איך סמארטפון משפיע על ילדינו
יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
השפעת הסמארטפון תתבטא בעתיד, באופן בו הם יחשבו, ירגישו, יתנהגו ויחליטו, והרי בתוך שנים ספורות יהיו אלו הם שיפקדו על צה"ל, ינהלו את החברות הגדולות במשק, יכריעו במשפטים החשובים וינהיגו את המדינה. להבין את השפעת הסמארטפון על חייהם זה להבין את העתיד, העתיד של כולנו.
באירוע נוצץ בראשית שנת 2007, עמד סטיב ג'ובס על במה והכריז לבאי האירוע ולשאר האנושות ש"היום אפל הולכת להמציא מחדש את הטלפון". במהלך תיאטרלי, משעשע, ומבריק הציג ג'ובס לעולם את מה שכינה ה"סופר סמארטפון" או כפי שכולנו מכירים אותו ה'אייפון'. על הדרך הוא גם הקניט את המתחרים וטען שמכשירי ה'סמארטפון' שלהם כלל לא זכאים להיקרא סמארטפונים כיוון "שהם לא כל כך חכמים ולא כל כך נוחים לשימוש".
בסוף חודש יוני אותה שנה, כשהחל שיווק האייפון בעולם, נמכרו כ- 270,000 מכשירי אייפון בתוך 30 שעות, 150 מכשירים בדקה! את המהפכה, ניתן היה לראות בעיניים. בתוך שנתיים מאז השקת האייפון קפץ מספר המשתמשים בטלפונים הניידים בכשני מיליארד ושמונה שנים לאחר הצגתו כבש הסמארטפון את הכתר והפך להיות מכשיר הטלפון הנייד הנפוץ ביותר בעולם. אצל הצעירים כמובן זה קרה הרבה לפני.
בטרם נסקור את השפעותיו של המכשיר הקטן על חיי המתבגרים, חשוב להבין למה בכלל זה צריך לעניין אותנו, מעבר להכרת הסכנות שקיימות בשימוש בו ובאינטרנט על כל דרכיו, כהיחשפות לתוכן לא ראוי, גניבת מידע, החרמות, בריונות רשת, ניצול, הימורים, בזבוז זמן, פגיעה בראיה וכדומה. החשיבות בהבנת השפעת השימוש בסמארטפון על ילדים ובני נוער, נעוצה בכך שלאן שהם הולכים המדינה הולכת. השפעת הסמארטפון תתבטא בעתיד, באופן בו הם יחשבו, ירגישו, יתנהגו ויחליטו, והרי בתוך שנים ספורות יהיו אלו הם שיפקדו על צה"ל, ינהלו את החברות הגדולות במשק, יכריעו במשפטים החשובים וינהיגו את המדינה. להבין את השפעת הסמארטפון על חייהם זה להבין את העתיד, העתיד של כולנו.
"כִּי רוּחַ יִזְרָעוּ וְסוּפָתָה יִקְצֹרוּ" אמר הנביא הושע, כדאי לדעת מה בדיוק אנחנו זורעים כדי להתכונן לעת הקציר...
אז מה אומרים המחקרים, איך הסמארטפון משפיע על חיינו?
הרשימה ארוכה ונוגעת כמעט בכל תחום שעולה על דעתכם. להלן הרשימה החלקית: קשב וריכוז, שעות שינה, אלימות, פורנוגרפיה, לחץ החברתי, בריאות, תאונות הדרכים (בעיקר בקרב צעירים), יכולת קוגניטיבית, דיכאון, אובדנות, חרדה, נומופוביה, FOMO, תפיסת בין המין השני, אגרסיביות, זיכרון, התנהגות חברתית, הערכה עצמית ועוד. כל אלו נמצאו כמושפעים לרעה או כקשורים באופן נסיבתי לשימוש בסמארטפון, אבל הדובדבן שבקצפת... המחקרים מצאו ששימוש בסמארטפון – כמעט ללא קשר לתוכן השימוש - מוביל להתמכרות, פוגע בתקשורת הבין אישית ומוריד את היכולת האמפתית. בואו ניקח רגע כדי להבין מה כל כך מיוחד בנתון הזה, שלושת התחומים האלה: בחירה חופשית, אינטימיות ורגש עומדים בבסיס הגדרתנו כאנושיים, בלעדיהם אנחנו או חיות פרא או רובוטים. יש מספר רב של אנשי מקצוע כפרופסור יורם יובל המודאגים מהשפעת הסמארטפון על חיינו שמוביל את האנושות לדבריהם "לחיי בדידות וניתוק, החסרים אינטימיות ורגש". בהחלט מדאיג.
מה בעצם כל כך מיוחד בסמארטפונים שלא היה קיים קודם? הרי מחשבים קיימים כבר עשרות בשנים, וטלפונים ניידים ואינטרנט נמצאים בחיינו כבר למעלה משלושה עשורים, אז מה בעצם השתנה?
מתברר שהדבר המרכזי שהשתנה זה הסמארטפון שיצר זמינות ונוחות שימוש באינטרנט, 24/7 בכל מקום ובכל זמן בשליפה מהכיס. המהפכה בה האינטרנט נמוג לתוך הטלפון, רמוזה בשמו של אבי הסמארטפונים ה- iPhone שפרושו internet Phone, כלומר, טלפון אינטרנטי. אחת מההשפעות העיקריות של הסמארטפון על חיינו הוא שאפשר את שגשוגם של הרשתות החברתיות וכמובן האפליקציות. החיים החברתיים הפכו להיות ווירטואלים.
באו ניקח לדוגמא את פייסבוק, שנתיים לאחר השקתה עמד מספר המשתמשים על מאה מיליון, ואז הושק הסמארטפון ותוך שנתיים זינק מספר המשתמשים פי חמישה, ותוך כעשור הגיע לשניים וחצי מיליארד. שון פארקר, שהיה הנשיא המייסד של פייסבוק חשף לאחרונה שפייסבוק בדומה לאינסטגרם ושאר הרשתות החברתיות מנצלות חולשות פסיכולוגיות של המשתמשים –כלומר שלנו- בכדי לגרום להם להתמכר לפייסבוק. והם מצליחים בגדול.
אולי זה יכול להסביר את מה שחשף כתב הניו יורק טיימס ניק בילטון, שסטיב ג'ובס 'אבי האייפון והאייפד' לא נתן לילדיו להשתמש במכשירים האלה, וכך מנהלים רבים מתחום ההי-טק.
אז אולי במקום להתמקד בסכנות הרגילות והידועות שקיימות בשימוש בסמארטפון, כדאי להפנות את תשומת הלב לסכנה האמתית שטמונה בשימוש בו, והיא עצם השימוש בו שמוביל להתמכרות, פגיעה באינטימיות וביכולת האמפתית.
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית מוסמכת CBT, EMDR ומטפלת קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,התמכרויות,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואובדן, הפרעות אכילה
אזור בארץ: באר שבע, דרום, מרכז, תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית
אני מאמינה בטיפול מותאם, רגיש וממוקד פתרון. כבני אדם אנו זקוקים לתמיכה במצבים שונים בחיים. שינוי מחשבתי, תפיסתי יסייע בהבנת הבעיה
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: טיפול פרטני, התמודדות עם משברי ומכשולי החיים, חרדה,דיכאון,הפרעות אכילה,בעיות זוגיות ומשפחתיות,טיפול
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו, רמת גן, גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
(MA) מומחית לטיפול במתבגרים, מבוגרים וזוגות. פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית עובדת במרכז הרפואי איכילוב ובקליניקות במרכז תל
פסיכולוגית קלינית מדריכה
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, אובססיות, אבל, הפרעות אכילה, התמודדות עם משברי חיים וחוויית
אזור בארץ: פרדס חנה, זיכרון יעקב / בנימינה, קיבוץ נחשולים
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מדריכה- מטפלת במבוגרים, נוער וילדים. עבורי טיפול הוא תהליך של הבנה, התפתחות ושינוי. אני מאמינה בכוחו של האדם להת
עו''ס קלינית
התמחות: משברי חיים,פוסט טראומה,קשב וריכוז,טיפול באבל ואובדן,מיניות וזהות מינית,דיכאון,חרדה ופוביה,התמכרויות,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת במבוגרים בתל אביב. אני מאמינה כי יצירת קשר משמעותי, במרחב מכיל ולא שיפוטי, יכול לסייע וליצור שינוי בא
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ללכת לקניות עם הילדים Tikitime - להפוך ידע ועצות מקצועיים לכלים שימושיים
דמינו את עצמכם הולכים לקניות עם הילדים. רובכם תזעקו "לא תודה" ותריצו לנגד עיניכם תמונות זוועה של ילדים צועקים, בוכים, רצים בין המעברים ונוגעים בכל דבר, וסל קניות מלא במוצרים מיותרים. "אין מצב"
איך לטפל בהתמכרות לאכילה? צוות על הספה
האוכל בעולם המודרני, חדל כבר מזמן להיות רק אמצעי הזנה חיונית והישרדות הגוף ,הופך לנשוא מורכב הרבה יותר. אנשים מנהלים מערכות יחסים מורכבות עם אוכל מהווה, עבור חלקם, גורם מנחם מול קשיי החיים, סמל סטטוס, אמצעי בילוי ודרך להבעה עצמית.
התמודדות עם חרדות המלחמה בעזרת טיפול CBT צוות אתר על הספה
חרדה היא תגובה נורמלית במצבי איום וסכנה, מעטים האנשים בישראל שלא מתמודדים עם רמת מסוימת של חרדה, בעקבות האירועים שהחלו ב 7/10 והמלחמה המתנהלת מאז. חשוב לציין כי פחד הוא תגובה טבעית מאוד במצבי חירום מהסוג שאנו חווים כבר למעלה מחודש.
סמכות הורית הילה שבורון
שנים רבות מבנה המשפחה היה הירארכי וברור – ההורים הם המחליטים, ההורים נמצאים במשפחה במעמד שונה מזה של ילדיהם. לא כל כך מזמן, עד שנות השמונים לעירך, כשאבא או אמא אמרו משהו- על הילדים היה לקבל זאת מיד, ללא שאלות תהיות או ערעור. בטח שלא לדבר על משא ומתן.