתמודדים הרבה פעמים עם מערכות יחסים המאופיינות בחוסר איזון, קושי במתן אמון וריחוק רגשי.
המפגש בתוך קשר קרוב עונה על צורך עמוק להיראות ולהיות משמעותי. כשאנו מגיעים לקשר ולא מאמינים שיש אדם שיכול לראות אותנו ולענות על צרכינו הרגשיים אנו עשויים לחוות בדידות גם כשאנו בתוך מערכת יחסים.
מערכות יחסים בריאות נבנות על הדדיות, אמון, ביטחון ואינטימיות. פעמים רבות מתקיים תהליך מקביל בו מצד אחד יש רצון לחיות בזוגיות אך מצד שני קיים קושי להכניס אדם אחר לחיים. תקופת החיזור, שמאופיינת לרוב ברומנטיקה ויצירת אינטימיות, תהיה מלווה דווקא בהרבה מאד מבחני אמון וחשדנות; האם הצד השני עומד במילה שלו, האם יקבלו אותי כמו שאני, האם מבינים אותי? תקופת החיזור היא לא פשוטה לשני הצדדים. על פניו נראה כי הצד "הבודק" נהנה מעמדת כח אך למעשה הוא מונע מפחד להיפגע. לכן, כאשר השניים יצליחו להחזיק מעמד ולצלוח את מבחני האמון יקרה מהלך מרפא ושני הצדדים יזכו לממש את הפוטנציאל של הקשר ביניהם. הדרך היא לא פשוטה. בניית אמון, חשיפת העולם הרגשי והפחתת החרדה לוקחים זמן. לרוב, המאמץ וההתמדה משתלמים.
להיות זר זה להיות במקום לא מוכר, חוויה מלחיצה אך גם מסקרנת. למרות שהנפש היא חלק מאיתנו, לא כולם מכירים אותה. בטיפול רגשי ניתן להכיר את העולם הרגשי, לתת שמות לרגשות וללמוד להתמודד איתם. עם הזמן תהיה תחושה שיש סדר במה שמרגיש כאוטי ומבלבל. המפגש הטיפולי הקבוע וההיכרות האישית תורמים לתחושת ביטחון ומייצרים מרחב בו ניתן להתאמן על בניית קשר כך שבעולם "האמיתי" המשימה הופכת לקלה ומוכרת יותר. מי שבא לטיפול עם תחושת זרות ושאינו מכיר את עצמו, יזכה לבנות קשר עם האדם החשוב ביותר – הוא עצמו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית מומחית לילדים מתבגרים ומבוגרים
התמחות: חרדה, דיכאון, דימוי עצמי, משברים, אובדן, OCD, טראומה, וויסות רגשי, קשב וריכוז, הדרכת הורים, טיפול פ
אזור בארץ: אזור השרון, עמק חפר, רמת גן
שפה: עברית
אני פסיכולוגית בכירה, עם ניסיון של למעלה מ-20 שנות טיפול במבוגרים, מתבגרים וילדים ובהדרכת הורים. מדריכת פסיכולוגים. משלבת טיפול פס

עובד סוציאלי קליני
התמחות: חרדה ופוביה,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה, חדרה ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך, MSW+PhD בעבודה סוציאלית עם התמחות קלינית בילדים ומשפחה. אני מאמין שריפוי מתרחש בתוך קשר. אני עובד מכל הלב משנ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פסיכולוגיה חיובית צוות על הספה
כולנו זוכרים את המבוגרים מסביבנו מסבירים לנו, כילדים, שחשוב לדעת להיחלץ מצרה או משבר, אך חשוב אפילו יותר להימנע מליפול אליהם מראש. גישה זו עומדת בבסיס הפסיכולוגיה החיובית – זרם פסיכולוגי שמתמקד במניעה ועוסק בחיזוק החוסן הנפשי של האדם, גם כשאינו חווה קשיים רגשיים ואינו זקוק לטיפול.
מזון לנפש. אכילה רגשית דינה רחמני זילברשטיין, מטפלת באמנות MA.
מה זו בעצם אכילה, ולמה אנחנו אוכלים? אכילה היא התנהגות וככזו, היא עונה על צורך. על אילו צרכים עונה האכילה עבורנו?
מה זה פסיכולוג תעסוקתי ומתי כדאי לפנות אליו? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
במאמר זה אבקש להכניס אתכם לעולם המרתק של תחום התמחות מוכר קצת פחות – פסיכולוגיה תעסוקתית ולתאר לכם את תפקידו של פסיכולוג תעסוקתי. מהו תחום התמחותו? ומתי וכיצד הוא יכול לסייע גם לכם?
חמישה תרגילים שיעזרו לכם להתמודד עם המתח הנפשי צוות אתר על הספה
בשבועות האחרונים רובנו מתקשים לנער מעלינו את תחושת המתח והדאגה ולהרגיש רגועים כפי שידענו להיות בעבר, המתח הנפשי המצטבר לאורך זמן עלול לגרום לנזק נפשי ולכאבים פיזיים, ביניהם שרירים תפוסים, כאבי ראש ועוד, החדשות הטובות הן שיש מה לעשות כדי להירגע ולהפחית את המתח