שיטת EMDR היא ייחודית בכך שהיא מנסה לפתור את הבעיה מהשורש, ברמה התאית במוח – היכן שנוצר הזיכרון השלילי הלא מעובד.
מאז התאונה, החיים של א' לא חזרו להיות מה שהיו. ש' סובלת מפרידה מאהוב ליבה ואינה מצליחה להתנתק מהזכרונות המציפים אותה. ד' עברה ילדות אלימה החוסמת אותה בקשרים בין אישיים כיום. למקרים אלו ולמקרים דומים להם,
מוצעים כיום טיפולי נפש שונים. EMDR היא אחת מהן והיא נחשבת לשיטה ממוקדת לטיפול באירועי חיים קשים ברמות שונות. במאמר זה נכיר מקרוב את השיטה, במה היא שונה מטיפול פסיכולוגי, מה נעשה בטיפול עצמו ומי רשאי לטפל בה? המשיכו לקרוא.
מהי
שיטת EMDR?
EMDR - ראשי תיבות של Eye movement desensitization and reprocessing, ובעברית: הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים. שיטה זו פותחה על ידי הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו בשנת 1987, והוכחה כיעילה במחקרים רבים ההנחה היא שכאשר האדם חווה אירוע קשה, המוח לא השלים ולא עיבד את החוויה בזמן אמת, לכן רשמי האירוע נשמרים במוח וממשיכים להשתחזר לאורך השנים. באמצעות שיטה זו חושפים את הזכרונות שנוצרו בעקבות האירוע הקשה ומעבדים אותם מחדש כך שהם לא יפריעו יותר. השיטה מתאימה לטיפול בסוגים שונים של אירועים, החל מאירועים טראומטיים קשים, דרך בעיות נפשיות, ועד שיפור איכות החיים כמו העצמה אישית, הורדת חסימות ועוד. חשוב לדעת שהצפת האירועים הטראומטיים אינה מסוכנת ונעשית בצורה מבוקרת אך יכולות להיות תופעות לוואי כמו עייפות לאחר הטיפול.

ייחודיות השיטה
בטיפול הפסיכולוגי הרגיל, אדם מגיע למפגש שבועי שבו הוא מעבד את הקשיים באמצעות שיחה ויש עיסוק רב בסימפטומים של הבעיה. כמו כן, טיפול רגיל יכול להתארך שנים ארוכות. אמנם טיפול זה מקל ועוזר, אך לעתים מטופלים מדווחים שהבעיה לא נפתרה מהשורש, והיא ממשיכה להפריע להם. במצב כזה, יש צורך בעוד ועוד טיפולים. לעומת זאת, שיטת EMDR היא ייחודית בכך שהיא מנסה לפתור את הבעיה מהשורש, ברמה התאית במוח – היכן שנוצר הזיכרון השלילי הלא מעובד. יתרון נוסף הוא משך זמן הטיפול שיכול להיות קצר בצורה משמעותית מהטיפול הרגיל.
מהלך הטיפול
שיטת EMDR בנויה מ8 שלבים קבועים, אשר אורכם משתנה ממטופל למטופל, לפי דרגת החומרה של מצבו. בשלב הראשון המטפל מאתר את הזכרונות הטראומטיים ולפיהם נבנית תכנית טיפול. בשלב השני מתבצעת הכנה לטיפול והיא כוללת הסבר על הטיפול ובדיקה האם למטופל יש מספיק משאבים לעיבוד האירוע. משאבים יכולים להיות תמיכה משפחתית, עבודה מסודרת ועוד. בשלב השלישי בודקים את מדדיי האירוע הטראומתי ואוספים פרטים כמו תמונות, מילים ורגשות המתלווים לאירוע. כמו כן, מודדים עד כמה הזיכרון מפריע לאדם כשהוא נזכר בו. מדד זה נקרא SUD. השלב הרביעי הוא הקהיה, כאשר עיבוד החוויה נעשה בעזרת גירוי בי-לטרלי (דו אונתי) שמושג על ידי תנועות עיניים, תיפוף על הידיים, רטט בכפות הידיים או האזנה לצליל. כאשר מסתיים הגירוי המטופל מדווח על תגובתו לגירוי, שיכולה לכלול רגש, מחשבה או תמונה. השלב החמישי הוא התקנה שבו משלימים את העיבוד באמצעות מילים חיוביות. השלב השלישי הוא סריקת גוף שבו מוודאים שלא נשארו זכרונות ברמה הפיסית. השלב השביעי הוא סיום וסגירת הפגישה. בשלב השמיני מתבצעת הערכה מחדש המתרחשת במפגש הבא ובה בודקים את השפעת עיבוד הזכרון על המטופל והאם יש צורך לעיבוד נוסף.
מי רשאי לטפל בשיטה זו?
בשיטת EMDR רשאים לטפל מטפלים בעלי תואר שני טיפולי כמו עובדים סוציאלים, פסיכולוגים קליניים, קרימינולוגים קליניים ומטפלים בהבעה ויצירה, אשר עברו הכשרה בשיטה. ההכשרה בשיטה כוללת מספר דרגות ומומלץ לחפש מטפל אשר עבר יותר משני שלבים בהכשרתו. כמו כן, כמו בכל טיפול יש לשים לב להמלצות ולאיכות המטפל.