הדימוי ועצמי
צוות על הספה
ככל שיקטן הפער בין האני הריאלי לאידיאלי, כך יגדלו הביטחון, היוזמה ותחשות המסוגלות. כל אלו יובילו לדימוי עצמי חיובי. דימוי עצמי כזה שמאפשר לאדם לחיות בצורה חיונית ולגדול מתוך תפיסתו את עצמו ויכולותיו.
הדימוי העצמי של אדם כלפי עצמו מתגבש כאמור בגיל ההתבגרות, אך הוא נבנה במהלך השנים והתחקות אחריו תיקח אותנו הרבה שנים אחורה בחיי האדם.
בהיות האדם תינוק בסוף שנתו הראשונה, מתחיל להיגמל מחלב האם ומפתח תהליך נפרדות ממנה, בסופו יכיר כי הוא ואימו כבר אינם מחוברים בצורה פיזית. דרך האם ישליך התינוק את התובנה הזו על שאר הגורמים בחייו. לאחר מספר חודשים עד שנה, יחל הילד בתהליך היפרדות נפשית וירכוש את ההבנה שלאימו ולו רצונות וצרכים שונים. בשלב זה מתקבע ה'עצמי' של התינוק.
ה'עצמי' של התינוק מתחיל להתגבש ויחד איתו גם הגורמים השונים בסביבתו. קביעות אובייקט, בו הילד מבין באופן שיכלי כי האובייקטים בחייו הם קבועים, הוא מרכיב חשוב מאוד בגיבוש הזה. או-אז, מתחיל הפעוט להתייחס לרצונותיו וצרכיו האישיים ולזהות את עצמו על כל מרכיביו.
כך, כשהפעוט מכנס בעולמו את עצמו ואת הגורמים בסביבתו, הוא מתחיל לפתח את התכונות והמחשבות כלפי עצמו באמצעות התנהגויות, תקשורת, רגשות, תגובות, יחסים שונים ועוד מרכיבים אנושיים – שלו ושל הסביבה.
הלמידה והייחוסים האישיים הללו באים לידי ביטוי לאורך שנות החיים בצורות מגוונות.
ניתן לומר כי התנהגות האדם תשתנה בחברה מסוימת לפי הדימוי העצמי האידיאלי שלו כלפי החברה בה הוא נמצא כרגע והחלק שהוא לוקח בה; מה שנקרא בשם 'עצמי כוזב'. דוגמה להשערה זו אפשר להשאיל מכור ההיתוך הישראלי – קצין שמפקד על מספר טירונים יתנהג כפי שהוא תופס את עצמו כקצין ("קצין טוב הוא שתקן ורציני, לכן אהיה שתקן ורציני") ואילו בסביבת משפחתו יתנהג כפי שהוא מגדיר התנהגות של בן משפחה. ההבנה הזו עשויה להוליד מבוכה או חוסר אונים, כאשר אדם שדימויו העצמי אינו מגובש דיו ייכנס לחברה שאינו שייך אליה ולא מכיר את התרבות והיחסים שבה ובעצם לא יודע להגדיר את האני האידיאלי שלו על-פיה. יחד עם זאת, מחקרים הראו כי אדם המטשטש את דימויו הריאלי לחלוטין לטובת הדימוי האידיאלי בקבוצה אליה משתייך, יציית לפעולות ומשימות שלא היה מעלה כלל על דעתו לבצע כשהוא מזהה את עצמו כאדם פרטי.
ככל שיקטן הפער בין האני הריאלי לאידיאלי, כך יגדלו הביטחון, היוזמה ותחשות המסוגלות. כל אלו יובילו לדימוי עצמי חיובי. דימוי עצמי כזה שמאפשר לאדם לחיות בצורה חיונית ולגדול מתוך תפיסתו את עצמו ויכולותיו.
ישנם מקרים שונים בהם אדם חש דימוי עצמי שלילי. דימוי עצמי כזה נוצר מביקורות שאינן מותאמות, האשמה ממקור סמכות, שיפוטיות ועוד גורמים סביבתיים שליליים. דימוי עצמי שלילי עלול לגרום לחוסר אונים נרכש ותחושות שליליות בקשר למסוגלות והצלחה. דימוי עצמי לבילי, המתאפיין בחלוקה דיכוטומית לטוב ורע ותנודתיות ביניהם, יכול להעיד על הפרעות אישיות דוגמת הפרעת אישיות גבולית.
כאמור, דימוי עצמי הוא דינאמי ועשוי להתקבע מחדש באמצעות תהליכים שונים. תהליך שיכול להשפיע בצורה חיובית על הדימוי העצמי הוא קשר טיפולי מסייע הממוקד בתפיסת האדם את עצמו ועולמו.
הדימוי העצמי הריאלי והאידיאלי ומה שביניהם הם כמעין חלון אל נפש האדם. איננו יכולים להחליט כיצד החברה תתנהג או מה כולם יחשבו מחר או מחרתיים בקשר לנושא מסוים. אך אדם יכול לפתוח את החלון אל הנפש, להכיר את הפרטים שבה ולצאת איתם לטיול גיבוש כזה שיאחד את העצמי שהוא. דבר שיביא חוסן נפשי שיסייע לעמוד בשינויים התכופים של מצב רוח החברה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: טיפול במבוגרים ובני נוער (מגיל 16 ומעלה) החווים קשיים רגשיים, דילמות, משברים ב: זוגיות, עבודה, זהות,
אזור בארץ: חדרה, פרדס חנה, חריש
שפה: עברית
מטפלת באנשים המתמודדים עם דפוסים מעכבים, תחושת דיכאון ותקיעות, ביקורת עצמית, קושי בזוגיות ועוד. מאמינה בטיפול במרחב מכיל ולא שיפוט
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מטפלת במבוגרים,מתבגרים וילדים במשברי חיים,חרדה, דיכאון, פוסט טראומה,קשיים במערכות יחסים ,זהות מינית,
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
אני עו''סית קלינית. מטפלת במבוגרים.ות מתבגרים.ות וילדים.ות . מאמינה בטיפול קשוב ורגיש, ביצירת מרחב תומך לעולם הפנימי והתבוננות שמ
עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, קשיים במערכות יחסים, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי ח
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית
מטפלת מנוסה במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם משברי חיים, דכאון, חרדה, פוסט טראומה, שאלות על הזהות המינית וקשיים ביחסים. אני מאמינה כ
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, קשיים ביחסים, פוסט טראומה, בעיות שינה, בעיו
אזור בארץ: חיפה, מרכז הכרמל, אזור הקריות, מטפל אונליין
שפה: עברית
טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים. טיפול במשברים, קשיים בזוגיות, מעבר בין שלבי החיים. טיפול בחרדות, דיכאון, קשיים בדימוי עצמי ותחושת
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך עוזרים לילדים להתמודד עם הבידוד? עצות שחשוב לקרוא צוות על הספה
לפניכם טיפים חשובים לתמיכה בילדים ובנוער בתקופת הקורונה – כך תאפשרו להם לצמוח ולהשיג את המיטב, גם בתקופה הקשה שהעולם עובר בעקבות הוירוס.
צמא לאהבה? סיפוק ואי סיפוק של צרכים רגשיים ד"ר ליאת יכניץ
לכולנו יש מגוון של צרכים: גופניים, חברתיים, רגשיים. צורך תמיד דורש מענה. אדם צמא חייב לשתות. כשתחושת הצמא עדיין חלשה אפשר לדחוק אותה הצידה, אבל ככל שהצורך יתגבר, היכולת להתרכז במשימות אחרות תלך ותצטמצם ובשלב מסוים הדבר היחיד שיעסיק את האדם יהיה הצורך לשתות
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.
יועצת זוגית או מטפלת זוגית? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר זוגות הפונים לעזרה סביב קשיים שחווים ביחסים ביניהם, קשיי תקשורת, שחיקה של הזוגיות או קשיים שקשורים לאורח החיים המודרני שדוחף אותנו כל הזמן לרצון להשיג עוד ועוד, ולחפש ריגושים חדשים