טיפול רגשי לילדים
צוות על הספה
אחד הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול הרגשי בילדים הוא הדרכת ההורים. ילדים החווים קושי עשויים לאתגר את הוריהם, המוצאים את עצמם במצבי קיצון בשל המפגש התמידי עם אתגרי ההורות. בטיפול בילדים ההורים הם סוכני שינוי חשובים לא פחות מאיש המקצוע
נתחיל בהגדרות. "טיפול רגשי" הוא שמו המקובל של הטיפול הנפשי, וככזה הוא מתאים לכל אדם, מבוגר או ילד, המראה קושי תיפקודי הנראה כנובע מהמערכת הפנימית של הרגשות. מטרת הטיפול היא להביא להקלה בסימפטומים, דרך תמיכה נפשית, במסגרת של פגישות קבועות.
כשמדובר בילדים, פעמים רבות עובר הטיפול בערוצים לא מילוליים דווקא הקשורים במשחק. כך נמצא את הטיפול בעזרת אומנות, מוזיקה, דרמה, פסיכודרמה וביבליותרפיה כטיפולים מקובלים ויעילים ביותר בילדים. גם הפסיכולוגיה הקלאסית תשתמש בדרך כלל במשחק כשמדובר בילדים צעירים.
אילו קשיים התנהגותיים אפשר לראות אצל ילדים? בעיות חברתיות, קשיים בהתנהלות בתוך המסגרת החינוכית, קשיים הקשורים בעשיית הצרכים, בפגישת מצבים חדשים, באכילה, בשינה, התנהגות אלימה או פרועה, ועוד.
לקשיים אילו יכולות להיות סיבות רבות. לפעמים קיימת בעיה בריאותית, קושי בוויסות החושי, או תסמונת מולדת כלשהי. במצבים אילו יש לטפל קודם כל בגורמים האורגניים. ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה או טיפול תרופתי כלשהו עשויים לפתור את הבעיה.
לפעמים קשור הקושי בהתארגנות בבית או במסגרת החינוכית. במקרים כאלו כדאי לקחת ייעוץ ממוקד לטיפול בסימפטום. למשל אם קיימים קשיים בהרדמות- אפשר לפנות ליועץ שינה לקבלת טיפים להתארגנות לפני שינה, ואם נוצרו בעיות התנהגות בכיתה- כדאי לפנות לטיפול התנהגותי הממוקד בבעיה.
אולם לפעמים הסיבות להתנהגות החריגה קשורות ברגשות פנימיים. קנאה, אשמה, זעם, פחדים וחרדות עשויים לגרום לילד להתנהג בצורה לא מווסתת בבית ובמסגרת החינוכית. הרגשות הקשים יכולים לנבוע ממשבר בתוך המשפחה או הקהילה, מאירוע חריג, מקשיים בעולמם של ההורים, ולפעמים גם מאירועים שקרו בגיל הרך ולא טופלו. במקרים אלו כדאי לפנות לטיפול ריגשי.
המטפל המיומן ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להבין את הגורמים להתנהגות הילד, ולשדר לילד הבנה ואמפתיה לקשייו לצד מציאת כלים ודרכי פתרון בעזרת המשחקים היצירתיים השונים.
אחד הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול הרגשי בילדים הוא הדרכת ההורים. ילדים החווים קושי עשויים לאתגר את הוריהם, המוצאים את עצמם במצבי קיצון בשל המפגש התמידי עם אתגרי ההורות. בטיפול בילדים ההורים הם סוכני שינוי חשובים לא פחות מאיש המקצוע, ולכן קיימת חשיבות רבה לקשר הרציף אתכם ההורים. הטיפול הרגשי בילד מזמין את כל המשפחה למסע של צמיחה וגדילה, הקושי נתפס כמנוע להתחדשות ולצמיחה של המשפחה כולה. כולם מרוויחים!
הטיפול הרגשי בילד לא מצריך אבחון מיוחד. טיפול דרך קופות החולים מצריך הפנייה מרופא משפחה בלבד, והטיפול אצל אנשי מקצוע פרטיים אפשרי ללא כל הפנייה.
איך מחליטים לאיזה טיפול רגשי לפנות? לפעמים התשובה קשורה בנטייתו של הילד, ולפעמים בזמינות של המטפל. חשוב מאד לבדוק את הכשרתו של המטפל. טיפול בהבעה ויצירה וטיפול פסיכולוגי הנם תחומים הנלמדים לתואר שני במוסדות אקדמיים. מסלול ההכשרה כולל עבודה מעשית, ותכנית הלמודים היא עדכנית ומבוססת מחקר.
ולסיום- הורים רבים חושבים שילדם זקוק לטיפול רגשי אולם הם מתלבטים כיצד להציג זאת לילד. הדרך הנכונה היא לומר - ראינו שיש לך קושי, שאתה נראה עצוב/ כועס/ מפוחד וכו'. פגשנו באיש מקצוע שיודע איך לעזור בבעיות כאלו בדיוק. אנחנו חושבים שיהיה נהדר אם תפגוש אותו, וגם אנחנו נפגש איתו כדי ללמוד איך לעזור לך בדרך הטובה ביותר.
טיפול רגשי הוא כיף גדול! הילדים אוהבים להגיע לחדר הטיפול, לשחק במשחקים השונים, לחוש מובנים ומוכלים ולשוחח על קשייהם. זוהי מתנה גדולה לילד, לכל החיים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: הפרעות אכילה, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי חיים, קושי סביב זהות וד
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה, עמק חפר, חריש, חוף כרמל
שפה: עברית
פסיכולוג קליני, בעל דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית-שיקומית, מטפל בגישה פסיכודינאמית ובכלים טיפוליים ממוקדים. מאמין במפגש פתוח, קשוב וב
מטפל במוסיקה פסיכותרפיסט ומדריך
התמחות: קשישים,נכויות ומחלות כרוניות,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,ראשון לציון ומטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפל במוזיקה, מלווה כמטפל רגשי בוגרים צעירים ילדים והורים בקליניקה פרטית ביפו ובמסגרות ציבוריות. מאמין בליווי כל אחד בדרכו הייחודי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
זה לא ההורמונים, זה דיכאון בהריון צוות מרכז הורותא
תקופת ההריון היא תקופה לא קלה לגוף ולנפש. השינויים הפיזיולוגיים וההורמונאליים, ושינויים בכימיה של המוח גורמים לאחת מכל 5 נשים אף לחוש תסמינים של חרדה או דיכאון בהריון.
להרגיש שייך רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מאז שחר הינקות עת מגיע עולל צעיר לעולם הדבר הראשון אותו הוא עושה זה יוצר קשר עם הזולת. הדבר כל כך חיוני ואינסטנקטיבי עד שלא ניתן לדמיין זאת אחרת. מתוך מכלול הצרכים של האדם דומה שהצורך המשמעותי ביותר להתפתחות פיזית ונפשית בריאה הוא הצורך בתחושת שייכות.
איך מתמודדים עם סטרס? צוות על הספה
על אף ההתקדמות הטכנולוגית, שלכאורה עושה את חיי היום יום לפשוטים יותר, עומס המידע, ריבוי המשימות והצורך להגשמה עצמית במספר זירות בו זמנית - יוצרים סטרס שמשפיע לרעה על המצב הנפשי והפיזי של רוב האנשים.
כיצד פעילות ספורטיבית תסייע לילד להתפתח חברתית תומר קמיל, מאמן ספורט טיפולי
השלם עולה על סך חלקיו כל אדם נתקל בסיטואציות שונות במהלך חייו בהן הוא נדרש לקחת חלק מקבוצה. בין אם בעבודה, בבית הספר או במסגרות שונות אחרות. לכן השתלבות בקבוצה, אשר דורשת עבודת צוות וחשיבה קבוצתית, היא כלי למידה חשוב עבור כל אחד מאיתנו.