מתבגרים וסמארטפון חלק ב'
יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
השינוי המשמעותי התרחש בעצם בדרך בה הם מבלים את זמנם בתקופה שאורכה עשרים שנה, הדבר מעצב את אישיותם ומשפיע באופן קיצוני וישיר על ניסיון החיים שלהם ועל היכולות שלהם לתפקד.
הנתונים בישראל עדיין בשלבי איסוף ולכן המידע חלקי, בכדי להבין את ההשלכות באופן מלא יותר נצטרך לפנות למקום שכבר אסף את הנתונים - ארצות הברית. ובהתחשב בכך שמה שקורה בארה"ב מגיע לרוב גם אלינו –אומנם באיחור קל – שווה להציץ בנתונים.
על הדרך כדאי לדעת שקיימים כבר מחקרים מתאמיים שמצאו ששימוש במסכים על סוגיהם השונים גורם לחרדה, דיכאון, בדידות, וירידה בקשרים הרגשיים. גם שימוש בפייסבוק נמצא כגורם לדיכאון תחושת אומללות וירידה בבריאות הנפשית. לא מדובר באגדות אורבניות, אבל לא נורא, יש רק 2.5 מיליארד משתמשי פייסבוק...
ג'ין טווינג, פרופסורית לפסיכולוגיה מאוניברסיטת סן דיאגו, אספה נתונים רבים על אלו שנולדו בין השנים 1995-2012 אותם היא מכנה "דור האינטרנט – iGen. היא ההשוותה את הנתונים שאספה לנתונים מהעבר שחלקם נאספים ברציפות זה קרוב למאה שנה. מעבר לדאגה שהנתונים מעוררים, נראה כי, ישנם שני מוקדי זמן המהווים נקודות מפנה: שנת 2007-8 ושנת 2012-13. התאריך הראשון הוא כמובן זמן הופעת הסמארטפון על בימת ההיסטוריה, והתאריך השני? ובכן, זהו התאריך בו פייסבוק רכשה את אינסטגרם והקפיצה את מספר המשתמשים באפליקציה בעיקר בקרב הצעירים עד למצב שהאינסטגרם נהיה אצלם פופולארי יותר מהפייסבוק.
ואיך כל זה משפיע על המתבגרים?
בתחומים רבים ומגוונים מצב הנוער לא היה גרוע כל כך זה מאה שנים. מצבם הנפשי נמצא בשפל חסר תקדים, עם שיעור דיכאון, חרדה ואובדנות ששברו את כל השיאים. הביטחון העצמי בירידה וכך גם בתחושה המשמעות לחיים, ולכן זה לא מפתיע שמאז הופעת הסמארטפון (ועד 2015) הייתה עלייה של 250% במספר הילדים והילדות בגילאי 12-14 שהתאבדו, והזינוק החד התרחש כמובן בשנת 2012, עם התפוצה הגוברת של האינסטגרם שמראה כל הזמן איך החיים של האחרים תותים וגורם לך לחשוב שמשהו בחיים שלך דפוק.
הנוער נפגשים פחות זה עם זה, יוצאים פחות למסיבות ולדייטים ולכן פחות מבינים אחד את השני והקשרים הבין-אישיים מתרופפים. הם נצמדים להורים ולבית ואפילו מספר הילדים שבורחים מהבית בירידה דרסטית. עד כמה שהדבר נשמע מפתיע - לאור המתירנות הפושה - הם גם פחות מתרועעים עם בני ובנות המין השני. אחרי שעות בית הספר הם נשארים יותר בבית ולכן הולכים פחות לעבוד, החרדה הגוברת גורמת להם להימנע מנהיגה ולכן מוציאים רישיון בגיל מאוחר, וגם אז נוהגים פחות. הם מתקשים לדחות סיפוקים, הקשב והריכוז שלהם רופפים, משתעממים במהירות וזקוקים לגירויים אינטנסיביים ותמידיים. הם נמנעים מפעילויות הדורשות מאמץ פיזי וישנים פחות שעות בלילה, ולכן סובלים מעודף משקל ומצבם הבריאותי הכללי בירידה. גם מאמץ קוגניטיבי לא מושך אותם, ועל כן, מעדיפים באופן מובהק את אינסטגרם וסנאפצ'אט מעוטי המלל, על פני פייסבוק. אה כן, יש גם ירידה רצינית בקריאת ספרים ועל כתיבה אין בכלל לדבר (או לכתוב).
הבגרות הנפשית שלהם מתפתחת באיחור, כך שבחור בין 18 נמצא בפיגור של שלוש שנים ומתנהג כמו נער בן 15. תחשבו איך זה משפיע על שיקול הדעת של בריוני הרשת, עושי השיימינג והמחרימים למיניהם שיכולים להרוס עתיד של ילדה בלחיצת כפתור, או על שיקול הדעת של חיילים בני 18 בעת לחימה... ואלו הן רק חלק מההשלכות של העברת רוב הזמן הפנוי מגיל הילדות והלאה בשימוש בסמארטפון (ואת השאר במחשב ובטלוויזיה).
השינוי המשמעותי התרחש בעצם בדרך בה הם מבלים את זמנם בתקופה שאורכה עשרים שנה, הדבר מעצב את אישיותם ומשפיע באופן קיצוני וישיר על ניסיון החיים שלהם ועל היכולות שלהם לתפקד.
יש שיאמרו שהדבר אינו ניתן לשינוי/תיקון, לדעתי יש ויש מה לעשות, ועל כך בחלק הבא והאחרון.
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית, חוקרת לתואר ד"ר, Ph.D, מאוניבר
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר
פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
יועצת זוגית או מטפלת זוגית? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר זוגות הפונים לעזרה סביב קשיים שחווים ביחסים ביניהם, קשיי תקשורת, שחיקה של הזוגיות או קשיים שקשורים לאורח החיים המודרני שדוחף אותנו כל הזמן לרצון להשיג עוד ועוד, ולחפש ריגושים חדשים
מה זה גוסטינג ואיך אפשר להימנע מזה? צוות על הספה
את או אתה יוצאים עם מישהו. הכל נראה מבטיח ומרגיש נכון, יש פרפרים באוויר ובפעם האחרונה שנפגשתם בן או בת הזוג אפילו אמרו לכם לראשונה שהם אוהבים אתכם. פייר? התרגשתם ממש.... יום אחרי הצהרת האהבה, הם נעלמו.
ניקיון אביב לבית ולנפש צוות אתר על הספה
הכעס הוא אביהם של הרגשות כולם. כשאדם כועס, רוב הסיכויים שיש שם רגשות אחרים שאינם מודעים או שהאדם אינו יכול לבטא אותם מכל סיבה שבעולם וכל שנותר לו הוא הכעס הגלוי.
ביישנות אצל ילדים קטנים צוות על הספה
כולנו היינו רוצים לראות את ילדינו מרגישים בטוחים בסביבתם החברתית, מדברים ללא קושי מול אנשים אחרים, מובילים ומנהיגים. במציאות, חלק גדול מהילדים מתקשים באזורים הללו ולוקח להם זמן ליצור אינטראקציות חברתיות. מהו מקור הביישנות אצל ילדים? ומה אתם ההורים יכולים לעשות כדי לסייע.