רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
הימים קצרים והלילות ארוכים, חורף בעולם ועננים מכסים את השמש שעות רבות ביום. אם אתם מרגישים דכדוך ובלבול בתקופה זו של השנה- אתם לא לבד. רבים הם הסובלים ממצב רוח ירוד בתקופת החורף, וחלקם אף לא שמים לב לכך. אולם אם הדכדוך מעמיק והופך לדיכאון, והתסמינים מחריפים ומשפיעים על יכולת האהבה, התעסוקה וקבלת ההחלטות- כדאי לשים לב- אולי כדאי לאבחן או לפנות לייעוץ מקצועי.
מה הוא דיכאון חורף?
תסמיניו של דיכאון החורף, או בשמו המקצועי- דיכאון עונתי (S.A.D ) דומים מאד לתסמיני דיכאון רגיל, אלא שהם נעלמים כאשר מסתיימת עונת החורף. בין התסמינים אפשר למצוא-
מצב רוח ירוד, בכי, ייאוש
שינויים בהרגלי האכילה (אכילת יתר או אכילה פחותה)
שינויים בהרגלי השינה (שינה מרובה או קשיי שינה)
חוסר ריכוז וקושי בקבלת החלטות
האטה בדיבור, חוסר מנוחה
קשיים חברתיים
ועוד.
למה זה קורה?
רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
מזווית ראייה אחרת- חושך הוא סמל אוניברסלי לקושי, לעצב. ארכיטיפ בלשונו של הפסיכואנליטיקאי גוסטב יונג. כשהחושך גובר בטבע שסביבנו, אנו מתוודעים למחוזות החשוכים, האפלים בנפשנו. המפגש גורם לנו סבל, בכל שנה מחדש.

על כך כדאי להוסיף את עובדה שבחורף ישנה פעמים רבות ירידה בפעילות הגופנית ובכמות המפגשים החברתיים, ועלייה בשעות מסכים. כל הללו משפיעים על הנטייה לדיכאון.
איך מטפלים?
קיימים מספר טיפולים לדיכאון עונתי, בהתאם לתפיסה של גורם הדיכאון העיקרי.
אילו הסוברים כי השינויים ההורמונלים הנגרמים בשל מיעוט שעות האור הם הגורם המרכזי, מציעים טיפול על ידי חשיפה מבוקרת לאור. מדובר על חשיפה לאור בעוצמה של 10,000 LUX ממרחק של 12-18 אינטש (כ-30-40 סנטימטר) למשך 30 דקות ביום בשעות הבוקר המוקדמות. מחקרים מאשרים כי בזמן טיפול באור ישנו שיפור ניכר בתסמיני הדיכאון, אולם עם סיום הטיפול- חוזרים התסמינים כשהיו.
בנוסף קיימת אפשרות לטיפול בעזרת תרופות פסיכיאטריות, כפי שמקובל לטפל בדיכאון רגיל. תרופות ממשפחת ה ssri או ה snri הוכיחו את יעילותן במקרים רבים.
אילו הרואים את הדיכאון העונתי כנגרם מההשוואה הסימבולית בין חושך "חיצוני" ל"פנימי", שמים את הדגש על טיפול דינמי- בעזרת שיחה או באמצעים דינמים אחרים (פסיכותרפיה, אומנויות, פסיכודרמה וכיוב'), במטרה לגעת באופן מרפא בפצעי העבר השבים ונפתחים בזמן החורף. טיפול דינמי מתקיים בקביעות אחת לכמה ימים או אחת לשבוע, והוא בנוי על בניית קשר טיפולי של אמון, על פרשנות עומק לאירועי הווה מתוך עמדה אמפתית, ועל תמיכה אישית אנושית בתהליך ההחלמה.
בנוסף יש המטפלים בדיכאון חורף בעזרת
טיפול קוגנטיבי התנהגותי- CBT. זהו טיפול השם את הדגש על האופן בו המחשבות מייצרות את הרגשות, ושינויי מחשבה יכולים לשנות את תחושות הדיכאון. טיפול CBT יכול להיות גם טיפול מונע לדיכאון, על ידי חיזוק המחשבות החיוביות והיעילות.
דיכאון עונתי הוא שכיח וניתן לטיפול ולריפוי בדרכים שונות, מומלץ לפנות לאיש מקצוע לקבלת ייעוץ ותכנית טיפולית.