לא תמיד קל לפנות ל"אבחון", אבל הבנה של הבעיה ושל מקורה עשויה לעזור מאד למצוא פתרון מתאים.
במהלך חיינו אנו נעזרים באנשי מקצוע בסיטואציות רבות. אנו פונים לאדריכל על מנת שיתכנן את ביתנו, לעורך דין על מנת שיגן על זכויותינו, ולרופא על מנת לשמור על בריאותנו. מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש על מנת לקבל עזרה בתחום הנפשי?
פרויד, מי שהיה אבי הפסיכואנליזה המודרנית, אמר שאדם בוגר אמור להיות מסוגל לאהוב, ומסוגל לעבוד. ואכן, בריאות הנפש נמדדת במידה רבה ביכולת שלנו לחוש אהבה, וביכולת שלנו לתפקד בחיי היום יום, להתפרנס ולנהל את שגרת יומנו. הנגזרת של חוסר יכולת לאהוב ולעבוד היא בדרך כלל סבל פנימי גדול מאד. הסבל הוא זה שגורם לנו לפנות לעזרה נפשית.
כשאנו באים לבקש עזרה נפשית עלינו להתגבר לפעמים על רגשות בושה ועל תחושות אשם. כדאי לזכור כי סבל נפשי איננו שונה מסבל גופני, כי לא הזמנו את הסבל, וכי בקשת עזרה היא דבר לגיטימי בכל תחומי החיים. העזרה המוגשת לנו בתקופות של משבר יכולה לשפר את התפקוד הנפשי שלנו גם בתקופות טובות יותר, ולתרום לאיכות החיים שלנו ושל כל הסובבים אותנו למשך זמן ממושך.

סוגי העזרה הנפשית הם רבים, וסוגי ההכשרות שעוברים מטפלים נפשיים רבות אף יותר. למה כדאי לשים לב כשבאים לבקש עזרה נפשית?
1. הגדרת הקושי- לא תמיד קל לפנות ל"אבחון", אבל הבנה של הבעיה ושל מקורה עשויה לעזור מאד למצוא פתרון מתאים. אבחון יכול להיערך על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג. הגדרת הקושי לא תמיד תעשה באמצעות אבחון, שהוא כלי שעבר תיקוף וסטנדרטיזציה והוא תהליך מובנה מאוד. ניתן לעלות הערכה של הקושי כאשר הוא כללי ולא נראה שיש אבחנה המצריכה לפנות לגופים יעודיים לטיפול בבעיה ספציפית.
2.
בחינת דרכי טיפול שונות ויעילותן- רובנו נעזרים ברשתות החברתיות על מנת לברר על איש מקצוע מסוים או על גישה טיפולית. יש לזכור כי המלצות ברשתות החברתיות בנויות פעמים רבות על קשרים עסקיים או על חוויות אישיות סובייקטיביות. עדיף לחפש מידע קונקרטי שלא בנוי על שיתוף חברתי. חשוב תמיד לבקש תעודות המעידות על מקצועיות ההכשרה שעבר איש המקצוע. מקצועות טיפוליים הנלמדים באקדמיה ונתמכים במחקר הם פסיכולוגיה, פסיכיאטריה, עבודה סוציאלית קלינית וטיפול באומנויות. מקצועות טיפוליים שאינם מבוססי מחקר, אינם מוכרים על ידי משרד הבריאות ונלמדים במכונים פרטיים הם רפואה אלטרנטיבית על כל סוגיה, טיפול בעזרת ענפי ספורט שונים, פסיכותרפיה לסוגיה, ועוד.
3. השירות הציבורי והשירות הפרטי- מאז הרפורמה בבריאות הנפש עבר הטיפול הנפשי לידי קופות החולים. מרכזים לטיפול נפשי קיימים בכל הערים והמועצות, והפנייה אליהם מותנית בהפניה של רופא מהקופה וכרוכה לפעמים בהמתנה. לאנשי טיפול פרטיים אפשר לפנות באופן עצמאי וללא אבחון והפנייה, זמני ההמתנה קצרים יותר בדרך כלל, והעלות גבוהה יותר.
4. "קליק"- כימיה עם איש המקצוע- כמו בכל התחומים, חשוב מאד לחוש אמון וביטחון באדם המסייע לנו, גם אם אנו חשדניים מטבענו ונוטים להתנגד לבקשת עזרה- חשוב שנחוש שאיש המקצוע שלנו הוא אדם שאנו יכולים לסמוך עליו.
כדאי לזכור שסבל נפשי איננו גזירת גורל. גם אם הסיבות לכאב הן מוצדקות, אפשר להפטר מהסבל בעזרת עזרה מתאימה, ולחיות חיים שיש בהם אהבה, סיפוק, ביטחון ויצירתיות. כשאנו פונים לעזרה נפשית אנו מביעים אמון בחיים ובעצמנו, ועושים מהלך אמיץ ומעורר הערכה של ריפוי.