כישורים חברתיים
יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
הכישורים החברתיים נמצאים בתהליך של התפתחות תמידית, שמשתנה וחמקמקה, דורש קשב וערנות לדקויות. מבט קטן בעיניים או חיוך דקיק יכולים לעשות את כל ההבדל, התנועות הקטנות האלו הם 'שביל הניצחון' של שחקני הפוקר, כיוון שהמחקרים מראים שתקשורת מבוססת הרבה יותר על שפת הגוף מאשר על המילים שאנחנו מוציאים מהפה.
היה קל מאוד לזהות אותו, כולם רצו לשבת לידו, הייתה אפילו פעם בה שני ילדים הלכו ביניהם מכות על הזכות הזו. הסקרנות אחזה בי והחלטתי לנסות לעמוד על סוד קיסמו. האמת, לא היה בו משהו מיוחד, הוא לא היה יפה, ספורטיבי או מצחיק במיוחד. אחרי שנה של תצפיות אחת לשבוע, עדיין לא הייתי קרוב לפתרון התעלומה.
בשנה שלאחר מכן הוא עלה לכיתה א' ואני ביחד איתו, התמניתי להיות פסיכולוג בית הספר בפעם הראשונה, עם כל ההתרגשות הנלוות. שנתיים נוספות עברו עלי בתצפיות והתעניינות, הילד הלך ובגר והמשיך להיות פופולרי. אחרי שלוש שנים של התעניינות וסקרנות לא הייתי קרוב לפתרון התעלומה יותר מהיום הראשון בו הגעתי לגן. הגעתי למסקנה שכמו הרבה דברים בחיים יש אנשים עם מתת אל, אחד קולע לסל בלי מאמץ, השני מצטיין בחשבון והשלישי... בעל יכולת חברתית מעולה.
מה זה בכלל כישורים חברתיים?
בקצרה: קריאת מצבים חברתיים והגבה תואמת, אבל... זה תהליך מאוד מורכב ומדויק. קודם כל כדי שאדם יוכל לבצע את זה הוא צריך בכלל לרצות את הקשר החברתי, ואז הוא צריך להצליח לשמר את הקשב במהלך הסיטואציה החברתית, לנתח את הסיטואציה מבחינה קוגניטיבית ורגשית, לפרש רמזים מילויים ולא מילוליים, לחוש בעצמו את הרגש המתאים לסיטואציה, להתאים את התגובה שלו לסיטואציה בזמן המתאים, ולא לשכוח את התזמון של כל הסיפור הזה שהוא מאוד מאוד חשוב, למשל: מתי לספר בדיחה ומתי לצחוק מבדיחה.
בקיצור, לא פיקניק התהליך הזה ויש בו הרבה מרווח ומרחב לטעויות ואי הבנות.
התהליך הזה הוא גם משתנה ומתפתח כל הזמן, למשל: נניח שסיפרת בדיחה מצחיק וכולם נקרעו מצחוק אם תספרי אותה למחרת לאותם אנשים בסיטואציה זהה לחלוטין, התגובה שלהם תהיה שונה. הכישורים החברתיים נמצאים בתהליך של התפתחות תמידית, שמשתנה וחמקמקה, דורש קשב וערנות לדקויות. מבט קטן בעיניים או חיוך דקיק יכולים לעשות את כל ההבדל, התנועות הקטנות האלו הם 'שביל הניצחון' של שחקני הפוקר, כיוון שהמחקרים מראים שתקשורת מבוססת הרבה יותר על שפת הגוף מאשר על המילים שאנחנו מוציאים מהפה.
ניתן לשפר כישורים חברתיים?
אז כמו שנכתב מקודם, יש כאלו שחוננו ביכולות גבוהות יותר בתחום הזה ויש כאלו שחוננו בפחות, ובל נשכח את ההקשר המשפחתי והגנטי, נכויות פיזיות כבעיות ראיה, שמיעה ודיבור, פערים תרבותיים ושפתיים ועוד, אבל אם יש מוטיבציה ונכונות לתרגל באופן עקבי השיפור יופיע, וכמובן הכי טוב להתחיל כמה שיותר מוקדם.
אז איך משפרים כישורים חברתיים?
השלב הראשון זה מודעות לבעיה, ולא תמיד מה שברור לכולם ברור לאדם. מחקרים מראים שלעיתים קרובות ילדים עם לקות בתחום החברתי דווקא חושבים שהם הכי מקובלים בכיתה, לא ברור אם כתוצאה מהכחשה של מצבם או כתוצאה מטעות בהבנה.
השלב הבאה הוא לנסות להבין באיזה שלב בדיוק האדם 'נתקע' האם כיוון שביישן הוא פשוט לא ניגש לשוחח עם חבריו? האם ניגש ולא משתתף בשיחה? האם משתתף בשיחה אך לא באופן מותאם? האם לא מבין את מהלך השיחה או את שפת הגוף של המשתתפים? האם נוצרים אצלו רגשות תואמות לדברים שעלו בשיחה? וכו'.
לכל כשל מתאים טיפול שונה, לדוגמא: טיפול רפואי לילד שלא מצליח לעקוב אחר מהלך השיחה כתוצאה מקשיי קשב יועיל בשילוב החברתית שלו, אותו הדבר לילדה שלא רואה טוב ולכן לא מצליחה לזהות את הרמזים של שפת הגוף, שיפור הראיה ישפיע לטובה על הכישורים החברתיים שלה. לעומת זאת, ילד שמתבייש לגשת ולשוחח עם ילדים אחרים יוכל להיעזר בטיפול פסיכולוגי כפסיכודרמה, בה יתרגל פנייה לחברים, יקבל כלים טכניים כצורת פנייה לחברים ומשפטי מפתח ועבודה על הקושי הרגשי.
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: משבר, טראומה, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, טיפול בילדים, טיפול במתבגרים, הדרכת הורים, בחירת מקצו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן, אבן יהודה, תל מונד, נתניה, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
הטיפול מיועד לכל מי שסובלת, למי שנתקע בדרך, נתקל בדבר מה שלא עובד פתאום, או מזה זמן רב… כדאי לפנות כשישנן שאלות חיים מבלבלות או כש
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול בהתמודדות עם משבר, קשיים רגשיים, חרדה ולחץ, בעיות זהות, חוסר מימוש או כיוון וקושי עם זוגיות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז, טיפול אונליין
שפה: עברית
מנוסה בטיפול במבוגרים/ות צעירים במצבי משבר, קושי וצמיחה. מאמין בכוחו של טיפול וקשר אנושי מכבד ומאפשר ביצירת שינוי, בתהליך משמעותי
פסיכותרפיסטית cbt
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים וחולי מטפלת בנוער ומבוגרים בגישה קוגניטיבית
אזור בארץ: ראשון לציון, תל אביב וגוש דן,שפלה והאזור
שפה: עברית,רוסית
מטפלת במתבגרים ובוגרים. עובדת סוציאלית BSW, פסיכותרפיסטית CBT מתמחה בטיפול בהפרעות חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים, פוסט טראומה, משברי
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת MSW
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים וEMDR
אזור בארץ: מרכז,מודעין, נס ציונה, ראשון לציון, שפלה ואונליין
שפה: עברית,פורטוגזית,ספרד
בקלינקה אני מציעה מגוון טיפולים רגשיים: טיפול פרטני רגשי,שכול ואבל, EMDR,טיפטל זוגי, טיפול משפחתי והדרכת הורים. ספקית של משרד הביט
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מהי לקות למידה לא מילולית (NVLD)? צוות על הספה
לקות למידה לא מילולית הוא שם כולל למספר לקויות למידה שמקורן נוירולוגי-התפתחותי, אשר פוגעות ביכולות הלמידה, ההתארגנות והניהול העצמי של האדם, מבלי לפגוע ביכולתו להבין מלל ולהתבטא מילולית.
ביישנות אצל ילדים קטנים צוות על הספה
כולנו היינו רוצים לראות את ילדינו מרגישים בטוחים בסביבתם החברתית, מדברים ללא קושי מול אנשים אחרים, מובילים ומנהיגים. במציאות, חלק גדול מהילדים מתקשים באזורים הללו ולוקח להם זמן ליצור אינטראקציות חברתיות. מהו מקור הביישנות אצל ילדים? ומה אתם ההורים יכולים לעשות כדי לסייע.
מה לשים לך בסנדוויץ? צוות אתר על הספה
כמעט בכל בית שאלת ארוחת העשר הופכת לעניין מייגע, על אחת כמה וכמה אם יש יותר מילד אחד שצריך להכין לו ארוחה.
התמודדות נפשית עם מחלה כרונית צוות על הספה
מחלה כרונית היא מחלה ארוכת טווח, שהסימפטומים שלה מופיעים בעוצמות משתנות לאורך חיי המחלה. התערבות רפואית עשויה לסייע בניהול מחלה כרונית ולעזור לאדם לחיות לצידה לאורך זמן, אך ברוב המקרים אין טיפול שיכול לרפא את האדם לחלוטין.