
סכיזופרניה – המחלה והחיים שאחריה
צוות על הספה
אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה ומחלות נפש אחרות משתפים כי שיקום וטיפול נכון מונע אישפוזים.
במילים כנות אלו, תיאר אדם המתמודד עם סכיזופרניה את המחלה. אך גם התיאור הזה, אפוף במעין מעטה של מסתורין-חוסר ידיעה.
אין תמימות דעים בקשר לגורמים לסכיזופרניה. כמו הפרעות ומחלות רבות שקשורות בנפשו של האדם, מייחסים אותה למשתנים גנטיים וחברתיים. לעוני לדוגמה, יש קשר חזק לסכיזופרניה. אך יחד עם זאת, ניתן לראות כי הסכיזופרניה אינה בוחרת לה נתח חברתי מסוים ומתמקדת בו והיא חולשת על פני סוגי אוכלוסיה שונים בעלי מטען גנטי שונה ובעלי מרכיבים פסיכוסוציאליים שונים.
ניתן לאמר בזהירות, כי הפוטנציאל הגנטי מקנן אצל אדם מסויים. כאשר ייחשף אותו אדם לאירוע טראומתי כלשהו, בעוצמה כזו או אחרת, הוא יידרש להתמודד איתו, מנטלית, באופן שיטיב עימו ויקטין את הפגיעה עד כמה שניתן. אדם שאינו פנוי לטפל ולעבד – אפילו באופן לא מודע – את האירוע שחווה, מקשה על נפשו להתמודד. הקושי הרב מול ההתמודדות, יחד עם הדחף האנושי לקיום ושלווה נפשית שוסעים את הנפש לשניים.
מכאן מגיע שם המחלה – סכיזו = חצוי פרניה = נפש ובעברית – נפש שסועה.
סכיזופרניה בעצם גורמת להזיות שמיעה או ראיה ופוגעת בתהליכי חשיבה תקינים. כפועל יוצא מכך, גם ההתנהגות משתנה לעיתים. כדאי לזכור כי ישנם סימנים חיצוניים שאינם פועל יוצא של המחלה, אלא של תופעות לוואי הנובעות מהטיפול התרופתי.
בעבר, עולם הרפואה כלל לא ידע כיצד לגשת לטיפול בסכיזופרניה. אנשים שמתמודדים עם סכיזופרניה נידונו לחיי תלות ברופאים ובמוסדות פסיכיאטריים שונים.
במהלך שנות החמישים של המאה הקודמת החלו להופיע תרופות פסיכיאטריות. עד היום הטיפול הקונבציונאלי המקובל לסכיזופרניה הוא טיפול תרופתי כזה או אחר, שבעצם נועד לטפל בתסמיני המחלה בלבד ולא בסכיזופרניה עצמה, המוגדרת כמחלה כרונית.
יחד עם כל זאת, צריך לזכור כי התרופות שמטפלות בתסמינים אינן מטפלות במוטיבציה, בחדוות החיים, בתחושת המסוגלות, בעצמאות ועוד ועוד גורמים נפשיים שנפגעים בצורה עקיפה מהסכיזופרניה בשל התלות בטיפול ובמחלה.
בעשרים השנים האחרונות החלה מגמה של שיקום בקהילה. שיקום בקהילה פירושו, חזרה לחיים נורמטיביים עד כמה שניתן. את הנורמה, האדם מגדיר ובוחר לעצמו בתוך החברה בה הוא חי. חזרה שכזו, ע"פ בחירותיו של האדם עצמו, נקראת החלמה.
לשירותי השיקום בקהילה מתלווים מטפלים שונים. מטפל CBT לדוגמה, שיוצר קשר כנה ועמוק עם מטופל שמתמודד עם סכיזופרניה, עשוי לסייע בידו להגיע ליעדים ומטרות גבוהים מאוד בשלל תחומי החיים. יש להניח שהמטופל יצטרך לכדורים לאורך הדרך והאצבע תהיה על הדופק, אך איכות וסגנון חייו ישתפרו חזרה לבלי היכר.
אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה ומחלות נפש אחרות משתפים כי שיקום וטיפול נכון מונע אישפוזים.
ד"ר פטרישיה דיגן, לדוגמה, התאשפזה במוסד פסיכיאטרי ובאישפוזה השלישי, אמר לה הרופא: "את לוקה בסכיזופרניה, באמצעות התרופות אולי תוכלי להמשיך להתקיים...". דיגן מתארת כיצד ליבה נשבר עם אבחנת הרופא ואיתו גם כל חלומותיה. צעד צעד החלה דיגן לצעוד במסע חייה, כיום היא ד"ר לפסיכולוגיה ומרצה מוערכת לפסיכיאטריה ופסיכולוגיה. ממובילי תנועת ההחלמה.
אחת ממטרותיה המוצהרות של דיגן היא שהחברה תדע להכיל ולקבל את האנשים שמתמודדים עם סכיזורפניה. וכי אנשי המקצוע יראו באנשים המתמודדים עם סכיזופרניה שותפים מלאים לקבלת ההחלטות ובנית תכנית הטיפול שלהם עצמם.
כשאנו שומעים על חבר או בן משפחה שמתמודד עם סכיזופרניה, מוטלות עלינו החובה והזכות לסייע לו לחזור למסלול חייו הנורמטיבי. חזרה כזו שתיטיב עימו, תמנע את האישפוז הבא, תקנה לו שוב את השליטה על חייו ותסדר את המילה מחלה להחלמה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית ומומחית לטיפול בחרדות ומשברי חיים
התמחות: חרדות, חרדה חברתית, משברי חיים, מעברים ושינויים, דימוי עצמי, קשיי קשב וריכוז, טיפול בטראומות, בריאות
אזור בארץ: רעננה, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, השרון
שפה: עברית
טיפול רגשי וטיפול cbt במבוגרים, מתבגרים וילדים במצבי משבר וחרדות - הבנה של הקושי עמו מתמודדים הכוונה, ייעוץ, ליווי וטיפול נפשי. מ

מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: אבחון וטיפול לכל הגילאים כולל מבוגרים במגוון שיטות מתחום הפסיכולוגיה החיובית( NLP ) ומתחום גופנפש -ב
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
אני מציעה מרחב טיפולי לילדים, נוער ובוגרים. שיטת הטיפול מגוונת ונטולת סיסמאות. מוצאת את אפיק התקשורת המתאימה לכל אדם בנפרד, לומד

פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת רגשית, MA בייעוץ חינוכי
התמחות: טיפול בחרדות ובדימוי עצמי נמוך, לקויות למידה קשב וריכוז, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול
אזור בארץ: טבעון, רמת ישי, יוקנעם, עמק יזרעאל, אזור הצפון
שפה: עברית
טיפול בילדים, נוער ומתבגרים , בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, חרדות, דימוי עצמי, מעברים ושינויים, התמודדות עם קשב וריכוז, הדרכת הור

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי ו/או משפחתי, קהילת הלהט''ב , פרק ב', התמודדות עם גירושין, קשיים במערכות יחסים, בעיות תקשו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ע''י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, מלווה זוגות המתמודדים עם שחיקה, משברים, גירושין, מסייעת לשיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך להציל את הנישואים בעזרת טיפול זוגי צוות על הספה
זוגות רבים נמנעים מהגעה לטיפול זוגי מתוך מחשבה שהנישואים כבר אבודים ולא ניתן להציל את הקשר בשום דרך. אנחנו פה כדי להזכיר לכם שיש מה לעשות – במניעת וצמצום המשברים הזוגיים מלכתחילה ובטיפול בהם לאחר שהתעוררו.
ילדים לא מקובלים הילה שבורון
השבוע שודרה בטלויזיה תוכנית ראיונות ותחקירים העוסקת בילדים לא מקובלים חברתית, ילדים שעברו חרמות והתעללות חברתית בבית הספר. אין ספק שזה נושא בוער המעסיק הורים רבים. כל הורה רוצה שילדו יהיה מקובל, פופולרי, מוקף חברים.
גירושים טובים – יש חיה כזו? צוות על הספה
פירוק הקשר הזוגי, בעיקר כאשר יש ילדים משותפים, מעמת את בני הזוג לשעבר עם מערכת שלמה של אמונות, ערכים וציפיות שהתנפצו ומציב מראה הנוגעת בפחדים העמוקים ביותר בנפש. יש צעדים בהם תוכלו לנקוט כדי למזער נזקים ולהצליח להתגרש בצורה הטובה ביותר שאפשר
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.