ממש כמו שריר בגוף, ביטחון עצמי הוא דבר שניתן לתרגל ולחזק בכל יום, וזו עבודה שנמשכת לאורך כל החיים.
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.
להרגיש בטוח מבפנים
ביטחון עצמי זו תפיסה פנימית, הכוללת אמונות ומחשבות, שבה האדם חווה את עצמו כבעל יכולת ומסוגלות להצליח ולהתפתח בתחומי החיים. ביטחון עצמי הוא תכונה נרכשת ומשתנה המתבטאת במצבי חיים שונים כמו קשרים בין חברים, בני זוג ומשפחה, הצלחה בעבודה ובעסקים, קבלת החלטות, פיתוח כשרונות ועוד.

אדם שיש לו בטחון עצמי גבוה מכיר ומאמין ביכולות הקיימות בו וסומך על עצמו ועל יכולתו לממש אותן. לעומתו אדם בעל ביטחון עצמי נמוך מרגיש ספק וערעור באשר ליכולותיו וכשרונותיו. כדאי לדעת שביטחון עצמי אינו חייב להתבטא בכל תחומי החיים של אותו אדם, ייתכן מצב בו אדם מרגיש בטוח לעמוד מול קהל או לבקש העלאה בשכר אך הוא אינו בטוח במראה החיצוני שלו. הדבר תלוי באוסף האמונות הפנימיות שהאדם סיגל לעצמו בנוגע לאותו התחום.
הגורמים לביטחון העצמי
ביטחון עצמי מתפתח החל מגיל הינקות, והוא משתנה במהלך החיים, בעקבות הפרשנות שלנו לארועי החיים. בגילאי הינקות והילדות, המשפחה והחברים הם השותפים העיקריים לעיצוב תפיסת העצמי שלנו. באמצעות אמירות ויחס חיובי או שלילי, נוצרו אצלנו אמונות פנימיות לגבי עצמנו, מי אנחנו, האם אנחנו טובים, במה אנחנו טובים, במה אנו לא מוצלחים והאם אנו יכולים לסמוך על עצמנו. עם הזמן, כבוגרים, יש לנו בחירה עם אילו אמונות להשאר ומאילו אמונות ניתן להשתחרר, מפני שהן אינן משרתות אותנו יותר ואף מפריעות. במהלך החיים ישנם גורמים נוספים אשר משפיעים על רמת הביטחון העצמי, כמו מחלה גופנית או נפשית, פרידה מחבר או בן זוג,
אובדן של אדם קרוב, אבטלה, פיטורין, גירושין ועוד. במצבים אלו טבעי שהביטחון יורד וגם בהם, עם סיוע מתאים, ניתן לעשות עבודה עצמית ולחשב מסלול מחדש לעבר ביטחון עצמי חזק יותר.
אז איך מעלים את הביטחון העצמי?
ממש כמו שריר בגוף, ביטחון עצמי הוא דבר שניתן לתרגל ולחזק בכל יום, וזו עבודה שנמשכת לאורך כל החיים. כדי להצליח להרגיש בטוחים בעצמנו, כדאי להזכיר לעצמנו כל יום שאנו טובים ומשמעותיים מעצם קיומנו, להכיר בתכונות, היכולות, הכשרונות שייחודיים רק לנו ולחשוב איך אפשר להביא אותם לידי ביטוי. כמו כן, אפשר לחפש חוויות הצלחה שכבר חווינו ולהתמקד בהן. אך ביטחון עצמי לא מגיע רק מישיבה על הספה ואמירת משפטי חיזוק. כדאי גם להעז ולעשות מעשים בפועל שיעצימו אותנו כמו להתקשר לחבר למרות חשש מדחייה, לפתח כשרון חבוי או להעז להגיע לראיון עבודה. מי שמנסה ומעז לעשות דברים יוצר בתוכו חוויות של הצלחה. חשוב גם לא להשוות את עצמנו לאחרים אלא להתרכז אך ורק בחיים שלנו ולהיות אלה שנותנים לעצמנו את האישור. כמו בכל תכונה פנימית, לא תמיד נוכל לפתח ולהעלות ביטחון עצמי לבד, ולעתים זה גם נעים יותר לעבור את התהליך עם אדם נוסף. במקרים אלה כדאי ללכת למטפל רגשי
ובאמצעות הטיפול לקבל את ההעצמה והביטחון החסרים.