דיכאון עונתי
צוות על הספה
רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
מה הוא דיכאון חורף?
תסמיניו של דיכאון החורף, או בשמו המקצועי- דיכאון עונתי (S.A.D ) דומים מאד לתסמיני דיכאון רגיל, אלא שהם נעלמים כאשר מסתיימת עונת החורף. בין התסמינים אפשר למצוא-
מצב רוח ירוד, בכי, ייאוש
שינויים בהרגלי האכילה (אכילת יתר או אכילה פחותה)
שינויים בהרגלי השינה (שינה מרובה או קשיי שינה)
חוסר ריכוז וקושי בקבלת החלטות
האטה בדיבור, חוסר מנוחה
קשיים חברתיים
ועוד.
למה זה קורה?
רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
מזווית ראייה אחרת- חושך הוא סמל אוניברסלי לקושי, לעצב. ארכיטיפ בלשונו של הפסיכואנליטיקאי גוסטב יונג. כשהחושך גובר בטבע שסביבנו, אנו מתוודעים למחוזות החשוכים, האפלים בנפשנו. המפגש גורם לנו סבל, בכל שנה מחדש.
על כך כדאי להוסיף את עובדה שבחורף ישנה פעמים רבות ירידה בפעילות הגופנית ובכמות המפגשים החברתיים, ועלייה בשעות מסכים. כל הללו משפיעים על הנטייה לדיכאון.
איך מטפלים?
קיימים מספר טיפולים לדיכאון עונתי, בהתאם לתפיסה של גורם הדיכאון העיקרי.
אילו הסוברים כי השינויים ההורמונלים הנגרמים בשל מיעוט שעות האור הם הגורם המרכזי, מציעים טיפול על ידי חשיפה מבוקרת לאור. מדובר על חשיפה לאור בעוצמה של 10,000 LUX ממרחק של 12-18 אינטש (כ-30-40 סנטימטר) למשך 30 דקות ביום בשעות הבוקר המוקדמות. מחקרים מאשרים כי בזמן טיפול באור ישנו שיפור ניכר בתסמיני הדיכאון, אולם עם סיום הטיפול- חוזרים התסמינים כשהיו.
בנוסף קיימת אפשרות לטיפול בעזרת תרופות פסיכיאטריות, כפי שמקובל לטפל בדיכאון רגיל. תרופות ממשפחת ה ssri או ה snri הוכיחו את יעילותן במקרים רבים.
אילו הרואים את הדיכאון העונתי כנגרם מההשוואה הסימבולית בין חושך "חיצוני" ל"פנימי", שמים את הדגש על טיפול דינמי- בעזרת שיחה או באמצעים דינמים אחרים (פסיכותרפיה, אומנויות, פסיכודרמה וכיוב'), במטרה לגעת באופן מרפא בפצעי העבר השבים ונפתחים בזמן החורף. טיפול דינמי מתקיים בקביעות אחת לכמה ימים או אחת לשבוע, והוא בנוי על בניית קשר טיפולי של אמון, על פרשנות עומק לאירועי הווה מתוך עמדה אמפתית, ועל תמיכה אישית אנושית בתהליך ההחלמה.
בנוסף יש המטפלים בדיכאון חורף בעזרת טיפול קוגנטיבי התנהגותי- CBT. זהו טיפול השם את הדגש על האופן בו המחשבות מייצרות את הרגשות, ושינויי מחשבה יכולים לשנות את תחושות הדיכאון. טיפול CBT יכול להיות גם טיפול מונע לדיכאון, על ידי חיזוק המחשבות החיוביות והיעילות.
דיכאון עונתי הוא שכיח וניתן לטיפול ולריפוי בדרכים שונות, מומלץ לפנות לאיש מקצוע לקבלת ייעוץ ותכנית טיפולית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית קלינית, מדריכה מוסמכת
התמחות: פסיכותרפיה דינמית בשילוב מיינדפולנס ו- CBT
נושאים של זוגיות והורות, בריאות הנפש, התמכרויות, פגיע
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזרעאל,יקנעם, רמת ישי, קריות, עפולה
שפה: עברית
מטפלת באנשים המתמודדים עם קשיים העולים בהם במפגש עם עצמם וביחסיהם עם העולם.
מאמינה בכוחו המרפא והמכונן של התהליך הטיפולי. מרחב
פסיכולוג קליני דינאמי, מטפל CBT
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,התמודדות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג בגישה דינאמית (בשילוב טכניקות נוספות) המטפל במבוגרים. בעל נסיון רב בטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון, במשברי זהות, בבעיות אופי
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: שרון,עמק חפר,חדרה
שפה: עברית
מדריכה מטפלים ומטפלת במבוגרים ומתבגרים, זוגות ומשפחות וביחסי הורים וילדיהם (הצעירים או הבוגרים). בעלת ניסיון קליני רב בטיפול המבוס
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך פותרים ריבים בזוגיות? צוות על הספה
אין זוג שלא רב, עובדה זו ידועה לכולנו. אבל יש זוגות שיודעים היטב כיצד לריב באופן שלא יחריב את מערכת היחסים ומבינים איך פותרים ריבים בזוגיות, באופן שמביא לידי ביטוי את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג. במאמר זה ננסה לתת לכם את המדריך המלא לפתרון ריבים בתוך קשר זוגי.
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.
מאניה דפרסיה צוות על הספה
סביר להניח שפגשתם בחייכם אנשים שהתיאור הבא מתאים להם כמו כפפה ליד: הם תזזיתיים ואנרגטיים, קופצים מנושא לנושא, כשאתם פוגשים אותם בפעם הבא, שבוע לאחר מכן, הם כבויים ושקטים, חסרי אנרגיה, להתמודדות הנפשית המורכבת הזו קוראים מאניה דפרסיה או הפרעה דו קוטבית.
בולימיה נרבוזה צוות על הספה
האוכל שאנו אוכלים מהווה עבורנו מקור למילוי צרכים, הנאה ותענוג. אך מה קורה כשהעיסוק בו יוצא משליטה? הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות ופיסיות הפוגעות בבני נוער ובמבוגרים, בעיקר בקרב נשים ונערות.