כיצד תדעו אם חוויתם התקף חרדה
יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
פעם אחד מהמרצים הסביר לי את ההבדל בין פחד לחרדה, "כשנמר רודף אחריך ויש לך את כל הסימפטומים זה פחד, כשיש לך את כל הסימפטומים ואף נמר לא רודף אחריך זה חרדה".
משיחה עם הבחור התברר שבנוסף לכל מעלותיו, הוא גם קצין (במיל') ביחידה מובחרת, וכיום תלמיד סטודנט שנה א' בפקולטה יוקרתית. ממה שסיפר, ילדותו עברה עליו בנעימים בחיק משפחתו, היה תלמיד מצטיין, פעיל בתנועת נוער ולא סבל מטראומה או אירועים מיוחדים שזכורים לו, עד לפני חודש.
לפני כחודש, יומיים לפני מבחן, הרגיש לחצים אדירים בחזה בזמן שהה בבית חברתו "הייתי בטוח שקיבלתי התקפת לב" סיפר. חברתו והוריה נלחצו מאוד, אמבולנס הובהל למקום ופינה אותו במהירות לבית חולים. לאחר סדרה ארוכה של בדיקות רפואיות התברר שמצבו הגופני לעילא ולעילא ומה שחווה היה "התקף חרדה". בוש ונכלם, בצאתו מבית החולים לא סיפר לאיש על האירוע המביך "התקף פאניקה? מה אני סטודנטית לחוצה לפסיכולוגיה?". לחברתו ולהוריה המציא איזה סיפור, והדבר נשכח מליבו עד שבועיים לאחר מכן בו התרחש התקף נוסף והסצנה חזרה על עצמה. בעצת הסביבה הקרובה ניגש לקבל טיפול פסיכולוגי וכך הגיע אלי.
אז מה זה התקף חרדה (התקף פאניקה)?
אירוע קצר של חרדה עזה ופתאומית שמלווה בתסמינים פיזיולוגיים כדפיקות לב מואצות, רעד, הזעה, תחושת החנק, צמרמורות, בחילה ותחושת סכנת מוות. מה שמיוחד בהתקף הוא שאין סיבה חיצונית סבירה להסבר ההתקף.
מה ההבדל בין פחד לחרדה?
פעם אחד מהמרצים הסביר לי את ההבדל ביניהם "כשנמר רודף אחריך ויש לך את כל הסימפטומים זה פחד, כשיש לך את כל הסימפטומים ואף נמר לא רודף אחריך זה חרדה".
אז מה בכל זאת גורם לאדם לחוות את כל הסימפטומים למרות שאין במציאות שום דבר שמאיים עליו?
לרוב מדובר על "אזעקת שווא", כפי שנכתב לעיל, כשנמר רודף אחריך, חייך בסכנה, כדי להתמודד עם הנמר, להלן "האיום" הגוף מפריש אדרנלין והורמונים נוספים שמסייעים לגוף להתכונן למצב "לחימה או בריחה", במצב של התקף חרדה המערכת הזאת נכנסת לפעולה כאילו שיש איום קונקרטי על אף שלא קיים שום איום. משהו גורם לה לפעול.
"המשהו" הזה יכול להיות, סמים או תרופות, מחלות נוירולוגיות, הפרעה פסיכיאטרית או נפשית, או כמו במקרה של הבחור שלנו, לחץ ועומס בחיים.
שכיחות התקף החרדה אכן - כדבריו הסטריאוטיפים של הבחור - גבוהה יותר בקרב נשים וכן בקרב בעלי מנת משכל גבוהה מהממוצע, בבחינת " יוֹסִיף דַּעַת יוֹסִיף מַכְאוֹב".
אז איך מטפלים בהתקף חרדה?
על פי הפרוטוקולים הטיפוליים, הטיפול בעל ההשפעה הממושכת ביותר על התקפי החרדה, המומלץ על ידי איגוד הפסיכולוגים האמריקאי הוא CBT- טיפול קוגניטיבי התנהגותי. הטיפול כשמו בנוי משני חלקים, החלק הקוגניטיבי: בו מקנים ידע למטופל על ההתקף שחווה ובעצם עוזרים לו "לעשות סדר בראש" עוזרים למטופל לארגן את החשיבה והביטחון העצמי והביטחון בגוף. בשלב השני, ההתנהגותי: מתמודדים עם התנהגויות שהאדם "פיתח" להתמודדות עם החרדה מההתקף ובמצעים חשיפה מבוקרת עם התחושות והאירועים שמהם האדם חרד.
שלושה ימים למבחן הגדול, טיק טק, טיק טק, בזמן השיחה עם הבחור ראיתי את עיניו נמשכות שוב ושוב למחוגי השעון שמאחורי, תיארתי לעצמי שכל שניה שעוברת מתורגמת במוחו לכיווץ נוסף בסיכוייו לעבור את המבחן. הדקות הלכו ונקפו, והמתח בחדר הלך וגאה טיק טק, טיק טק, טיק טק...
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות
מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: ד''ר איריס שביט שדמה, מנהלת ''מכון שדמה''
מציעה שירותים של אבחון דידקטי, פסיכו דידקטי ואבחון קשב.
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
מאבחנת דידקטית לקשיי למידה. אני פועלת מתוך אמונה שהבאת תועלת לסביבה זה הדבר החשוב ביותר לאדם ובדרך זו משתדלת להגיע ליכולות של כל א
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ילדים לא מקובלים הילה שבורון
השבוע שודרה בטלויזיה תוכנית ראיונות ותחקירים העוסקת בילדים לא מקובלים חברתית, ילדים שעברו חרמות והתעללות חברתית בבית הספר. אין ספק שזה נושא בוער המעסיק הורים רבים. כל הורה רוצה שילדו יהיה מקובל, פופולרי, מוקף חברים.
מתי כדאי ללכת לפסיכולוג תעסוקתי? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
זהותו התעסוקתית של אדם מושפעת מאישיותו, ומההתנסויות וההזדמנויות אליהן נחשף במהלך חייו. הזהות התעסוקתית משפיעה רבות על הביטחון העצמי ושביעות הרצון הכללית. לסוגיות של שביעות רצון בעולם העבודה יש השלכה על הדימוי העצמי ועל המידה בו האדם מרוצה מחייו
הסוד – יחסים בין הורים למתבגרים צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
איך עושים את זה? מתי זה יגמר? השאלות המציפות הורים למתבגרים הן רבות וקשות. זהו גיל בו מצד אחד הגוף משתנה, מוצף בהורמונים שמקשים על יכולות לויסות עצמי ועם כל אלו- כל כך רוצים בסתר ליבם, תוך כדי מרד, חוצפה, התרסה – להרגיש אהובים ומוערכים על ידי הוריהם.
איך מתמודדים עם חרדה במרחב המוגן? צוות אתר על הספה
אזרחי ישראל מתמודדים בשנה האחרונה עם איומים מוגברים ונאלצים להיכנס למרחבים מוגנים בתדירות גבוהה, המשכות המלחמה מותירה את חותמה על הבריאות הנפשית של רבים – ילדים ומבוגרים גם יחד, במצב הנוכחי, בלא מעט בתים בישראל מתמודדים, בעת האזעקות, עם חרדה ניכרת של חלק מבני הבית