אחרי החגים נתחיל טיפול
צוות על הספה
הפער בין מה שאנשים מראים לעולם דרך הרשתות החברתיות, לבין מה שאנחנו יודעים שקורה במציאות, הוא עצום ועדיין- הדברים שנראים "לכאורה" על דפי הרשת, מערערים אותנו ודוחפים אותנו לתחושת מצוקה.
מה יכול להסביר את העליה הזו בתקופה זו של השנה?
מחקרים ומאמרים רבים נכתבו על העונתיות שרואים בהתנהגות האנושית- מחקרים על עלייה בשיעור הגירושין בתקופות שנה מסוימות (גם כן, אחרי החגים), ומולה- עונה של חתונות, עלייה באבחון של מחלות דיכאון למיניהן, ועוד.
יכולים להיות מספר הסברים לעליה העונתית בפניה לטיפול רגשי ונפשי מיד אחרי החגים:
ראשית, יש משהו בראש השנה, בחגיגיות של החג הזה וכל החודש שבא אחריו, שמביא רבים לתכנונים, הכנות, ציפיה גדולה להפוך את החג, כמסמל את השנה שתבוא אחריו, לטוב ביותר שניתן. שהאוכל יהיה טעים, שהשולחן יהיה חגיגי. ראש השנה מלא בשימוש בסמלים שכולם בעלי אותה מטרה – לייצר תחושה שיש לנו שליטה על הדברים שיבואו עלינו בעתיד.
אבל לחיים יש זרימה משלהם, ומידת השליטה שלנו מאוד מצומצמת. בפועל, פעמים רבות החג מזמן לנו דווקא התבוננות בפער שבין ההכנות הרבות- למציאות. בין מה "שאמור להיות" לבין מה שאני רואה כשאני מתבונן על החיים שלי, על המשפחה שלי.
ימי החג מזמנים מתחים משפחתיים, הרבה הכנות, מי יזמין את מי, מי יכין מה, ומי השקיע יותר ומי פחות. ישנם תכנונים ומחשבות רבות לקראת בילוי ימי החג. מצד אחד- יש חופשות מרובות, הזדמנות נפלאה לבלות בחיק המשפחה, לנוח מהעבודה הקשה.
ומאידך, לפעמים הביחד האינטנסיבי הזה לא עובר חלק כפי שהיינו מצפים. עבור רבים, החג מציף מורכבות משפחתית שהיתה שם הרבה קודם, אבל עולה בווליום הרבה יותר גבוה, שדוחף להחלטה ל"עשות עם זה משהו".
היבט נוסף קשור למסכים ולנוכחותם האינטנסיבית בחיינו. אנחנו חיים בעולם וירטואלי. גם אם אני יודע ומודע לקשיים שלי בתוך המשפחה, כשאני מתבונן בפייסבוק, באינסטגרם, ורואה את התמונות שאחרים מעלים- אני "בולע" את הסיפורים שאחרים מספרים על עצמם ועל החג שלהם (אף אחד לא מעלה תמונה של רגעי המשבר), ומרגיש כאילו שרק אצלי זה לא עובד ככה. רק אצלי יש בעיות. שאצל אחרים זה קורה כמו "שאמור לקרות" אז למה אצלי זה כל כך קשה?
הפער בין מה שאנשים מראים לעולם דרך הרשתות החברתיות, לבין מה שאנחנו יודעים שקורה במציאות, הוא עצום ועדיין- הדברים שנראים "לכאורה" על דפי הרשת, מערערים אותנו ודוחפים אותנו לתחושת מצוקה.
הסבר נוסף הוא, שאפשר להסתכל גם על התקופה שמגיעה אחרי החגים, אחרי חופשות, כתקופה של "יישום החלטות". בזמן חופשה, כשאנחנו לא במירוץ מטורף אחרי הזמן, אפשר לעצור, להתבונן פנימה, לחשוב. פעמים רבים אלו הרגעים החשובים והמשמעותיים בהם אנחנו מבינים שצריך לעשות מעשה, ששינוי נדרש ושכדאי להתייעץ ולקבל עזרה כדי שהשינוי יהיה יסודי, מעמיק ונכון. זו סיבה נוספת שיכולה להסביר את העלייה בפניות לטיפול פסיכולוגי אחרי תקופת החגים.
עלייה בפניות לטיפול איננה דבר שלילי. להיפך. הבעיות לא נוצרו בגלל החג. החג אולי מעצים את התחושות ואולי מרגיע ומאפשר לקבל החלטות, אבל הדפוסים וההרגשות שאנחנו מבקשים לשפר בעזרת טיפול זוגי או טיפול פסיכולוגי, היו שם כמובן הרבה לפני החג. ההחלטה לפנות לעזרה, לטיפול, היא ההחלטה להרגיש טוב. לעשות מעשה למען איכות חיים טובה יותר, לשמירה על עצמי ועל המשפחה שלי, ואלו צעדים מבורכים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג רפואי מומחה - מדריך. M.A בפסיכולוגיה קלינית ורפואית
התמחות: משברי חיים, משבר מחלה ומחלות כרוניות, כאב כרוני, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, מיניות וזוגיות, פוסט טראו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית
מטפל במבוגרים, מבוגרים צעירים והגיל השלישי.מאמין כי טיפול מוצלח נובע מקשר מקצועי מכיל ובטוח בין המטפל והמטופל וכי טיפול הנו מסע מש
פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה. קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו
עובדת סוציאלית m.s.w
התמחות: בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפו
אזור בארץ: אשקלון,קרית גת והסביבה, אשדוד והסביבה, אזור הדרום
שפה: עברית,אנגלית, איטלקית
מטפלת מנוסה מאוד בעבודה עם ילדים, מבוגרים, מתבגרים ונוער, אלימות במשפחה, סדרי דין - הורות וילדות בצל גירושין, פגיעות מיניות, נוער
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שצריך לדעת על טיפול דינמי צוות על הספה
טיפול דינמי - או פסיכודינמיקה – היא כותרת שכוללת תחתיה מספר גישות של טיפול נפשי, אשר מבוססות כולן על פרויד ועל התיאוריה הפסיכולוגית שפיתח. השם, טיפול דינמי, מתייחס לדרך ולשינוי הנפשי שעובר המטופל במהלך הטיפול ולדינמיקה בין המטפל למטופל
זוגיות, מיניות ואינטימיות בגיל השלישי צוות על הספה
זוגיות בגיל השלישי והלאה שונה מאוד מזוגיות בגילאים צעירים יותר – היא שונה במטרותיה, במהותה, באתגרים שהיא מזמנת ובאופן בו היא באה לידי ביטוי. במאמר זה ננסה לתאר מעט מהמאפיינים והאתגרים הייחודיים לזוגיות בגיל הזקנה ונביא מספר דוגמאות למערכות יחסים זוגיות בגיל השלישי.
לחץ , לחץ, לחץ צוות אתר על הספה
לחץ הוא גורם המאפיין יותר ויותר את חיינו. מתי ולמה הפך הלחץ להיות חלק בתי נפרד מאיתנו? מתי שלווה הפכה להיות משאב יקר להחריד שעלינו להנדס את כל סביבתנו ולשלם כסף רב בכדי לחוות מעט שלווה?
זוגיות בגיל השלישי – קווים לדמותה צוות על הספה
הדמות של סבא וסבתא, כפי שאנו מכירים וזוכרים אותה מעבר הלא רחוק, כבר כמעט ולא קיימת במציאות של ימינו. בעוד שרובנו יכולים לזכור סבא וסבתא שהיו אנשים זקנים, בילו את רוב הזמן בביתם, שיחקו קלפים ודומינו עם השכנים וחיכו לביקור של הילדים והנכדים, בני הגיל השלישי של היום נהנים מחיים מלאים, בריאים יותר ועסוקים יותר.