חרדות
אסנת זיו גזית
הטיפול האפקטיבי בחרדה מתחיל בהבנה שעלינו להכיר גם את השחקן הראשי, הריהו הסימפטום החרדתי שפוגע באיכות החיים באופן קיצוני, אבל בד בבד לתת במה גם לאחורי הקלעים- לסיבה שממנה התפתחה החרדה.
אמא של עומר- "כל בוקר היא מסמנת שוב, ושוב ושוב את השביל בשיער כדי שיהיה בדיוק באמצע.. לפעמים זה לוקח חצי שעה. אם אין את זוג הגרביים הלבנות שהיא מוכנה ללבוש, אין על מה לדבר, אנחנו מאחרים לבית ספר. אני לא יודעת מה לעשות. כל בוקר אני צועקת עליה. אני מכינה מראש את הגרביים. כמעט כלום לא עוזר"
אמא של דן- "הוא מפחד להיות לבד. לא רק בבית לבד. לבד בחדר לבד באמבטיה. לבד בחדר מדרגות. הוא כל הזמן אחרי. אפילו כשאני יוצאת לזרוק את הפח".
דניאלה- "חשבתי שהפעם זה באמת נכון, כאבה לי יד שמאל, הדופק הואץ, לא יכולתי לנשום. הקאתי. הזעקתי אמבולנס. הייתי בטוחה שיש לי התקף לב".
מהי חרדה?
חרדה היא מצב פסיכולוגי או פיזיולוגי בו האדם חש אי שקט ופיזי או נפשי בשל מחשבה שמשהו רע עומד לקרות. מחשבות מעוררות חרדה עשויות להיות מחשבות, הן על איום וסכנה ממשיים והן על דמיוניים. החרדה מתאפיינת בתחושות פיזיות כמו דופק מהיר, שלשול, כאבי בטן, כאבים בחזה, סחרחורת, יובש בפה ועוד.
בין הסימנים הנפשיים של חרדה נמצא אי שקט, מתח, פחד, חוסר ודאות, דמיונות מפחידים וכו'.
במציאות יחוו הסובלים מחרדה סוגים שונים של חרדה- התקפי פאניקה, חרדה חברתית, חרדה כללית, ocdפוביות ותופעות כפייתיות- טקסים, הידועים גם בשמם -
כמעט כל אחד ואחת מאתנו מכיר מישהו שסובל מתופעות חרדה, או סבל בעצמו מהתופעה הקשה הזו.
ועדין, התחושה הבסיסית גם של מי שסובל מהסימפטום וגם של מי שמסביבו ומנסה לעזור היא של חוסר אונים- מדוע?
איך יתכן שהחרדה שהיא בעיה שכיחה ודי נפוצה, מעוררת תחושה של מבוי סתום וחוסר אונים?
התשובה נעוצה בנטייה שלנו לפתור את הסימפטום המציק מבלי להבין את הסיבה החבויה.
אם נחזור ליואב, שהתעורר רועד באמצע הלילה וחש שמשהו לא בסדר איתו – במהלך טיפול, עם הזמן יכולנו לחוש ולדבר על בדידותו החברתית, על הקשיים, לזרום, ליזום ולהשתלב בתוך שיחה. בעקבות זאת גם הלילות הפכו לשקטים.
ואמא של עומר, לא שיערה, שכשעומר תשוב ותמחיז בעיניים עצומות, זורקת לכל עבר בובות משחק, את מאבק הגירושים של הוריה ואת הקרע שחשה בין אם דומיננטית ומצליחה לאבא חלש ומבולבל, אז- באורח פלא, תוכל עומר, ללבוש עוד 6 זוגות גרביים חדשים, ותפתור אחת ולתמיד את שאלת השביל בשער כשתחליט לעשות אותו בצד.
אז למה זה כל כך מורכב?
תופעות החרדה הופכות להיות במרכז הבמה, ומהן נגרם הסבל המידי והקשה, בעוד הסיבה המקורית הולכת ונדחקת אחורה והצידה אל מאחורי הקלעים.
פעמים רבות נפנה לטיפול על מנת להרגיע את הסימפטומים המייסרים של החרדה- גם הנפשיים וגם הפיזיים ואז נתקל במגוון גדול של שיטות טיפול הבאות להתמודד עם חרדה, לדוגמא:
CBT
EMDR
מיינדפולנס
וטיפול באמנות? ואולי בכלל פסיכודרמה?
ואולי זה יעבור מעצמו? ואולי זה עניין של גיל? ואולי להפסיק סוכרים? או לעשות ספורט?
אז איך בוחרים?
בעיני, הטיפול האפקטיבי בחרדה מתחיל בהבנה שעלינו להכיר גם את השחקן הראשי, הריהו הסימפטום החרדתי שפוגע באיכות החיים באופן קיצוני, אבל בד בבד לתת במה גם לאחורי הקלעים- לסיבה שממנה התפתחה החרדה. הטיפול יכול להיעזר בכלים של טיפול התנהגותי, או פעילות גופנית ועוד, אבל כל עוד לא תהיה בטיפול התייחסות למקור הכאב- לסיבה שממנה התפתח סימפטום, לא תיפתר המצוקה.
לתופעות החרדה יש תפקיד חשוב- הן מאותתות ומתריעות, כמו נורת אזהרה אדומה, שמשהו בנפש, צריך עזרה, צריך התייחסות.
בבחירת הטיפול הנכון לחרדות המלצתי היא כמו בכל טיפול:
קודם כל- הרגישו חיבור ונוחות עם המטפל.
ודבר שני- ודאו שאותו מטפל או אותו טיפול שאליו אתם פונים- מציע לכם זווית ראייה כפולה- השחקן הראשי (הסימפטום של החרדה) ומאחורי הקלעים (הסיבה היותר עמוקה).
אסנת זיו גזית - פסיכותרפיסטית ומטפלת באומנות
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסט
התמחות: מטפל בנוער ומבוגרים, המתמודדים עם משברי חיים, פוסט טראומה, חרדות ואתגרי הורות.
בעל ניסיון לטיפול מ
אזור בארץ: ירושלים,מודיעין, טיפול מרחוק
שפה: עברית,ערבית
שלום רב, אני אודי, פסיכותרפיסט מומחה, נמצא כאן כדי להציע לך, טיפול אישי, אכפתי ודיסקרטי. הטיפול מותאם לבני נוער, מבוגרים וגיל של
פסיכולוגית קלינית מדריכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, קשישים, בעיות משפחתיות וזוגיות.
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
בעלת ניסיון רב בטיפול בבוגרים צעירים ובמבוגרים. מטפלת ומדריכה בגישה פסיכודינאמית. מטפלת תוך הקשבה מעמיקה לעולמו הפנימי של המטופל ו
פסיכולוגית חינוכית מומחית ומדריכה
התמחות: טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים (12-30), חרדה , דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם מ
אזור בארץ: עמק חפר,חדרה
שפה: עברית
פסיכולוגית חינוכית מומחית ומדריכה, מטפלת במתבגרים ומבוגרים צעירים, משלבת גישה דינמית עם גישה קוגניטיבית התנהגותית (C.B.T), וגישת ה
פסיכותרפיסטית ומטפלת בהבעה ויצירה
התמחות: טיפול רגשי לילדים בגילאי גן, יסודי ומתבגרים. טיפול דיאדי והדרכות הורים. טיפול במבוגרים עם התמודדויות
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית,אנגלית
התהליך הטיפולי מרחיב את ההיכרות עם הכוחות הטמונים בנו, ותורם למציאת דרכי התמודדות יעילות שילוו אותנו לאורך שנים. מחכה לפגוש וללוו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך אפשר לשכנע אדם שהוא זקוק לטיפול? צוות אתר על הספה
לעיתים, הצורך של אדם בטיפול נפשי ברור לכל הסובבים, מלבד האדם עצמו, בחלק מהמקרים הסיבה היא הדחקה וסירוב להודות בקיומה של בעיה, במקרים אחרים הסיבה היא היעדר אמונה שטיפול יכול לסייע - האדם מסרב ללכת לטיפול ואתם, כמי שקרובים אליו ואוהבים אותו, לא באמת יודעים איך לשכנע אותו
מה צריך לדעת על אבחון פסיכודיאגנוסטי צוות על הספה
אבחון פסיכודיאגנוסטי מנסה לענות בעזרת סט של מבחנים מסוגים שונים, מציע חלון לנפש האדם – מאפייני האישיות הבולטים שלו, דפוסי החשיבה וההתנהגות האופייניים לו, הפרעות וקשיים עמם הוא מתמודד ועוד.
הילד לא מצליח בלימודים? מה יכולות להיות הסיבות לכך? צוות על הספה
ילדכם אינו מצליח בלימודים? יכולות להיות לכך מספר סיבות, וחשוב להבין אותן על מנת לתת מענה מותאם. להלן כמה מן הסיבות השכיחות לקשיים לימודיים, וכיווני פתרון שונים.
התחלת טיפול נפשי - כל מה שצריך לדעת כדי להתכונן לטיפול מוצלח צוות אתר על הספה
אז החלטתי לגשת לטיפול וכבר ביררתי על פסיכולוג מומלץ ואפילו תיאמתי את הפגישה הראשונה. אנחנו שמחים שבחרת לטפל בעצמכם ובטוחים שהתהליך יהיה משמעותי. על מנת שהטיפול יהיה אפקטיבי יש כמה דברים שחשוב שתדעו מראש