
אחרי החגים נתחיל טיפול
צוות על הספה
הפער בין מה שאנשים מראים לעולם דרך הרשתות החברתיות, לבין מה שאנחנו יודעים שקורה במציאות, הוא עצום ועדיין- הדברים שנראים "לכאורה" על דפי הרשת, מערערים אותנו ודוחפים אותנו לתחושת מצוקה.
מה יכול להסביר את העליה הזו בתקופה זו של השנה?
מחקרים ומאמרים רבים נכתבו על העונתיות שרואים בהתנהגות האנושית- מחקרים על עלייה בשיעור הגירושין בתקופות שנה מסוימות (גם כן, אחרי החגים), ומולה- עונה של חתונות, עלייה באבחון של מחלות דיכאון למיניהן, ועוד.
יכולים להיות מספר הסברים לעליה העונתית בפניה לטיפול רגשי ונפשי מיד אחרי החגים:
ראשית, יש משהו בראש השנה, בחגיגיות של החג הזה וכל החודש שבא אחריו, שמביא רבים לתכנונים, הכנות, ציפיה גדולה להפוך את החג, כמסמל את השנה שתבוא אחריו, לטוב ביותר שניתן. שהאוכל יהיה טעים, שהשולחן יהיה חגיגי. ראש השנה מלא בשימוש בסמלים שכולם בעלי אותה מטרה – לייצר תחושה שיש לנו שליטה על הדברים שיבואו עלינו בעתיד.
אבל לחיים יש זרימה משלהם, ומידת השליטה שלנו מאוד מצומצמת. בפועל, פעמים רבות החג מזמן לנו דווקא התבוננות בפער שבין ההכנות הרבות- למציאות. בין מה "שאמור להיות" לבין מה שאני רואה כשאני מתבונן על החיים שלי, על המשפחה שלי.
ימי החג מזמנים מתחים משפחתיים, הרבה הכנות, מי יזמין את מי, מי יכין מה, ומי השקיע יותר ומי פחות. ישנם תכנונים ומחשבות רבות לקראת בילוי ימי החג. מצד אחד- יש חופשות מרובות, הזדמנות נפלאה לבלות בחיק המשפחה, לנוח מהעבודה הקשה.
ומאידך, לפעמים הביחד האינטנסיבי הזה לא עובר חלק כפי שהיינו מצפים. עבור רבים, החג מציף מורכבות משפחתית שהיתה שם הרבה קודם, אבל עולה בווליום הרבה יותר גבוה, שדוחף להחלטה ל"עשות עם זה משהו".
היבט נוסף קשור למסכים ולנוכחותם האינטנסיבית בחיינו. אנחנו חיים בעולם וירטואלי. גם אם אני יודע ומודע לקשיים שלי בתוך המשפחה, כשאני מתבונן בפייסבוק, באינסטגרם, ורואה את התמונות שאחרים מעלים- אני "בולע" את הסיפורים שאחרים מספרים על עצמם ועל החג שלהם (אף אחד לא מעלה תמונה של רגעי המשבר), ומרגיש כאילו שרק אצלי זה לא עובד ככה. רק אצלי יש בעיות. שאצל אחרים זה קורה כמו "שאמור לקרות" אז למה אצלי זה כל כך קשה?
הפער בין מה שאנשים מראים לעולם דרך הרשתות החברתיות, לבין מה שאנחנו יודעים שקורה במציאות, הוא עצום ועדיין- הדברים שנראים "לכאורה" על דפי הרשת, מערערים אותנו ודוחפים אותנו לתחושת מצוקה.
הסבר נוסף הוא, שאפשר להסתכל גם על התקופה שמגיעה אחרי החגים, אחרי חופשות, כתקופה של "יישום החלטות". בזמן חופשה, כשאנחנו לא במירוץ מטורף אחרי הזמן, אפשר לעצור, להתבונן פנימה, לחשוב. פעמים רבים אלו הרגעים החשובים והמשמעותיים בהם אנחנו מבינים שצריך לעשות מעשה, ששינוי נדרש ושכדאי להתייעץ ולקבל עזרה כדי שהשינוי יהיה יסודי, מעמיק ונכון. זו סיבה נוספת שיכולה להסביר את העלייה בפניות לטיפול פסיכולוגי אחרי תקופת החגים.
עלייה בפניות לטיפול איננה דבר שלילי. להיפך. הבעיות לא נוצרו בגלל החג. החג אולי מעצים את התחושות ואולי מרגיע ומאפשר לקבל החלטות, אבל הדפוסים וההרגשות שאנחנו מבקשים לשפר בעזרת טיפול זוגי או טיפול פסיכולוגי, היו שם כמובן הרבה לפני החג. ההחלטה לפנות לעזרה, לטיפול, היא ההחלטה להרגיש טוב. לעשות מעשה למען איכות חיים טובה יותר, לשמירה על עצמי ועל המשפחה שלי, ואלו צעדים מבורכים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני ומטפל זוגי
התמחות: חרדה, טראומה, משברים, דריאליזציה, דיכאון, קושי בינאישי, טיפול זוגי, בעיות במיניות, ופיתוח מנהלים. מט
אזור בארץ: רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
אני מאמין בתהליך טיפולי מעורב והדדי המאפשר פיתוח חוסן נפשי, פתיחות רגשית והשגת מטרות אישיות ומקצועיות. עובד עם מבוגרים וכן עם מנ

פסיכולוג חינוכי מומחה
התמחות: חרדה ופוביה, לקויות למידה, קשב וריכוז, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבג
אזור בארץ: ירושלים, אשדוד, טיפול אונליין
שפה: עברית
טיפול בילדים, נוער והדרכת הורים. סביב מצבי משבר, חרדות, דימוי עצמי נמוך ובעיות התנהגות. עבודה עם ילדים עם קשיי תקשורת/הספקטרום האו

טיפול נפשי למתבגרות ונשים צעירות
התמחות: טיפול בנשים צעירות סביב חרדות, דיכאון, מערכות יחסים, דימוי עצמי, הקהילה הגאה, משברים ואובדנים
אזור בארץ: שרון,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית מומחית בטיפול במתבגרות ונשים צעירות המתמודדות עם בטחון עצמי נמוך, קשיים במערכות יחסים, זוגיות, אתגרים במקום עבודה, ק

פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית קלינית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, עיבוד חוויות טראומתיות, הריון ולידה, קשיים חברתיים, קשיים בזוגיו
אזור בארץ: מודיעין, ראשון לציון, שפלה
שפה: עברית, אנגלית
אני מאמינה שבכל שלב בחיים, יש לנו הכוח והיכולת לשנות ולהתמודד בצורה טובה יותר שתאפשר לחיות חיים מלאים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בעיות בזוגיות, סובלים מבעיות ביחסים במשפחה? אתם לא לבד צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
האם אתם נאנחים בייאוש אחת ליומיים לנוכח עוד "מלחמת אחים" בין הילדים שיצאה משליטה, או מול התנהגות תוקפנית ובלתי מרוסנת של אחד מהם?
באילו בעיות טיפול EMDR יכול לסייע? צוות על הספה
EMDR היא שיטת טיפול שפותחה בשנות השמונים של המאה ה-20 על ידי דר' שפירו, פסיכולוגית מניו יורק ומאז נעשה בה שימוש נרחב ומחקרים מוכיחים שהיא אפקטיבית ביותר לטיפול במגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות.
מה זה ייעוץ גרונטולוגי? צוות על הספה
הזדקנות משנה סדרי עולם - להזדקנותו של אדם יש השלכות אישיות, משפחתיות וסביבתיות ניכרות. האדם הזקן חווה ירידה ביכולות הפיזיות והמנטליות, התפקידים במשפחה מתארגנים מחדש וכל אחד צריך להתרגל לתפקידו החדש.
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית